Οι 7 συμβουλές που θα κάνουν τον μεταβολισμό σου να δουλεύει ρολόι

Συνέχεια ακούς για τον μεταβολισμό. Ανησυχείς. Σκέφτεσαι αν λειτουργεί σωστά. Η αλήθεια όμως είναι πως για να κάνεις τον οργανισμό σου να δουλεύει ρολόι αρκούν μερικές απλές συμβουλές.

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει 7 μυστικά για να είσαι σίγουρη…

Συμβουλή 1
Καθόρισε τις ημερήσιες θερμιδικές σου ανάγκες
Για να αυξήσεις το ρυθμό καύσης λίπους μην υπερφορτώνεις τον οργανισμό σου με μεγάλη κατανάλωση φαγητού. Καθόρισε πόσες θερμίδες χρειάζεται να καταναλώνεις κάθε μέρα για να χάσεις βάρος και διατήρησε το μεταβολισμό σου σταθερό.
Το θερμιδικό επίπεδο καθορίζεται από την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, την άλιπη σωματική μάζα και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα μια γυναίκα που ζυγίζει 68 κιλά και έχει ύψος 1,60 μέτρα πρέπει να καταναλώνει 1300-1400 θερμίδες την ημέρα προκειμένου να χάσει βάρος.
Συμβουλή 2
Μοίρασε τα γεύματά σου
Ενεργοποίησε το μεταβολισμό σου και χαλιναγώγησε την όρεξή σου μοιράζοντας τα γεύματά σου σε 5-6 μικρά, θρεπτικά γεύματα ανά ημέρα, αντί για 3 μεγάλα γεύματα. Κατανάλωσε μικρά γεύματα των 200-400 θερμίδων κάθε 3-5 ώρες. Έτσι, το σώμα θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να χωνέψει το φαγητό και ο μεταβολικός σου ρυθμός θα αυξηθεί.
Συμβουλή 3
Κατανάλωσε νερό
Ερευνητές στη Γερμανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει το ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι «καίνε» θερμίδες. Ο μεταβολικός ρυθμός μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα αυξήθηκε κατά 30% μετά από κατανάλωση ½ λίτρου νερού επιπλέον. Η διαδικασία κατανάλωσης ενέργειας του μεταβολισμού χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επίσης το νερό δημιουργεί αίσθηση κορεσμού, κόβει την όρεξη και αποτοξινώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Εάν έχεις γυμνάζεσαι εντατικά, τότε χρειάζεσαι ακόμη περισσότερο νερό.
Συμβουλή 4
Απλά κινήσου!
Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί το 20-40% των θερμίδων που καίει ο οργανισμός σου καθημερινά. Εάν δεν μπορείς να ακολουθήσεις κάποιο εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής, τουλάχιστον αύξησε τις… μετακινήσεις. Για παράδειγμα, ανέβα τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσεις τον ανελκυστήρα, κατέβα από το μετρό ή το λεωφορείο μια στάση πρίν τον προορισμό σου, βγάλε το σκύλο βόλτα… απλά κάνε κάτι για να κινηθείς!
Συμβουλή 5
Τόνωσε το μυικό σου σύστημα
Μπορεί να μην έχεις τα μπράτσα της Madonna (και ίσως να μην θέλεις κιόλας), όμως οι γυμνασμένοι και τονωμένοι μύες θα κάψουν λίπος για εσένα, ακόμη κι όταν εσύ κάθεσαι. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος του σώματος, έτσι λοιπόν όσο μεγαλύτερή είναι η μυϊκή μάζα, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καταναλώσει ο οργανισμός σας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Συμβουλή 6
Διάλεξε του “καλούς” υδατάνθρακες
Ο οργανισμός «καίει» θερμίδες κατά τη διάρκεια της πέψης της κάθε τροφής. Αυτό ονομάζεται θερμογεννετική επίδραση των τροφών (thermic effect of foods) και εκεί οφείλεται η ιδιότητα των πρωτεϊνούχων τροφών (έχουν τη μεγαλύτερη θερμογεννετική επίδραση από οποιαδήποτε άλλη τροφή π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα, γαλοπούλα χωρίς πέτσα κτλ) και των σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά, φρούτα κτλ) να μεταβολίζονται καλύτερα.
Συμβουλή 7
Ο ύπνος αδυνατίζει
Αρχικά όταν δεν κοιμάσαι καλά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πεινάσεις και θα ταλαιπωρήσεις τον μεταβολισμό σου. Άτομα τα οποία έχουν αϋπνίες μπορεί να έχουν παρατεταμένη την αίσθηση της πείνας, ακόμη κι αν η διατροφή τους είναι σωστή ποσοτικά, εξαιτίας της επίδρασης της έλλειψης ύπνου στην έκκριση κορτιζόλης, μιας ορμόνης η οποία ρυθμίζει την όρεξη. Προσπάθησε λοιπόν να εξασφαλίσεις τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου ημερησίως.

Read More

And More