Aσφυκτικές σχέσεις: Μήπως γατζώνεσαι πάνω στο σύντροφό σου και χάνεις τον εαυτό σου;

Είναι αυτή η φίλη που με το που κάνει σχέση εξαφανίζεται και δεν την ξαναβλέπεις. Εκείνο το κορίτσι που παρακολουθείς στο κομμωτήριο και αντιλαμβάνεσαι ότι έχει έρθει με το αγόρι της το οποίο περιμένει στωικά να τελειώσει με τις ανταύγειες. Εκείνη που παθαίνει πανικούς όταν δεν της απαντήσει αμέσως σε μια κλήση της. Εκείνη που είναι συνεχώς μαζί του… Κι όταν δεν είναι, οι σκέψεις της είναι μονίμως κολλημένες πάνω του -και αγχωμένες. Μπορεί να είσαι εσύ, μπορεί να είμαι εγώ… Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος, σήμερα αναλύει τις ασφυκτικές σχέσεις, τα προβλήματα που δημιουργούν, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε. Ο λόγος σε εκείνη!

Μιλώντας για “ασφυκτικές σχέσεις” στην ουσία αναφερόμαστε στην έλλειψη ορίων μεταξύ του εαυτού μας και του άλλου. Η έννοια του “σχετίζεσθαι” εμπεριέχει το εγώ, το εσύ και το μαζί. Αυτό σημαίνει ότι στις υγιείς σχέσεις δύο άνθρωποι είναι μαζί αλλά είναι και ανεξάρτητοι, ταιριάζουν αλλά είναι διαφορετικοί. Δύο μοναδικοί άνθρωποι με διαφορετικές αξίες, βιώματα, όνειρα και προσδοκίες συναντιούνται και συμπορεύονται με σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου και έχοντας ως βασική προϋπόθεση την αποδοχή του ενός για τον άλλο. Στις ασφυκτικές σχέσεις δεν υπάρχει συμπόρευση και ταίριασμα αλλά ταύτιση και εξάρτηση που οδηγεί στον έλεγχο και κατ’ επέκταση στην έλλειψη οξυγόνου της σχέσης.
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να “εξαφανίζεται” κάποιο άτομο από τη ζωή σου γιατί είναι σε σχέση… Την πρώτη φορά μπορεί να αναρωτήθηκες τι μπορεί να έχει συμβεί, με τον καιρό όμως κατάλαβες ότι αυτό είναι ένα μοτίβο του γιατί κάθε φορά που είναι σε σχέση “κόβει τις γέφυρες” με σένα και τους άλλους….


ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

-Ο φόβος της μοναξιάς
Πιστεύεις ότι με την πλήρη παράδοσή σου στον άλλο θα συνεχίσει να είναι μαζί σου, δεν θα σε αφήσει -δεν αντέχεις να είσαι μόνος με αποτέλεσμα να καταπιέζεις τον άλλον ενώ παράλληλα καταπιέζεσαι και η ίδια.

-Κατάλοιπα από την παιδική ηλικία, προσωπικά βιώματα και συναισθηματικές ελλείψεις που με κάποιο τρόπο προσπαθείς να καλύψεις.

-Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Αυτό σε κάνει να γίνεσαι άβουλη και να εγκλωβίζεσαι σε μία σχέση την οποία τελικά δεν αφήνεις να εξελιχθεί γιατί την απομονώνεις και την αποδυναμώνεις.

-Ανασφάλεια και έλεγχος
“Γατζώνεσαι” πάνω του γιατί πιστεύεις ότι έτσι του δείχνεις την αγάπη σου, το ενδιαφέρον σου, παραδίνεσαι άνευ όρων και φυσικά περιμένεις και τη δική του ανταπόκριση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτή η ανασφάλεια και ο τρόπος που την εκδηλώνεις ασφαλώς συνοδεύεται από τον έλεγχο που ουσιαστικά θέλεις να ασκείς στη σχέση προκειμένου να καλύπτεις τα συναισθηματικά σου κενά και να “επαναπαύεσαι ότι η σχέση προχωρά….”.


ΜΕΡΙΚΑ TIPS ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ

-Επίγνωση και αποδοχή της διαφορετικότητας
Συνειδητοποιώντας πως δεν υπάρχουν πιστά αντίγραφα ανθρώπων και πως αυτή η διαφορετικότητα του άλλου προφανώς εκπέμπει και γοητεία άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο και αυθόρμητο στις αντιδράσεις. Σε κάθε σχέση υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, το σημαντικό είναι το κοινό σημείο επαφής με τον άλλο και όχι η ταύτιση με αυτόν. Στη σχέση αποδέχεσαι και γίνεσαι αποδεκτός γι’ αυτό που είσαι.

-Προσωπικός χρόνος και χώρος
Πάρε λίγο χρόνο για σένα έτσι ώστε να φροντίσεις τον εαυτό σου, να αποφορτιστείς συναισθηματικά, να νιώσεις ελεύθερη και ανεξάρτητη μέσα στη σχέση και ότι δεν έχεις χάσει την προσωπική σου ταυτότητα. Δώσε χώρο στον εαυτό σου και στο σύντροφό σου. Στην πραγματικότητα αυτό θα ενισχύσει την προσωπική σας ανάπτυξη και την αυτοπεποίθησή σας ενώ παράλληλα αποφορτίζει και εξελίσσει και την ίδια τη σχέση.

-Επικοινωνία
Επικοινώνησε στον άλλο αυτό που σκέφτεσαι, που αισθάνεσαι, που θέλεις… Στις σχέσεις δεν υπάρχουν αυτονόητα, επικοινωνείς το δικό σου και ακούς και τον άλλο.

-Μπορείς να συγκρουστείς και να διαφωνήσεις άλλωστε αυτό είναι και βασικό συστατικό της επικοινωνίας και της υγιούς σχέσης κατ’ επέκταση.


Να θυμάσαι:

Οι σχέσεις θέλουν φροντίδα και ελευθερίες για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν διαφορετικά φθείρονται και καταρρέουν. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι αφήνοντας τη σχέση να αναπνέει απολαμβάνεις περισσότερο την αγάπη και το ενδιαφέρον του άλλου γιατί του δίνεις χώρο για να τα εκφράσει.

Read More

And More