Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά κάθε εβδομάδα στις δικές σας απορίες και ερωτήσεις για την υγεία, τη διατροφή, τη συμπεριφορά των παιδιών!

Ερώτηση
«Ο γιος μου είναι 3 χρονών και έχει κατεβασμένο σίδηρο. Τι να κάνω να ανέβει γρήγορα;»

Απάντηση

Εξαρτάται από το πόσο πραγματικά είναι χαμηλός ο σίδηρος του παιδιού σας. 1. Μπορείτε να ξεκινήσετε να δίνετε σκευάσματα σιδήρου από το στόμα που ανάλογα με την έλλειψή του θα πρέπει να τα πάρει για 2-3 μήνες και 2. βοηθήστε το με τροφές που περιέχουν σίδηρο όπως κρέας από στρουθοκάμηλο, μοσχάρι, χοιρινό, φακές, σπανάκι, σαλιγκάρια.

Ερώτηση
«Το μωράκι μου είναι 10 μηνών και το θηλάζω ακόμη. Μπορώ να ξεκινήσω δίαιτα γιατί μου έχουν μείνει αρκετά κιλά από την εγκυμοσύνη ή θα χαλάσω την ποιότητα του γάλακτος;»

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, σίγουρα κάτι δεν κάνετε καλά στη διατροφή σας γιατι η φύση προβλέπει ότι η μαμά που θηλάζει να καταναλώνει τόσες θερμίδες ώστε το βάρος της να επανέρχεται σταδιακά εκεί που ήταν πριν μείνει έγκυος. Κακώς υπάρχει η άποψη ότι η μητέρα που θηλάζει πρέπει και να παχαίνει. Άρα δεν χρειάζεται να κάνετε δίαιτα αλλά σωστή διατροφή, δηλαδή να τρώτε αυτό που λέμε ότι είναι ακριβό, όπως κρέας, φρούτα, χόρτα και να αποφεύγετε τις περιττές και άχρηστες θερμίδες από γλυκά, ζυμαρικά καθώς και να πίνετε άφθονο νερό.

Ερώτηση
«Γιατρέ, γεια σας. Η κόρη μου είναι 18 μηνών και έχει τριχοφυΐα στο άνω χείλος, αρκετά αισθητή. Δεν έχει σε κανένα άλλο σημείο του σώματος και είναι ανοιχτόχρωμη. Είναι κάτι που θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου; Κρίνετε σκόπιμο να επισκεφθούμε παιδοενδοκρινολόγο;»

Απάντηση
Επειδή γράφετε ότι το χρώμα της είναι ανοιχτό μάλλον δεν πρόκειται για τριχοφυΐα αλλά για απλό χνούδι. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η παθολογική τριχοφυΐα ξεκινά από τις μασχάλες και την περιγεννητική περιοχή, μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείτε. Αν όμως δείτε ότι και σε άλλα μέρη του σώματος βγαίνουν τριχούλες μαύρες τότε θα πρέπει να το δει παιδοενδοκρινολόγος.

Ερώτηση
«Έχω ένα κοριτσάκι 19 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω από πότε μπορούμε να δώσουμε βραδυνό γεύμα. Τρώει ένα γιαουρτάκι 6-7 και μετά γάλα, περίπου στις 10.30. Στα κιλά είναι κανονική.»

Απάντηση
Μπορείτε άνετα μετά το χρόνο να ξεκινάτε να δίνετε και δείπνο, πριν από το τελευταίο γάλα δηλαδή 5-7 το απόγευμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το ίδιο το μεσημεριανό φαγητό ή τραχανά ή χορτόσουπα ή τόστ ή γιαούρτι ή ρυζόγαλο ή ένα πιάτο με τυράκι, ντοματούλα, ψωμάκι, πατατούλα και διάφορα άλλα τρόφιμα.

Ερώτηση
«Έχω μια κορούλα 17 μηνών και αρνείτε να πιεί γάλα. Εώς τώρα έπινε Noulac και το έκοψε. Άρχισα να της δίνω φρέσκο γάλα αλλά και πάλι δεν θέλει να το πιεί. Τι να κάνω; (έπινε 1 λίτρο την ημέρα και τώρα ούτε 250ml)».

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αν πιείτε κι εσείς ένα λίτρο γάλα την ημέρα είμαι σίγουρος ότι δεν θα τρώτε ο,τιδήποτε άλλο. Τα μωρά σε αυτήν την ηλικία είναι ικανοποητικό αν πίνουν 500 ml γάλα την ημέρα συμπεριλαμβανομένου και του τυριού και του γιαουρτιού. Επειδή μάλλον το μωρό σας βαρέθηκε τόσο γάλα, σταματήστε να το κυνηγάτε και δώστε του να φάει άλλες τροφές και υποκατάστατα γάλακτος όπως το γιαούρτι και τα τυριά.

Ερώτηση
«Κύριε Μαζάνη, έχω ένα μωράκι 5,5, μηνών, το οποίο από την πρώτη στιγμή π.χ. όταν του φιλούσα τις πατουσίτσες του έκλεινε τα δαχτυλάκια του, σαν να ήθελε να πιάσει την μύτη μου. Αναφέρατε πως αυτό το αντανακλαστικό (πατώντας με το δάχτυλο στο πάνω μέρος της πατούσας, και αυτό να κλείνει τα δαχτυλάκια του) είναι καλό να υπάρχει μέχρι την ηλικία των 3 μηνών. Έπειτα σταματά. Το μωράκι μου όμως εξακολουθεί να το κάνει. Θα πρέπει να ανησυχήσω γι’ αυτό; Ωστόσο, για όλες τις άλλες εξετάσεις για τις οποίες μιλήσατε, ξέρω πως ανταποκρίνεται σωστά»

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, δεν είναι δική σας δουλειά να κάνετε τα νευρολογικά τεστ που μόνο ο παιδίατρός σας έχει τις γνώσεις να τα κάνει. Και απ’ ό,τι φαίνεται οι τρόποι που χρησιμοποιείτε μάλλον το γαργαλάνε. Αφήστε, λοιπόν, τον παιδίατρό σας να κάνει τη δουλειά του σωστότερα από εσάς.

Ερώτηση
«Γιατρέ, αληθεύει ότι η θρεπτική αξία του γάλατος είναι μηδαμινή; Άκουσα ότι ένας Γάλλος ερευνητής το κατατάσσει στις άχρηστες τροφές και παροτρύνει τις μητέρες να δίνουμε γιαούρτια. Τι γνώμη έχετε;»

Απάντηση
Εξαρτάται από την ηλικία που βρίσκεται ένα παιδί. Σίγουρα μέχρι 6 μηνών καλύπτεται μόνο με το γάλα όπως προβλέπει και η φύση του ανθρώπου. Μετά τους 6 μήνες έτσι κι αλλιώς αρχίζει ο απογαλακτισμός και το γάλα πέφτει σε δεύτερη μοίρα. Η σύγχρονη παιδιατρική θεωρεί ότι μετά τα 2 χρόνια ζωής του παιδιού δεν είναι και τόσο απαραίτητο.

Ερώτηση
«Έχω ένα μωρό 50 ημερών. Κάπου κάπου βήχει ενώ καθαρίζω συνέχει τη μύτη του με ορό. Δεν έχει κάτι άλλο. Πρέπει να φέρω παιδίατρο; Την άλλη εβδομάδα θα αρχίσω εμβόλια. Μπορώ να τα κάνω νωρίτερα τα εμβόλια;»

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ο μόνος λόγος να αναβληθεί ο εμβολιασμός είναι λοιμώδες νόσημα δηλαδή θα πρέπει το μωρό να έχει και πυρετό. Σε κάθε περίπτωση πριν από τον εμβολιασμό ο παιδίατρος υποχρεωτικά εξετάζει το μωρό και αποφασίζει αν υπάρχει ασφάλεια για να πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό.

Ερώτηση
«Έχω μια κόρη 7 χρονών. Ξυπνάει νωρίς το πρωί εχω 7:30 π.μ., δεν κοιμάται το μεσημέρι και κοιμάται αργά το βράδυ στις 12. Από μωρό γενικά είχαμε θέμα με τον ύπνο, είπαμε μήπως όσο μεγαλώνει θα βελτιώνεται αλλά τίποτα! Έχουμε απογοητευτεί. Κάθε βράδυ γίνεται καβγάς για τον ύπνο, μας λέει ότι δεν νυστάζει. Έχουμε δοκιμάσει πολλούς τρόπους, παραμύθι, κολυμβητήριο, να της κάνουμε για λίγο παρέα στο κρεβάτι αλλά μάταια όλα! Τι φταίει; Ένα βράδυ μετά από έντονο ζόρισμα μας είπε να το πούμε σε κάποιο γιατρό γιατί δεν μπορεί να κοιμηθεί. Παίζει ρόολο το ότι είναι μοναχοπαίδι; Θα ήθελα πολύ τη συμβουλή σας!»

Απάντηση
Απ’ ό,τι μου περιγράφετε το παιδί σας κοιμάται 7,5 ώρες το 24ωρο. Είναι ένας χρόνος ύπνου που θεωρείται φυσιολογικός. Εφόσον το παιδί σας δεν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα θα πρέπει να ηρεμήσετε και να μην σας απασχολεί.

Ερώτηση

«Η μικρή μου είναι 2,5 ετών. Αυτό το μήνα θα κάνουμε αίτηση και θα αρχίσει παιδικό. Ο σύζυγός μου για 2 μήνες ακόμη δεν θα εργάζεται και ο προβληματισμός μας είναι αν είναι καλύτερα να καθίσει σπίτι με τις τόσες ιώσεις που κυκλοφορούν το τρίμηνο αυτό ή πρέπει να πάει παιδικό, να ενταχθεί στο ομαδικό πνεύμα που παρέχει η συναναστροφή με τα άλλα παιδιά μιας και δεν υπάρχουν αδέλφια. Θα ήθελα τη γνώμη σας».

Απάντηση

Εμείς οι παιδίατροι θεωρούμε ότι έτσι κι αλλιώς η καλύτερη ηλικία για να πάει ένα παιδί σε παιδικό σταθμό είναι μετά τα 3 χρόνια διότι τότε ξεκινάει και η κοινωνικοποίησή του, έχει κόψει την πάνα, ελέγχει τους σφιγκτήρες του και μιλάει καλύτερα ώστε να μπορεί να σας περιγράψει αν κάτι δεν πάει καλά στο σχολείο. Κρατήστε λοιπόν ακόμα το μικρό σας στο σπίτι και εκμεταλλευτείτε την παρουσία του μπαμπά για να το πηγαίνει βόλτες τώρα που ο καιρός καλυτερεύει.


Read More

And More