Είναι αλήθεια ότι παχαίνει το ρύζι; Ποιο είδος ρυζιού είναι καλύτερο για τη δίαιτα;

Είναι πρακτικό, εύκολο και ένα από τα πιο διαδεδομένα συνοδευτικά για τα πιάτα σου μαζί με τα ζυμαρικά και τις πατάτες. Είναι όμως αλήθεια πως παχαίνει το ρύζι; Ποιο είναι το πιο κατάλληλο για τη δίαιτα; Μπορείς να το βάλεις στο μενού όσο κάνεις δίαιτα; Μαθαίνουμε τα πάντα για το “διάσημο” ρύζι με οδηγό τον διαιτολόγο διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη.

“Το ρύζι αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις μικρών και μεγάλων. Βρίσκεται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή του” επισημαίνει ο διαιτολόγος που φτιάχνει τον απόλυτο οδηγό για να ξέρεις τα πάντα για το ρύζι!

ΠΟΣΑ ΕΙΔΗ ΡΥΖΙΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
Το έχεις στο μυαλό σου ως ένα, όμως το ρύζι κυκλοφορεί σε πολλές μορφές ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του. Ποιο είναι κατάλληλο για τα γεμιστά και τι είδος πρέπει να μπει στο ριζότο για να παραμείνει σπυρωτό;

Kάνε “κλικ” στην εικόνα που ακολουθεί, για να δεις τα πιο συνηθισμένα είδη ρυζιού που θα βρεις στην ελληνική αγορά, όπως μας τα δίνει ο διαιτολόγος.

ΠΟΙΟ ΡΥΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ;
Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Το θέμα στη δίαιτα δεν είναι οι θερμίδες. “Το ρύζι είτε είναι καστανό είτε λευκό, αποδίδει στον οργανισμό ακριβώς τις ίδιες θερμίδες” εξηγεί ο διαιτολόγος.

Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης κάνει το crash test ανάμεσα στο λευκό και το καστανό ανεπεξέργαστο ρύζι. Δες στον πίνακα παρακάτω ποιος βγαίνει νικητής! Κάνε κλικ στον πίνακα για να τον δεις αναλυτικά…
/

AND THE WINNER IS: “Το καστανό ρύζι, η «ακατέργαστη» εκδοχή του κλασικού λευκού, που όλοι γνωρίζουμε, είναι κλάσης ανώτερο σε θρεπτική αξία, καθώς, διατηρώντας το κέλυφος είναι πιο εύπεπτο και ελαφρύ για το στομάχι” αναφέρει ο Δημήτρης Γρηγοράκης.

Q&A ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ
Ο διαιτολόγος όμως σου δίνει και κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το ρύζι και αν είναι καλό να το επιλέξεις όσο κάνεις δίαιτα.

Είναι αλήθεια πως το ρύζι, όπως και τα ζυμαρικά ή οι πατάτες παχαίνουν;
Ευτυχώς, πλέον αναγνωρίζεται η υψηλή θρεπτική αξία των ζυμαρικών και του ρυζιού αφού βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή τους, εφόσον είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες που αποδίδουν στον οργανισμό το βασικό καύσιμο, τη γλυκόζη. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μειώνουν την απορρόφηση λίπους και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βελτιώνουν τις μεταβολικές διεργασίες.

Είναι σωστό να καταναλώνω το ρύζι μόνο του ως κύριο γεύμα;
Μπορείς να το τρως μόνο του ή σε συνδυασμό με λαχανικά (αρακά, κρεμμύδι, καρότο), μανιτάρια, θαλασσινά, πουλερικά, κρέας, έτσι ώστε να αποτελεί κύριο γεύμα εφόσον προσδίδει στον οργανισμό τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά).

Diet Tip: Σημείωσε πως το ρύζι, όταν αναμειγνύεται στο πιάτο με όσπρια σου προσφέρει αμέτρητα θρεπτικά συστατικά, αφού είναι το μέσο για να απορροφήσει ο οργανισμός σου περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα όσπρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Το φακόρυζο που είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να πάρεις περισσότερο σίδηρο από τις φακές.

Τι μπορώ να επιλέξω για να το αντικαθιστώ πότε, πότε στα γεύματά μου;
Το ρύζι ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών, οπότε μπορείς να το αντικαθιστάς με τα ζυμαρικά, τις πατάτες, το πλιγούρι ή και το ψωμί.

Read More

And More