Όταν εγκυμονεί ο… μπαμπάς!

Η εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία που συνήθως αναφέρεται στη μαμά και το έμβρυο που κυοφορεί. Τι γίνεται όμως με τον μπαμπά;

Η εγκυμοσύνη στρέφει την προσοχή όλου του οικογενειακού περίγυρου στη γυναίκα. Όλοι ενδιαφέρονται για το πώς νιώθει, τι πρέπει να τρώει, να μην κουράζεται κ.ο.κ. Τι γίνεται όμως με τον πατέρα; Πώς νιώθει εκείνος;

Από το πρίσμα του… μπαμπά!
Όσο κι αν δεν το πιστεύουν οι γυναίκες, ο μέλλων μπαμπάς σκέφτεται και ανησυχεί για την εγκυμοσύνη όσο και η μέλλουσα μαμά. Η διαφορά είναι ότι οι ανησυχίες του είναι διαφορετικές από της γυναίκας. Μια μητέρα βιώνει στην πράξη αλλαγές στο σώμα και στην ψυχολογία της και άρα «παλεύει» να κατανοήσει τι της συμβαίνει αλλά και τι συμβαίνει στο έμβρυο.
Ένα πατέρας εκ των πραγμάτων δεν ανησυχεί τόσο γι’ αυτά τα πράγματα όσο για κάποια άλλα, όπως το αν είναι έτοιμο το δωμάτιο του μωρού, πού, πώς και πόσο θα κοστίσει ο τοκετός, πώς θα είναι το μέλλον του παιδιού κ.τ.λ.

Οι μαμάδες πολλές φορές μεταφράζουν ως αναισθησία αυτή την στάση, κάτι που είναι άδικο. Μια εγκυμοσύνη επιφέρει σημαντικές ψυχοσωματικές αλλαγές σε ένα ζευγάρι αλλά με διαφορετικό τρόπο. Ενώ η μαμά σκέφτεται την οντότητά της ως μητέρα ο μπαμπάς ανησυχεί για την οντότητα της οικογένειας.

Τι πρέπει να ξέρει ο μπαμπάς!

1. Μην χάσεις τον πρώτο υπέρηχο! Ο κόσμος να χαλάσει ο πρώτος υπέρηχος είναι πολύ σημαντικός τόσο για την ψυχολογία της μητέρας αλλά και για τον μπαμπά που για πρώτη φορά θα συλλάβει το γεγονός ότι θα γίνει πατέρας! Επιπλέον το να λείψεις από μια τόσο σημαντική στιγμή θα είναι ένα «πλήγμα» για τη μητέρα που φυσικά ο γιατρός και οι νοσοκόμες θα τη ρωτάνε «πού είναι ο σύζυγος»!

2. Δώρα όπως ένα καλάθι με κρασιά είναι μάλλον ακατάλληλα! Όσο κι αν θέλεις να την ευχαριστήσεις για το γεγονός ότι σου χαρίζει ένα παιδί μην επιλέγεις τυχαία τα δώρα που θα κάνεις στη μαμά. Μπες στη θέση της και σκέψου ότι δεν επιτρέπεται να πίνει, να τρώει παράξενα πράγματα αλλά θέλει να νιώθει όμορφη παρά το ότι τα ρούχα της δεν της κάνουν!

3. Ένα μασάζ στα πόδια είναι πάντα καλοδεχούμενο! Το καλύτερο δώρο για μια έγκυο είναι να της κάνεις μασάζ στα πόδια. Αυτό το σημείο του σώματός της δέχεται μεγάλη πίεση και πρήζεται με αποτέλεσμα οτιδήποτε ανακουφίζει τα πόδια της την κάνει να νιώθει πιο ευδιάθετη! Γι’ αυτό άρχισε το τρίψιμο!

4. Μην προσπαθείς να παρομοιάσεις οποιονδήποτε πόνο σου με τους πόνους του τοκετού. Πώς να το κάνουμε, όσο και να προσπαθείς δεν θα μπορέσεις ποτέ να νιώσεις αυτού του είδους τον πόνο. Οπότε μην πέσεις σε αυτήν την παγίδα είτε όταν συζητάς μαζί της είτε στη διάρκεια του τοκετού!

5. Μην αγχώνεις την έγκυο με οικονομικές λεπτομέρειες! Ναι οι εποχές είναι δύσκολες, όμως, το να αγχώσεις μια μέλλουσα μητέρα με τα οικονομικά του σπιτιού είναι σαν να της λες ότι δεν έπρεπε να μείνει έγκυος, κάτι που συνήθως θέλει δύο για να γίνει! Επομένως προσπάθησε να την κρατάς ήρεμη και να λύνεις τα προβλήματα όπως μόνο ένας μπαμπάς ξέρει!

SOS tip
Το να γίνει ένας άνδρας πατέρας αποτελεί εξίσου δραματική αλλαγή στη ζωή του όσο και για μια γυναίκα. Εφόσον και οι δύο πλευρές το κατανοήσουν η καλύτερη πρακτική και για τον μπαμπά και για τη μαμά είναι να μοιράζονται τους φόβους και τις ανησυχίες τους, να συζητούν και να μην παίρνουν τίποτα ως δεδομένο.

Read More

And More