Εγκεφαλίτιδα: Πώς θα την αναγνωρίσετε;

Έχει πυρετό; Πονάει το κεφάλι του; Κάνει εμετό; Δεν μπορεί να σκύψει το κεφάλι; Μήπως πρόκειται για εγκεφαλίτιδα; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σας εξηγεί τα συμπτώματα και πώς να την αναγνωρίσετε!

Η εγκεφαλίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ότι ένα μικρόβιο έπληξε τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο του παιδιού. Η ασθένεια είναι πολύ επικίνδυνη διότι το πρήξιμο του εγκεφάλου προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα και διανοητικά προβλήματα.

Τι προκαλεί την εγκεφαλίτιδα;

Σχεδόν όλα τα μικρόβια μπορούν να περάσουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν την φλεγμονή του. Ο ιός της ανεμοβλογιάς, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, πολλοί άλλοι ιοί αλλά και βακτηρίδια όπως αυτά που μεταφέρονται από τσιμπούρια ή παράσιτα όπως η τοξοπλάσμωση από γάτες είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα.

Γιατί η εγκεφαλίτιδα είναι σοβαρή;

Η εγκεφαλίτιδα πάντοτε είναι σοβαρή και ειδικά στα βρέφη μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με βήχα, μύξες, διάρροια, ναυτία, εμετό και μετά εμφανίζονται τα πιο “θορυβώδη” όπως πυρετός πάνω από 38, πόνος στο κεφάλι, δεν μπορεί να κοιτάξει το φως του ήλιου ή της λάμπας, υπνηλία και λήθαργος, εκνευρισμός, δυσκολία στην ομιλία, απώλεια της όρεξης, ασταθές βάδισμα, δερματικές κοκκινίλες και τέλος δυσκαμψία του αυχένα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Συνήθως ο παιδίατρος υποψιάζεται την εγκεφαλίτιδα από τα συμπτώματα και την εξέταση του παιδιού. Μπορεί να χρειαστούν και εξετάσεις όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, αξονική τομογραφία εγκεφάλου, εξετάσεις αίματος, εξετάσεις ούρων, καλλιέργεια πτυέλων, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, οσφυϊκή παρακέντηση (δηλαδή με μία ειδική βελόνα αντλείται υγρό από τη σπονδυλική στήλη) και τέλος βιοψία εγκεφάλου.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Κάθε μικρό παιδί που δεν συνεργάζεται για το τεστ που ακολουθεί και έχει πυρετό θα πρέπει να εξετάζεται από τον παιδίατρο. Εάν το παιδί συνεργάζεται τότε:
Βάλ’ τε το να καθίσει σε ένα σταθερό κάθισμα. Ζητήστε του να κάμψει το κεφάλι προς τα εμπρός και κάτω ώστε να ακουμπήσει το σαγόνι του στο στήθος. Αν αυτή η κίνηση του προκαλεί πόνο στον αυχένα τότε αμέσως πρέπει να το δει ο γιατρός.

Υπάρχει θεραπεία;

Όσο πιο γρήγορα γίνεται η διάγνωση τόσο το καλύτερο. Η θεραπεία στοχεύει στο να μειωθεί το πρήξιμο στον εγκέφαλο και να εξουδετερωθεί το μικρόβιο. Απαιτείται άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επειδή η εγκεφαλίτιδα μπορεί να αφήσει νευρολογικά προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί λογοθεραπεία και φυσιοθεραπεία.

Read More

And More