Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις ερωτήσεις σου!

Οι απορίες και οι προβληματισμοί υπάρχουν στη φύση κάθε γυναίκας. Ειδικά όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και περίπλοκα. Για αυτόν το λόγο η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη βρίσκεται για ακόμα μια φορά δίπλα σου, περιμένοντας τη δική σου ερώτηση και πανέτοιμη για να σου προσφέρει τη συμβουλή που αναζητάς. Στείλε μας απλά όλα όσα θέλεις να μάθεις για το κομμάτι της υγείας και της διατροφής και σύντομα θα λάβεις την απάντησή σου.

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι 36 χρονών, 1,66 ύψος και 62 κιλά. Έχω δύο παιδιά. Στο δεύτερο πήρα 30 κιλά και κατάφερα να χάσω τα περισσότερα άλλα έχω κοιλιά και προσπαθώ να χάσω άλλα 5 με 6. Μήπως χρειάζομαι κάποια άσκηση για την κοιλιά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Ζωή,
Καταρχάς συγχαρητήρια για την επιτυχής προσπάθεια σου που κατάφερες και έχασες 30 κιλά. Το σημερινό σου βάρος είναι το ιδανικό και δεν κρίνεται απαραίτητη η επιπλέον απώλεια βάρους. Προτείνουμε λοιπόν να ακολουθήσεις τα βήματα της Μεσογειακής διατροφής, όπου σε συνδυασμό με γυμναστική σίγουρα θα δεις μεγάλες αλλαγές στο σώμα σου. Η γυμναστική είναι ο τρόπος να τελειοποιήσεις ό, τι κατάφερες με τη σωστή διατροφή.
Τρώγοντας λιπαρά τρόφιμα όπως βούτυρο, αλλαντικά και λιπαρά κρέατα επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με επιπλέον θερμίδες και αυξάνεις τις πιθανότητες να αποθηκεύσεις λίπος στην περιοχή της κοιλίας. Οπότε καλό είναι να υπάρχει μια ποικιλία στη διατροφή σου και να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν ακατέργαστα τρόφιμα (π.χ. καστανή ζάχαρη, ψωμί ολικής αλέσεως).

Στην προσπάθειά σου αυτή υπάρχουν τροφές που θα συμβάλουν στην “καύση” λίπους στην κοιλιά και αυτές είναι:

  • Το πράσινο τσάι, ο κρόκος Κοζάνης, ο καφές, η μπύρα.
  • Τα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
  • Τα τρόφιμα ολικής άλεσης
  • Η κατανάλωση καυτερών
  • Ο λιναρόσπορος
  • Το λεμόνι
  • Η κανέλα
  • Το μπρόκολο
  • Το αβοκάντο
  • Οι μπανάνες
  • Οι σταφίδες
  • Το ψάρι (πχ. Σολομός)
  • Το νερό!!!

Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να μειώσεις το αλάτι γιατί λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά. Γι’ αυτό, προτείνεται η μείωσή του και η αντικατάστασή του με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που νοστιμίζουν τα φαγητά.

Επιπλέον, καλό θα ήταν να υπάρχει όσο το δυνατόν καλός ύπνος και μείωση του στρες. Το άγχος και η καθιστική ζωή ευνοούν την συγκέντρωση λίπους στην συγκεκριμένη περιοχή.

Στην διαμάχη ποιος τύπος άσκησης είναι καλύτερος ως προς την μείωση του κοιλιακού λίπους η αερόβια άσκηση πλεονεκτεί. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και το ποδήλατο είναι πολύ καλές επιλογές για να ξεκινήσεις και θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την κατανομή λίπους στο σώμα σου.

Καλή επιτυχία!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Πριν από τρία χρόνια έκανα επέμβαση στο δεξί μαστό και ακολούθησαν μια σειρά από χημειοθεραπείες. Από τότε μέχρι και σήμερα έχω κάνει άπειρες προσπάθειες να χάσω αρκετά κιλά που πήρα σε συνδυασμό και με τη χρήση κορτιζόνης. Είμαι 38 ετών, ζυγίζω 76 κιλά και έχω ύψος 1,65. Είναι πλέον θέμα υγείας και όχι ομορφιάς το να χάσω κιλά. Προσπαθώ με καλή διατροφή και ποδήλατο καθημερινά αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα λες και ο μεταβολισμός μου κοιμήθηκε.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Άννα,
Η κορτιζόνη και η αύξηση του σωματικού βάρους συχνά “πρωταγωνιστούν” σε άτομα που πρέπει να πάρουν το συγκεκριμένο στεροειδές φάρμακο. Οι κατακρατήσεις είναι η πιο συχνή παρενέργεια των φαρμάκων που περιέχουν κορτιζόνη.

Αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζεται αύξηση του βάρους, οπότε καλό θα ήταν να αποφύγεις το αλάτι στη διατροφή σου. Περιόρισε το αλάτι και τις κρυφές πηγές αλατιού (μουστάρδα, κέτσαπ, έτοιμα dressing, αλλαντικά, παστά κ.α.)

Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό και σε συνδυασμό με τη συστηματική άσκηση μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους:

  • Νερό
  • Λεμόνι
  • Πιπεριά
  • Χυμοί φρούτων
  • Δημητριακά ολικής
  • Ασπράδια αυγών
  • Πράσινο τσάι
  • Τρόφιμα ολικής άλεσης

Επιπλέον:

  • Όχι στις στερητικές δίαιτες
  • Πολλά και μικρά γεύματα ανά 3 ώρες
  • Σωστός ύπνος

Το ποδήλατο που κάνεις καθημερινά είναι πολύ καλή επιλογή για να κάνει καύσεις ο οργανισμός σου και με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην προσπάθεια να μειωθεί το βάρος σου. Επίσης καλές επιλογές είναι το κολύμπι και το τρέξιμο.

Η θετική ψυχολογία κατέχει σημαντική θέση για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας για μείωση του σωματικού βάρους.

Αυτό που κάνει τις περισσότερες δίαιτες να μην είναι αποτελεσματικές είναι ότι άθελά μας τις συνδέουμε με την έννοια της “στέρησης”. Να θυμάσαι πως για να πετύχεις τον στόχο σου πρέπει να κάνεις την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Θα ήθελα να μάθω πόσες θερμίδες την ημέρα πρέπει να καταναλώνει για να διατηρήσει σταθερό το βάρος ένα κορίτσι, ηλικίας 12 ετών, ύψος 1,53, κιλά 36 και άσκηση μέτρια (3,4 φορές την εβδομάδα).
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα,
Αρχικά, το γεγονός ότι το κορίτσι βρίσκεται στην εφηβική ηλικία αυτό σημαίνει ότι έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής του επιταχύνεται, οι ιστοί ωριμάζουν και αυξάνονται, τα όργανα του σώματος διπλασιάζονται σε μέγεθος και ο λιπώδης ιστός αυξάνεται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και στο συγκεκριμένο φύλο. Όσον αφορά στις ημερήσιες θερμίδες που πρέπει να καταναλώνει για να τις υπολογίσουμε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον βασικό μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας χρησιμοποιώντας την εξίσωση Μifflin-St.Jeor (1997) = (10 x B) + (6,25 x Y) – (5 x H) – 161=1095,25 Kcal/day. Για να υπολογίσουμε όμως την συνολική ενεργειακή ημερήσια δαπάνη θα πολλαπλασιάσουμε τις θερμίδες που βρήκαμε επί 1,6 (επίπεδο φυσικής δραστηριότητας) εφόσον κάνει μέτρια άσκηση-δραστηριότητα οπότε 1095,25 * 1,6=1752,4 Kcal/day.

Βέβαια καλό θα ήταν να επισκεφτεί έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να τις κάνει τις κατάλληλες μετρήσεις και να εκτιμήσει την γενικότερη κατάσταση του κοριτσιού βγάζοντας του μια διατροφή που θα στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Έχω ένα πρόβλημα με το σώμα μου διότι καθώς γυμνάζομαι 6 φόρες την εβδομάδα κάνοντας τένις δεν βλέπω καμιά διαφορά στους μηρούς. Αυτό βέβαια είναι καθαρά δικό μου διατροφικό λάθος. Τι μπορώ να κάνω ώστε να χαθεί άμεσα το περιττό λίπος;
Δανάη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Δανάη,
Μια καλή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απλά αυτό που χρειάζεσαι για να συμβάλει στην απώλεια βάρους σε δύσκολες περιοχές, όπως οι μηροί και οι γλουτοί. Επιπλέον, χρειάζεται να οργανώσεις τα γεύματα σου και να τρώς μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ελέγξουμε από πού θα κινητοποιηθεί το λίπος που χάνουμε. Αυτό καθορίζεται γενετικά και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Η γυμναστική βοηθά ώστε το σώμα να δείχνει πιο “σφιχτό” στα σημεία που γενετικά ο καθένας διατηρεί τις λιπαποθήκες του.

Μην ξεχνάς να πίνεις άφθονο νερό είτε διψάς είτε όχι. Η λήψη παραπάνω νερού θα μειώσει την κατακράτηση υγρών και θα διαλύσει τα λίπη και την κυτταρίτιδα σε αυτή την περιοχή του σώματος. Επίσης συστήνεται η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και κρόκου Κοζάνης.

Περιόρισε το αλάτι και τις κρυφές πηγές αλατιού (μουστάρδα, κέτσαπ, έτοιμα dressing, αλλαντικά, παστά κ.α.)

Το γιαούρτι, τα αμύγδαλα, η κανέλα, τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο, ο σολομός, το αβοκάντο και οι μπανάνες είναι πολύ καλές επιλογές διότι συμβάλλουν στην καύση του λίπους.

Οπότε, εφόσον ασχολείσαι με κάποιο άθλημα, βελτιώνοντας τις διατροφικές σου συνήθειες θα δεις μεγάλη διαφορά στο σώμα σου!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 25 χρονών, έχω 1,55 ύψος και 50 κιλά, οπού τα πήρα τώρα τους 2-3 τελευταίους μήνες. Θέλω να πάω στα 46 κιλά και πάλι. Κάνω προσπάθειες να χάσω κιλά αλλά μάλλον από ότι φαίνεται έχει κολλήσει ο μεταβολισμός μου. Ξεκινάω κάθε φορά με θετική σκέψη και κάθε τέλος της εβδομάδας που ζυγίζομαι βλέπω την ζυγαριά κολλημένη στον ίδιο αριθμό και απογοητεύομαι. Πως μπορώ λοιπόν να κάνω τον μεταβολισμό μου να ξεκολλήσει για να δω ένα αποτέλεσμα και να πάρω θάρρος και ελπίδα ξανά; Ευχαριστώ!
Ράνια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με τν Δείκτη Μάζας Σώματός σου, ο οποίος είναι 20,8 Kg/m2 κατατάσσεσαι στην κατηγορία του φυσιολογικού, οπότε δεν κρίνεται απαραίτητη η απώλεια βάρους που επιθυμείς. Με τον όρο μεταβολισμό εννοούμε τις ενζυμικές και χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό και ουσιαστικά καθορίζει κατά πόσο γρήγορα το σώμα σας είναι σε θέση να κάψει θερμίδες και πόσο εύκολα μπορείτε να βάλετε ή να χάσετε βάρος. Μην ξεχνάς ότι ο μεταβολισμός του κάθε ανθρώπου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και αυτοί είναι το φύλο, η ηλικία, η άλλιπη μάζα σώματος, οι κληρονομικοί παράγοντες. Μερικοί άνθρωποι έχουν εκ φύσεως αργό ή γρήγορο μεταβολικό ρυθμό.

Εφόσον λοιπόν δεν είναι απαραίτητη η απώλεια βάρους μπορείς να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου για απώλεια λίπους ακολουθώντας κάποιες διατροφικές συμβουλές που θα σου προτείνω:

  • Αρχικά, ενσωμάτωσε την τακτική άσκηση στην καθημερινότητά σου δίνοντας έμφαση στην αερόβια προπόνηση (π.χ. τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, χορό) που αποσκοπεί στην καύση πολλών θερμίδων σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και στις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βάρη ή λάστιχα για τη δημιουργία μυϊκής μάζας.
  • Να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα καθώς επιτρέπουν στον μεταβολισμό σου να λειτουργεί με υψηλό ρυθμό, ξεκινώντας την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό που συνδέεται με τη διατήρηση ή ακόμη και τη μείωση του βάρους. Η κατανάλωση των σωστών ενδιάμεσων γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των καύσεων. Το να τρως υγιεινά σνακ και μάλιστα στη σωστή ποιότητα θα σε βοηθήσει να αποφεύγεις την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων όπως επίσης και το να τρως σε κάθε ενδιάμεσο γεύμα σου σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη θα σε βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και των επιπέδων ενέργειας.
  • Θα πρέπει να πίνεις 8-10 ποτήρια νερό καθώς είναι επιταχυντής του μεταβολισμού, φυσικό κατασταλτικό της όρεξης και αποτοξινωτικό. Η έλλειψη υγρών από το σώμα σου μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου, γι αυτό κράτησε καλά ενυδατωμένο τον εαυτό σου ανά πάσα στιγμή.
  • Καλό θα ήταν να καταναλώνεις πράσινο τσάι καθώς ενισχύει σημαντικά τον μεταβολισμό λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, τις λεγόμενες κατεχίνες, οι οποίες καταπολεμούν ενεργά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
  • Η κατανάλωση νερού πριν από το κυρίως γεύμα μειώνει την όρεξη και επιταχύνει τον μεταβολισμό και την καύση λίπους.
  • Να καταναλώνεις φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, γκρέιπφρουτ καθώς θα σε βοηθήσουν να κρατάς τον μεταβολισμό σου σε υψηλά επίπεδα.
  • Από λαχανικά να προτιμήσεις τις καυτερές πιπεριές, οι οποίες ενισχύουν άμεσα τον μεταβολισμό και την κυκλοφορία του αίματος καθώς και το μπρόκολο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες K, A, C.
  • Να εντάξεις στην διατροφή σου τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα οποία επιταχύνουν τον μεταβολισμό και σταθεροποιούν τα επίπεδα ινσουλίνης.
  • Ακόμη, η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι ενισχύει τον μεταβολισμό καθώς τα οξέα αυτά μειώνουν την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται λεπτίνη, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει τον μεταβολισμό.
  • Προσπάθησε να εντάξεις στην διατροφή σου τα μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι καγιέν, σκόρδο, μαύρο πιπέρι, σπόροι μουστάρδας, σκόνη από κρεμμύδι και τζίντζερ, κανέλα) καθώς θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τα ποσοστά του μεταβολισμού σου σε υψηλά επίπεδα.
  • Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι γιατί άμα το άγχος γίνει χρόνιο τότε ο μεταβολισμός σου γίνεται πιο αργός και προκαλείται αύξηση του βάρους.
  • Μην κάνεις στερητικές δίαιτες γιατί μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό.
  • Να κοιμάσαι ένα 8ωρο γιατί άμα δεν κοιμάσαι αρκετά ο οργανισμός σου θα > και ο μεταβολισμός σου θα είναι πιο αργός.

Καλή επιτυχία!

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Χριστίνα Χαζίζα


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Κράτα το

Κράτα το

And More