Οι ειδικοί της διατροφής απαντούν: Πώς θα χάσεις τα love handles; Τι συμβαίνει και κολλάει η ζυγαριά;

Πόσες φορές δεν έχεις προσπαθήσει να απαλλαγείς από τα παραπάνω κιλά χωρίς αποτέλεσμα; Είναι κάτι που κάνεις λάθος; Κι από την άλλη πώς μπορείς να χάσεις κιλά, αλλά να “ρίξεις” ταυτόχρονα και την κοιλιά ή τα ψωμάκια που σε ενοχλούν; Πριν απογοητευτείς για τα “άτιμα” τα γονίδιά σου, άφησε τους ειδικούς να σου προτείνουν λύσεις.

Πώς θα ξεκολλήσει η ζυγαριά; Τι πρέπει να κάνεις για να χάσεις τα love handles; Πόσο σύντομα μπορείς να χάσεις και πόσα κιλά; Είναι αλήθεια πως το μηλόξιδο αδυνατίζει; Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του δίνουν απαντήσεις σε όλες σου τις ερωτήσεις.

Ερώτηση
Γεια σας!! Είμαι 20 χρονών έχω ύψος 1,70μ. και είμαι 70 κιλά! Δεν τρώω γλυκά ούτε ζάχαρη, ούτε λίπη. Τρώω ψάρι 3 φορές την εβδομάδα, όσπρια 2 φορές την εβδομάδα, 1 φορά λαδερά και μια φορά τρώω βραστά αυγά! Δεν τρώω μετά τις 6 το απόγευμα και δεν καταναλώνω λευκό αλεύρι. Το Πρωί τρώω 3 φρούτα και ένα ποτήρι γάλα μετά τρώω το μεσημεριανό μου που είναι η σαλάτα με το εκάστοτε φαγητό και το απόγευμα τρώω ένα φρούτο η μία μπάρα δημητριακών! Το πρωί γύρω στις 7 κάνω ποδήλατο για 20′ λεπτά, μετά στις 10 κάνω τρέξιμο για 20′ λεπτά και το απόγευμα κάνω ένα πρόγραμμα που βρήκα στο internet για 35′ λεπτά, αλλά δεν χάνω κιλά και αυτό το κάνω εδώ και 2 μήνες! Θέλω να χάσω περίπου 10 κιλά. Κάτι κάνω λάθος; Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε γιατί δεν ξέρω τι άλλο να κάνω!!!
Βάσω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βάσω,
Σύμφωνα με το ΔΜΣ σου, το ανώτερο ιδανικό βάρος είναι 71,5 κιλά και το κατώτερο 52, οπότε θέλουμε το μέσο όρο, δηλαδή περίπου τα 63 κιλά. Ακολουθείς ένα αρκετά αυστηρό πρόγραμμα σε συνδυασμό με έντονη φυσική δραστηριότητα το όποιο δεν έχει απόδοση.

– Ξεκίνησε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με ένα κουλούρι.

– Συνέχισε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.

– Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα τη σαλάτα σου και μετά το γεύμα. Το γεύμα σου δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Μάθε να μαγειρεύεις σωστά και υγιεινά. Πρέπει να μαγειρεύεις 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά.

– Απόφυγε να τηγανίζεις τις τροφές σου. Προτίμησε το ψήσιμο και το μαγείρεμα.

– Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή καταναλώστε 2-3 cream cracker σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα πολυδημητριακών ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.

– Το βραδινό σoυ γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή με σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.

– Να πίνεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας 2-3 λίτρα υγρών (νερό, χυμό χωρίς ζάχαρη, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου Κοζάνης), ν’ αποφεύγεις την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες).

Καλό θα ήταν να ακολουθήσεις ένα σχεδιασμένο προσωπικά για εσένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις ατομικές σου ανάγκες από κάποιον ειδικό και να κανείς ένα ορμονολόγικο έλεγχο για να δεις αν οργανισμός σου δουλεύει σωστά.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: 10 λόγοι που το σώμα αρνείται να χάσει βάρος… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Ονομάζομαι Αγγελική, είμαι 23 χρόνων με ύψος 1,68μ. και βάρος γύρω στα 80 κιλά! Πρέπει να χάσω κιλά σε δύο μήνες. Τι να κάνω;
Αγγελική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αγγελική
Η απώλεια τόσων κιλών θέλει χρόνο, επιμονή και προσπάθεια. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις θερμίδες που λαμβάνεις καθημερινά και φυσικά από την φυσική σου δραστηριότητα. Αν υπολογίσουμε ότι χάνεις κατά μέσο όρο 2-4 κιλά το μήνα τότε σε 2 μήνες μπορείς να χάσεις 4-8 κιλά, προκειμένου να έχεις τη μέγιστη απώλεια σε λίπος, χωρίς να επιβαρύνεις το μεταβολισμό σου. Απόφυγε τα ακραία διατροφικά σχήματα, που βασίζονται στη μονοφαγία και στην περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων.
Όσον αφορά της διατροφή σου προσπάθησε να :

· Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

· Καταναλώνεις 2 φορές όσπρια την εβδομάδα

· Καταναλώνεις 1 φορά λαδερό την εβδομάδα

· Καταναλώνεις 2 φορές ψάρι την εβδομάδα

· Καταναλώνεις 2 φορές Κοτόπουλο την εβδομάδα

· Καταναλώνεις 1 φορά Ζυμαρικά ολικής αλέσεως την εβδομάδα

· Προσλαμβάνεις αρκετά υγρά (νερό, τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμός)

· Καταναλώνεις καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Μπορεί η δίαιτα που βρήκες να σε βοηθησει να αδυνατίσεις; Συμβουλές για να το εξακριβώσεις; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας, μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ. Το μηλόξιδο αδυνατίζει; Έχουμε ακούσει πως αν το πιούμε μετά έχουμε μικρόβια στο σώμα μας, είναι αλήθεια;
Αδελίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το μηλόξιδο είναι όντως μια πολύ καλή επιλογή γιατί συμβάλει σημαντικά στην υγεία και την βελτίωση της πέψης του οργανισμού. Αυτά σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλουν στο αδυνάτισμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως από μόνο του αρκεί για να χάσει κάποιος κιλά. Το μηλόξιδο περιέχει πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και κάλιο, ένζυμα και πηκτίνη. Επιπλέον, είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων των οστών, της αρθρίτιδας και των φλεγμονών της ουροδόχου κύστης και μερικές μορφές των αλλεργιών. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, β-καροτένιο, βιταμίνες Α, Β, Β3, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο και φθόριο.

Μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL και εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα την μεγάλη διόρθωση των ατελειών του γαστρεντερικού. Είναι ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση με ποσά ενζύμων και ευεργετικά βακτηρίδια, έτσι ώστε να ωφελεί το πεπτικό.

Είναι ένα προϊόν που δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, ούτε μεταφέρει μικροοργανισμούς στο σώμα. Αντίθετα, προστατεύει τον εντερικό σωλήνα και σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια, βελτιώνοντας την διαδικασία της πέψης. Διαλύει το ουρικό οξύ, το οποίο έχει κατατεθεί στις αρθρώσεις λόγω υπερβολική πρόσληψης σε όξινα τρόφιμα, βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, διότι περιέχει ευεργετικά ένζυμα που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δρα σε αλλεργίες, αρθρίτιδα, μόλυνση της ουροδόχου κύστης, εγκαύματα, δυσκοιλιότητα, βήχα, αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα, διάρροια, αέριο, και κεφαλαλγία, οδηγεί στην ηρεμία και γαλήνη. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ξύδι μήλου που προέρχονται από βιολογικά μήλα.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Με λένε Γιάννη και είμαι 42 χρονών. Είμαι 85 κιλά και 1,81μ. ύψος και θέλω να χάσω λίγα κιλά στο σημείο της κοιλιάς. Τι διατροφή να ακολουθήσω; Να γυμναστώ δεν μπορώ, γιατί όλη μέρα δουλεύω. Αν και στη δουλειά μου ανεβοκατεβαίνω σκάλες συνέχεια.
Γιάννης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ Γιάννη,
Αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις το κοιλιακό λίπος και να πετύχεις την απώλεια των 5-6kg που παραπάνω συμφωνά με το ιδανικό σου βάρους είναι:

· Πίνε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε οι κατεχίνες, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους.

· Κατανάλωσε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ζυμαρικά, δημητριακά, καστανό/ αναποφλοίωτο ρύζι), μιας και υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς.

· Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά

· Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)

· Μικρά και συχνά γεύματα

· Καθημερινή πρόσληψη πρωινού (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως & κανέλα)

· Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες

· Αυξημένη πρόσληψη υγρών

· Συστηματική φυσική δραστηριότητα. Ακόμη και το περπάτημα, αφού όπως λες δεν υπάρχει χρόνος για γυμναστική, σε διάρκεια 30′ λεπτών την ημέρα θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
: H δίαιτα του Δημήτρη Γρηγοράκη για να κάψεις το λίπος από την κοιλιά… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Έκανα μια προσπάθεια και έχασα μερικά κιλά τα οποία όμως δεν θέλω να πάρω πίσω. Τα πράσινα τσάι του εμπορίου που έχουν μηδέν θερμίδες είναι ασφαλή; Δηλαδή μπορώ να τα καταναλώνω σαν πράσινο τσάι ή θα πρέπει να τα φτιάχνω μόνη μου; Ακόμη θα ήθελα να ρωτήσω, για να φύγουν τα λεγόμενα love handles, τι πρέπει να αποφεύγω; Να σημειώσω ότι είμαι 1,63μ. Και 55 κιλά, δεν τρώω γλυκά καθόλου – δεν μου αρέσουν – και τρώω προϊόντα ολικής ή πολύσπορα. Ακόμη να σημειώσω ότι έχω δυσανεξία στη λακτόζη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ειρήνη .
Το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα του έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά την παχυσαρκία και την χαμηλή LDL (κακή χοληστερίνη), δυο παράγοντες υπεύθυνους για τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη. Μπορείς να επιλέγεις οποιοδήποτε είναι χωρίς ζάχαρη και έχει την ένδειξη: «με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες».

Τώρα για το λίπος στα πλαϊνά της κοιλιακής χώρας:
· Πίνε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους)

· Αυξημένη πρόσληψη υγρών

·Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά χωρίς λακτόζη

·Κατανάλωσε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)

· Μικρά και συχνά γεύματα

· Καθημερινή πρόσληψη πρωινού

· Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες

· Συστηματική φυσική δραστηριότητα 30′ κάθε μέρα

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Ασκήσεις για να διώξεις τα παχάκια της μέση, τα λεγόμενα love handles. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Καλημέρα! Είμαι 1.62μ. στο υψος και είμαι 57 κιλά. Έχω σταματήσει τα απαγορευμένα τρόφιμα, αλλά δυστυχώς στο σπίτι που ζω σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει και απο ένα γλυκό, αλλά προσπαθώ να μην μπαίνω στο πειρασμό. Κάνω 2 φορές την εβδομάδα χορό, πίνω πολλά υγρά, αλλά τρώω και πολλά φρούτα… τι μπορώ να κάνω για να χάσω κιλά; Σας ευχαριστώ!
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα,
σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος, το βάρος σου είναι φυσιολογικό και έχεις περιθώριο να χάσεις μέχρι και 5 κιλά. Προκειμένου να το επιτύχεις είναι καλό να ακολουθήσεις τις εξής οδηγίες:

– Να αποφεύγεις τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, όπως μπρόκολο, λάχανο, παντζάρια, κουνουπίδι, πατάτες.

– Να εφαρμόζεις μικρά και συχνά γεύματα

– Καθημερινή πρόσληψη πρωινού

– Να καταναλώνεις μέχρι 4-5φρούτα την ημέρα.

– Να καταναλώνεις τρόφιμα ολικής αλέσεως.

– Να καταναλώνεις 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.

– Να καταναλώνεις 2 φιτζάνια πράσινο τσάι και 1,5 lt νερό ημερησίως για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.

– Να μειώσεις την κατανάλωση αλατιού, λόγω κατακράτησης υγρών που προκαλεί..

– Τέλος, 30′ λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: 9 Smart Tips για να κάψεις πιο αποτελεσματκά λίπος! [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ψάχνεις περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή σου; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ και μάθε τα πάντα στο Fitness του TLIFE

/

And More