Ατοπική δερματίτιδα στο παιδί: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι είναι η ατοπική δερματίτιδα, από τι προκαλείται και τι να κάνεις για να την αποφύγεις!

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια αλλεργική πάθηση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος και εμφανίζεται όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Και εδώ στις μισές περιπτώσεις εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ηλικία των 4 έως 8 μηνών και στις περισσότερες περιπτώσεις πριν από την ηλικία των 5 ετών.

Το περιβάλλον, τα ακάρεα, η γύρη, τα κατοικίδια καθώς και η ρύπανση είναι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εκδήλωση συμπτωμάτων ατοπικής δερματίτιδας.

Πώς προλαμβάνεται;
Εφαρμόζοντας πιστά ορισμένα προληπτικά μέτρα μπορούμε να περιορίσουμε ή να προλάβουμε αποτελεσματικά την εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας ελέγχοντας καλύτερα το περιβάλλον που κινούνται τα παιδιά.

Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Όταν πλένετε τα ρούχα του παιδιού μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό ή προϊόντα που περιέχουν φωσφορικά άλατα και ξεβγάζετέ τα καλά.

2. Μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι στο μπάνιο του παιδιού.

3. Αποφύγετε την επαφή του παιδιού που παρουσιάζει ατοπική δερματίτιδα με τον καπνό.

4. Προτιμήστε βαμβακερά ρούχα, αντί για μάλλινα ή συνθετικά.

5. Απομακρύνετε τακτικά την σκόνη από το περιβάλλον του παιδιού.

6. Καταπολεμήστε τα ακάρεα φροντίζοντας πολύ τακτικά τα κλινοσκεπάσματα, τις μοκέτες, τις πολυθρόνες, τα λούτρινα, τις κουρτίνες κ.λπ. με προϊόντα κατά των ακάρεων. Περιορίστε τα λούτρινα παιχνίδια και πλένετέ τα τακτικά.

7. Αποφύγετε τα τριχωτά κατοικίδια ζώα και τα πτηνά.

8. Μην αυξάνετε πολύ την θερμοκρασία δωματίου για να αποφεύγετε την εφίδρωση. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου.

9. Αερίζετε τακτικά τους χώρους που ζει το παιδί χειμώνα και καλοκαίρι.

10. Αποφεύγετε τους χώρους που έχουν υγρασία.

Read More

And More