Είναι αλήθεια ότι παχαίνει η μπανάνα ή πρόκειται για αστικό μύθο;

Διαβάζεις στα διαιτολόγια που προτείνουν οι διαιτολόγοι να προτείνουν “ένα φρούτο”! Μπορεί όμως αυτό να είναι μια μπανάνα ή όχι; Γιατί έχεις ακούσει πολλά. Οτι παχαίνει, πως έχει πολλή ζάχαρη και άρα πάρα πολλές θερμίδες. Είναι όμως όλο αυτό αλήθεια; Τι λένε οι ειδικοί;

Η μπανάνα δεν παχαίνει. Αντίθετα είναι καλός σύμμαχος στη γυμναστική, δεν έχει καθόλου λίπος, καθυστερεί τις ρυτίδες και διώχνει το στρες.

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Φαίη Καλλίδου δίνει όλες τις λεπτομέρειες της “κίτρινης” φρουτένιας δύναμης… “Μια μπανάνα έχει συγκριτικά με άλλα φρούτα περισσότερες θερμίδες (90-130kcal). Ωστόσο, το θερμιδικό της περιεχόμενο είναι χαμηλό. Έτσι, ακόμα και αν τρώμε μια μπανάνα ημερησίως είναι δύσκολο να παχύνουμε”.

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ
Εκτός από την υπέροχη γεύση της, τα θρεπτικά συστατικά της θα γίνουν οι πιστοί σύμμαχοι στην καθημερινή διατροφή. “Η μπανάνα αποτελεί ένα καλό ενδιάμεσο σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρείται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής” αναφέρει η κα. Καλλίδου.

Γεύση και απόλαυση χωρίς ίχνος λίπους
Η μπανάνα δεν έχει καθόλου λίπος και όπως καταλαβαίνεις αυτό από μόνο του είναι καλό. Μην ξεχνάς πως σαν φρούτο που… “σέβεται τον εαυτό του” έχει φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν την καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την απορρόφηση λίπους. Μια καλή επιλογή δηλαδή για να χορτάσεις την ώρα που σε πιάνει λιγούρα!

Το φρούτο που πρέπει να έχεις στο σάκο του γυμναστηρίου
Η μπανάνα είναι διάσημη για την υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο. “Το Κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας” εξηγεί η Κλινική διαιτολόγος Φαίη Καλλίδου. Όταν δεν ξεχνάς την μπανάνα μετά τη γυμναστική οι μύες του σώματος αυξάνονται. Και πιο γυμνασμένοι μύες σημαίνουν περισσότερες καύσεις και πιο “ενεργό” μεταβολιμό. Και περισσότερες καύσεις σημαίνει αδυνάτισμα!

Το γευστικό φάρμακο κατά του στρες
Η Βιταμίνη Β6 και οι υδατάνθρακες της μπανάνας απελευθερώνουν άμεσα ενέργεια, μειώνοντας το στρες και την κούραση. Επιπλέον η Β6 “συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη σύνθεση των ερυθροκυττάρων, στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος” επισημαίνει η κα. Καλλίδου.

Ελιξήριο κατά των ρυτίδων
Οι βιταμίνες A, C και Ε που περιέχονται στην μπανάνα θα γίνουν ο καλύτερος σύμμαχός σου στη μάχη με το χρόνο και κυρίως με τις αντιαισθητικές ρυτίδες. “Η Βιταμίνης C ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος” συμπληρώνει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Φαίη Καλλίδου.

Μια… μπανάνα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα

Πρέπει να το βάλεις καλά στο μυαλό σου. Τα φρούτα μόνο καλό μπορεί να κάνουν στο σώμα σου. Αρκεί φυσικά να μην υπερβάλεις. Έτσι και η μπανάνα συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου, δηλαδή “μετριάζει” τις αρνητικές συνέπειες του αλατιού. Τέλος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο που περιέχει ενισχύουν τη μυϊκή λειτουργία και την υγεία των οστών.

Read More

And More