Smart Tips για να φτιάξεις σωστά το πασχαλινό πιάτο σου και να μην πάρεις κιλά

Είτε νήστεψες είτε όχι, ένα πράγμα είναι σίγουρο! Το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα το περιμένεις πώς και πώς! Ειδικά, όμως, εσύ που νήστεψες (χωρίς να εξαιρείστε και οι υπόλοιποι) όλες αυτές τις ημέρες καλό θα ήταν να μην .. πέσεις με τα μούτρα σε ό,τι είχες στερηθεί σαράντα μέρες τώρα, καθώς το σοκ που θα υποστεί ο οργανισμός σου κάθε άλλο παρά μικρό θα είναι!

Έχουμε έξυπνα tips από την Κλινική διαιτολόγο διατροφολόγος Ελένη Σολωμού για να φτιάξεις το πιάτο του Πάσχα έτσι, που όχι μόνο δεν θα σε παχύνει, αλλά θα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα σωστής διατροφής! Τι λες;

1. Ας τα κάνουμε σαλάτα! Άρχισε το γεύμα σου με μια επαρκή ποσότητα σαλάτας. Αυτό θα σε βοηθήσει κυρίως να τιθασεύσεις την όρεξή σου και να μην καταναλώσεις τεράστιες ποσότητες κρέατος.

2. Ξύδι το… θαυματουργό! Βάλε ξύδι στη σαλάτα και κάψε τους υδατάνθρακες από το κρέας, τις πατάτες ή ό, τι άλλο έχει υδατάνθρακες στο πιάτο σου. “Όταν ρίχνουμε ξίδι πάνω σε τρόφιμα που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, φαίνεται ότι καθυστερείται σημαντικά η απορρόφηση των σακχάρων που περιέχουν από τον οργανισμό μας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την πρόσληψη” αναφέρει η διαιτολόγος. Όλο αυτό σημαίνει πως παραμένεις χορτάτη και πλήρης για περισσότερη ώρα. “Ακόμη, το ξίδι δημιουργεί το αίσθημα του πρόωρου κορεσμού και επιβραδύνει τη γαστρική κένωση” συμπληρώνει η κα. Σολωμού.

3. Κάτι να… καίει! Μαυροπίπερο, πιπέρι καγιέν, πιπεριές τσίλι δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από το γιορτινό τραπέζι. Θέλεις να κάνεις λίγο πιο πικάντικο το κρέας; Προτιμάς να το συνοδεύσεις με μια καυτερή σος ντομάτας ή γιαουρτιού; Όπως και να έχει, το μενού πρέπει να γίνει πικάντικο για καλό της σιλουέτας σου. Και ιδού οι λόγοι:

– Η κουρκουμίνη που περιέχεται στο μαύρο πιπέρι είναι γνωστή για την αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική της δράση, προασπίζοντας το ανοσοποιητικό μας και προάγοντας την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

– Το β-καροτένιο και η βιταμίνη C που περιέχονται στο πιπέρι καγιέν το καθιστούν «φυσικό» αντιφλεγμονώδες, αντιθρομβωτικό, ενώ του προσδίδουν και αναλγητική δράση.

– Η καπσαϊκίνη στην οποία και οφείλεται η καυτερή γεύση των πιπεριών τσίλι μαζί με το β-καροτένιο που περιέχουν τις καθιστούν τρόφιμα υψηλής αντιοξειδωτικής ικανότητας, ενώ παράλληλα συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στη ρύθμιση του σωματικού βάρους μέσω της θερμογένεσης (αύξηση θερμοκρασίας σώματος) που προκαλούν.

4. A bit (MORE) lemon please! Μην ξεχάσεις το λεμόνι, με το οποίο καλό θα ήταν να λούσεις το κρέας σου. Η διαιτολόγος εξηγεί πως “το λεμόνι δεν έχει μόνο πολλά αντιοξειδωτικά αλλά και άφθονη βιταμίνη C, η οποία και βοηθάει την απορρόφηση του σιδήρου από το κρέας” ενώ συμβάλει στη διάσπαση μέρους του λίπους πριν το καταναλώσεις.

5. Τα έχουμε πει για το νερό! Το νερό όχι μόνο συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και την καλή υδάτωση του οργανισμού μας, αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στις διεργασίες του μεταβολισμού, ενώ η πόση του παράλληλα με το γεύμα μας δημιουργεί πρόωρο κορεσμό. Έτσι τρώμε λιγότερο!

GPS ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΟΥ…
Καλές οι οδηγίες στη θεωρία! Στην πράξη όμως τι θα κάνεις; Είπαμε να σου φτιάξουμε το “χάρτη” του…

Δες στον πίνακα που ακολουθεί πως θα μοιράσεις τα τρόφιμα στο πιάτο σου:

1. Φρούτα: Μπορεί να σε ξενίζει όμως τα φρούτα ανήκουν στο πιάτο σου και γι’ αυτό πρέπει να κάνεις χώρο γι’ αυτά από πριν. Μήλο, φράουλες ή μπανάνες μετά το κυρίως γεύμα που θα σου προσφέρουν βιταμίνες και φυτικές ίνες ικανές να διώξουν μέρος του λίπους των τροφών πριν αυτό αφομοιωθεί.

2. Λαχανικά: Εδώ πρωταγωνιστής είναι η σαλάτα. Θυμήσου να ξεκινήσεις με αυτή για να γεμίσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του πιάτου σου με λαχανικά.

3. Πρωτεΐνες: Σκέφτεσαι το κρέας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πριν ξεκινήσεις με το κοκορέτσι και το αρνί, τσούγκρισε ένα αυγό και απόλαυσέ το. Θα σου προσφέρει απλόχερα πρωτεΐνη, χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος. Μην τα στριμώχνεις; Το αυγό και ένα μικρό κομμάτι κρέας στο μέγεθος της παλάμης σου αρκούν.

4. Δημητριακά: Μπορεί να είναι μια ωραία μακαρονοσαλάτα χωρίς πολλές μαγιονέζες ή καρύδια, αμύγδαλα και ξηροί καρποί σε κάποια από τις παρασκευές του τραπεζιού. Αναζήτησέ τα με προσοχή γιατί τα χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις τη χαρτογράφηση του πιάτου.

5. Γαλακτοκομικά: Τζατζίκι που περιέχει και πολύτιμο σκόρδο, φέτα (με μέτρο, αφού έχει λιπαρά και πολύ αλάτι) και άλλα τυράκια πρέπει να είναι πάντα πλάι στο πιάτο σου.

Μην μου πεις πως δεν νιώθεις πανέτοιμη να ξεκινήσεις τη γιορτή;

*** ΚΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΘΕΙΣ… STAY TUNED! ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΜΕ DETOX DIET ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ!

Read More

And More