Η χλιδή του παλατιού των Βερσαλλιών!

Το θρυλικό παλάτι των Βερσαλλιών άνοιξε τα άδυτά του και επέτρεψε στον φωτογράφο Francis Hammond να απαθανατίσει στιγμές βασιλικής χλιδής, όπως άρμοζε στον οίκο των Λουδοβίκων.


Αυτή η γραφική μαρμάρινη αυλή χρονολογείται από την εποχή της βασιλείας του Λουδοβίκου 13ου, οποίος έχτισε το οίκημα που αργότερα έγινε το βασιλικό παλάτι των Βερσαλλιών. Ο αρχιτέκτοντας Jules Hardouin-Mansart επανασχεδίασε την αυλή για τον Λουδοβίκο τον 14ο.


Η Σκάλα της Provence, στη νότια πτέρυγα του παλατιού, εξυπηρετούσε τα διαμερίσματα του αδελφού του Λουδοβίκου 16ου, του Κόμη της Provence (και μετέπειτα Λουδοβίκου 17ου), και της ιταλίδας συζύγου του, Μαρίας Τζιουζεππίνας της Σαβοίας.


Πολλά δωμάτια που οι πόρτες τους είναι διαδοχικές ώστε να δημιουργούν μια αίσθηση ενότητας ονομάζεται enfilade. Αυτές οι πόρτες στο παλάτι των Βερσαλλιών είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα enfilade!


Ένας από τους μακρύτερους διαδρόμους του παλατιού, ακούει στο όνομα Hall of Mirrors. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1684, μετά από 6 χρόνια έργων. Το αποτέλεσμα; Θεαματικό!


Αυτή η προθήκη σχεδιάστηκε από τον Ferdinand Schwerdfeger για τα κοσμήματα της περιώνυμης Μαρίας Αντουανέττας, το 1787, δύο χρόνια πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση.


Τι έκανε ο Λουδοβίκος ο 16ος μετά το μπάνιο του; Ξάπλωνε! Και όχι όπου κι όπου αλλά σε αυτό το λεγόμενο lit á la polonaise, που ήταν τοποθετημένο στο μπάνιο του στο Château de Fontainebleau!


Αυτό το χάλκινο κλουβί, διακοσμημένο με πορσελάνινα λουλούδια “φιλοξενούσε” τον παπαγάλο της This copper cage Madame du Barry, της ερωμένης του Λουδοβίκου 15ου. Το πουλί αυτό είχε εκπαιδευτεί να λέει “La voilà la belle comtesse!” (Ήρθε η όμορφη Κοντέσσα) κάθε φορά που εκείνη εμφανιζόταν!


Ένας φυτευτός σε γλάστρες πορτοκαλεώνας, σε γεωμετρικούς σχηματισμούς δεσπόζει στο εξωτερικό του παλατιού των Βερσαλλιών.

Read More

And More