Δίαιτα με γλυκό: Χάσε κιλά χωρίς να στερείσαι την αγαπημένη σου αδυναμία

Έχεις μια αδυναμία που σε κάνει κάθε φορά που ξεκινάς δίαιτα, να τα παρατάς στη μέση… και ακούει στο όνομα “γλυκά“. Μανία, εμμονή, κόλλημα; Όπως και να το πεις, το θέμα ότι δεν μπορείς με τίποτα να αντισταθείς στην όψη μιας λαχταριστής σοκολάτας ή ενός αφράτου κέικ και για αυτό και δεν παίρνεις την απόφαση να αδυνατίσεις.

Ωστόσο είμαστε εδώ για να σου πούμε ότι δίαιτα και γλυκό μπορούν να πάνε μαζί! Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Πετρούλα Μουτάφη ετοίμασε ένα μενού με επιδόρπια για να χάνεις κιλά και να μην στερείσαι το γλυκό σου εθισμό. Δες το μενού, ακολούθησε και τις συμβουλές που σου δίνει παρακάτω, και θα δεις ότι θα χάσεις 4 κιλά σε ένα μήνα.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΩΣ ΓΛΥΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΧΑΙΝΕΙΣ
-Φάε γλυκό μία φορά την εβδομάδα. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, το να στοχεύεις σε μία φορά κάθε δύο εβδομάδες ή λιγότερο είναι το ιδανικό. Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης ενισχύει την αποθήκευση κοιλιακού λίπους, αυξάνει το σωματικό βάρος και τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αυξημένη αρτηριακή πίεση και γήρανση. Όσο λιγότερο επεξεργασμένα σάκχαρα τρως τόσο το καλύτερο, αλλά υποθέτοντας ότι οι περισσότεροι από μας δεν είναι πρόθυμοι να παρατήσουν τελείως την κατανάλωση ζάχαρης είναι η βοηθητικό να έχουμε μία εβδομαδιαία μέγιστη κατανάλωση ώστε να τη διατηρούμε σε λογικό πλαίσιο.

-Φάε γλυκό στην κατάλληλη περίσταση και όχι κάθε φορά που το βρίσκεις μπροστά σου. Μόλις αποφασίσεις να προϋπολογίσεις την πρόσληψη ζάχαρης, είναι ώρα να αρχίσεις να διαλέγεις τις προτεραιότητές σου. Είναι οι γιορτές στο γραφείο (όπου υπάρχουν πάντα γλυκά) στα αλήθεια μία ιδιαίτερη περίσταση ή θα προτιμούσες το Σάββατο που θα βγεις να καθίσεις στο αγαπημένο σου μαγαζί και να επιλέξεις το φρέσκο γλυκό που έχεις αδυναμία;

-Κράτα τα επιδόρπια για στιγμές που στα αλήθεια το αξίζουν, και συνειδητοποίησε ότι δε σου λείπει τόσο πολύ το να προσπεράσεις τα κεράσματα που δεν σου αρέσουν.

-Μην έχεις γλυκά στο σπίτι, γιατί ακόμα και όταν δεν το επιθυμείς θα το φας. Αν απλά θέλεις κάτι γλυκό, προσπάθησε να φας ένα κομμάτι φρούτο ή μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως ή κάποια φρυγανιά με μέλι ή πιες κάποιο ρόφημα (π.χ. τσάι ή καφέ).

-Διάβαζε τις ετικέτες των τροφίμων. Καλό είναι την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο σούπερ μάρκετ ή στο περίπτερο να ελέγξεις την ετικέτα των τροφίμων που επιλέγεις. Η ζάχαρη κρύβεται στο ψωμί, σε σάλτσες, σε γιαούρτια και όπου αλλού δεν πάει το μυαλό σου. Έτσι, όταν θα μάθεις να επιλέγεις τρόφιμα χωρίς ζάχαρη και η επιθυμία σου για γλυκό θα μειωθεί.

-Πρόσεχε τις παρασπονδίες σου! Όπως ακριβώς δεν μπορείς να αγνοήσεις τα 27γρ ζάχαρης στο γιαούρτι, έτσι δεν μπορείς να τρως καθημερινά το απόγευμα μία σοκολάτα. Να προσέχεις τις μικρές παρασπονδίες που κάνεις μέσα στη βδομάδα και να μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.

-Επίλεξε ποιότητα αντί ποσότητα! Αν ο στόχος σου είναι να περιορίσεις τα γλυκά αλλά δε θέλεις να νιώθεις ότι στερείσαι, βεβαιώσου ότι οι επιλογές σου δίνουν έμφαση στην ποιότητα αντί την ποσότητα. Μερικές μπουκιές καλής ποιότητος μαύρη σοκολάτας είναι απείρως πιο ικανοποιητικές από ότι μία πάστα. Τα επιδόρπια μπορούν να φορτώσουν με πάνω από 25-50 θερμίδες ανά μπουκιά.

-Περιορίσου στο μισό γλυκό. Το μισό επιδόρπιο είναι 100% καλύτερο από ότι ολόκληρο το επιδόρπιο. Ακόμα καλύτερα αν βρεις κάποιον να το μοιραστείς έτσι ώστε να αποφύγεις να το φας όλο.

-Χρησιμοποίησε το γυμναστήριο. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, όλοι τρώμε λίγο παραπάνω επιδόρπιο μία στις τόσες. Δεν είναι καλό, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Όταν αυτό συμβαίνει, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν ευκαιρία να ενισχύεις τη γυμναστική σου. Οι μύες χρησιμοποιούν τους υδατάνθρακες ως καύσιμο, οπότε χρησιμοποίησέ τους όταν μπορείς και δώσε στο μεταβολισμό σου λίγο ενίσχυση (το να έχεις λίγο παραπάνω γλυκόζη στο αίμα και ινσουλίνη όταν ασκείσαι μπορεί πραγματικά να βελτιώσει το μεταβολισμό σου) και εμπόδισε εκείνες τις επιπλέον θερμίδες από το να αποθηκευτούν ως λίπος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡA ΕΞΥΠΝΑ TIPS!
1. Ασκήσου πριν παραδοθείς στα αγαπημένα σου snacks, κεράσματα και επιδόρπια. Όταν σκοπεύεις να παραβρεθείς σε ένα γάμο όπου ξέρεις ότι θα σερβιριστεί τούρτα, σχεδίασε αυτήν την παρασπονδία από πριν. Επιχείρησε να πας για πρωινό τρέξιμο 45 λεπτά το πρωί της εκδήλωσης. Η άσκηση θα σου δώσει αυτοπεποίθηση και θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα για αυτό που τρως.

2. Ελαχιστοποίησε τη ζημιά με το να μοιραστείς το αγαπημένο σου γλυκό με ένα φίλο. Όταν τρως σε ένα εστιατόριο, παράγγειλε ένα κομμάτι cheesecake, πίτα ή κέικ ώστε όλο το τραπέζι να μπορεί να τσιμπάει και να το μοιραστεί. Αυτό θα σου επιτρέψει να τρως το αγαπημένο σου γλυκό χωρίς να υπερφορτωθείς με θερμίδες.

3. Αφαίρεσε την περίσσεια άχνης από το κέικ σου, το γλυκό ή τα ντόνατς. Έτσι κι αλλιώς η περισσότερη άχνη είναι για διακόσμηση και μόνο προσθέτει παραπάνω θερμίδες στο γλυκό σου.

4. Φτιάξε τα δικά σου γλυκά. Όταν φτιάχνεις τα αγαπημένα σου γλυκά στο σπίτι, μπορείς να ελέγξεις τα συστατικά που βάζεις στην ποσότητα γλυκών. Αντικατάστησε τα ολόκληρα αυγά με ασπράδια (όταν αυτό είναι δυνατό), χρησιμοποίησε λιγότερη ζάχαρη και μείνε με όλα τα φυσικά συστατικά και υποκατάστατα (π.χ. στέβια) για μια πιο υγιεινή εναλλακτική.

5. Τρώγε γλυκά με μέτρο. Αγόραζε μόνο μεμονωμένα κομμάτια μερίδες. Απόφυγε να κρατάς για παράδειγμα μεγάλες ποσότητες παγωτού στην κατάψυξή σου όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος.

6. Μην ξεχνάς τα φρούτα: περιέχουν φυσικά σάκχαρα που μειώνουν την επιθυμία σου για γλυκό και ταυτόχρονα σε εφοδιάζουν με βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν θετικά στο μεταβολισμό και στη μείωση της αποθήκευσης λίπους.

7. Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία δίνουν ενέργεια στον οργανισμό σου και μειώνουν τις κρίσεις υπογλυκαιμίας.

8. Αν καθημερινά θες να έχεις μία γλυκιά γεύση διάλεξε κάτι από τα παρακάτω:

  • Μετά από το κυρίως γεύμα να τρως 1 φρούτο
  • Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
  • Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
  • 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές & 1κ.γ. ταχίνι με κακάο & 1 ποτήρι γάλα
  • Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
  • Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
  • Μαύρη Σοκολάτα με ξηρούς καρπούς
  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5% & 1κ.γ. μέλι
  • 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα
  • Επιδόρπια χωρίς ζάχαρη με φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Read More

And More