Country Chic: Το στιλ της Άνοιξης! Πώς να το φέρεις σπίτι σου

Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Ράπτης μας εξηγεί τα χαρακτηριστικά του Country Chic και μας βοηθάει με τις συμβουλές του να το εντάξουμε και εμείς στο σπίτι μας!

Επιτέλους μπήκε η Άνοιξη! Ο Χειμώνας υπήρξε κουραστικός για όλους μας και η ανάγκη για ανανέωση και χαρούμενη διάθεση είναι απαραίτητη. Τι καλύτερο λοιπόν από το να φέρουμε όλη αυτή την αίσθηση στο χώρο που ζούμε;
Υπάρχει ένα διακοσμητικό στιλ που μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό και που σίγουρα το έχουμε ακούσει όλοι κατά καιρούς. Ονομάζεται Country.
Το στιλ Country γεννήθηκε στην Αγγλία στα τέλη του 18ου αιώνα, αναπτύχθηκε κυρίως μέσα στον 19ο, στην περίοδο της Βικτωριανής Εποχής και ήταν το διακοσμητικό ύφος που κυριαρχούσε στα αγροκτήματα των ευγενών. Άλλωστε η λέξη προέρχεται από το Αγγλικό λεξιλόγιο και κατά κυριολεξία σημαίνει “χώρα”, σε ελεύθερη μετάφραση όμως σημαίνει επαρχία, περίχωρα, εξοχή. Παράλληλα με το Εγγλέζικο Country αναπτύχθηκε το Γαλλικό, στην περιοχή της Προβηγκίας (style Provincial), το Ιταλικό, στην περιοχή της Τοσκάνης (stile Toscano), το Σουηδικό, το Ισπανικό και τέλος το Αμερικάνικο (shabby chic), που είναι και το νεότερο από όλα.
Παρόλο που το στιλ έχει τόσες πολλές παραλλαγές η “φιλοσοφία” παραμένει πάντα ίδια.

Tα Χαρακτηριστικά του
– Διάθεση για χαλαρή απλότητα και προσπάθεια να φανούν οι χώροι καθημερινοί και καθόλου επιτηδευμένοι.
– Επαφή με τη φύση και εναρμόνιση του εσωτερικού χώρου με το εξωτερικό περιβάλλον της εξοχής.
– Επηρεασμός από τον Νεοκλασικισμό, που είναι το κυρίαρχο κίνημα της εποχής, αλλά με προσθήκη από ρομαντικές πινελιές, για να μετριαστεί η αυστηρότητα του.
– Έμφαση στα φλοράλ μοτίβα.
– Αγάπη για τα φυσικά υλικά.
Στις μέρες μας το Country είναι από τα πιο διάσημα στιλ διακόσμησης. Η ανάγκη των ανθρώπων να ζούνε σε χώρους χαλαρούς, που τους παρέχουν άνεση, θαλπωρή, αλλά και επαφή με τη φύση, έχει κάνει το στιλ να είναι από τα πιο δυναμικά trend στο χώρο της διακόσμησης. Δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις εξοχικές κατοικίες αλλά έχει εισβάλει δυναμικά και στα διαμερίσματα των πόλεων. Πλέον μιλάμε για Country Chic!
Αυτό το ανανεωμένο “ανοιξιάτικο” ύφος, παντρεύεται ιδανικά με πιο μοντέρνα στιλ όπως η Art Nouveau και η Art Deco που του δανείζουν καλλιτεχνικότητα και εκλεπτυσμένη πολυτέλεια και το κάνουν πιο σύγχρονο και πιο ταιριαστό για τα διαμερίσματα στα οποία ζούμε. Η λογική πια δεν είναι να κάνουμε τα σπίτια μας αγροτόσπιτα αλλά να τους δώσουμε την δροσιά μια αιώνιας “Άνοιξης”.
Συμβουλές για να το εντάξεις στον χώρο σου!
1. Τα έπιπλα θα πρέπει να είναι επηρεασμένα από το Νεοκλασικισμό, αλλά να κουβαλούν πάνω τους και μια ρομαντική νότα από Rococo. Είναι δηλαδή απλά, λιτά, με κυρίαρχο στοιχείο την ευθεία, αλλά ταυτόχρονα ελαφρά διακοσμημένα με σκαλίσματα ή ζωγραφικά μοτίβα, κυρίως λουλουδιών. Συνήθως διαλέγουμε ανοιχτόχρωμα πατιναρισμένα μασίφ κομμάτια, που μοιάζουν παλιά και γεμάτα ιστορία, χωρίς να αποκλείονται και κάποια λουστραρισμένα σε φυσικές αποχρώσεις του ξύλου.
2. Στο πάτωμα κυριαρχεί το ξύλο. Σε φυσικές αποχρώσεις, ή βαμμένο με την τεχνική του ντεκαπέ, αποτελεί μια ιδανική βάση για να αναδειχθούν τα έπιπλα. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες παλιωμένες σανίδες για πιο ρουστίκ αποτέλεσμα. Σε περίπτωση ανακαίνισης, που το παρκέ είναι δύσκολο, χρησιμοποιούμε πλωτά δάπεδα (laminate) που είναι σαφέστατα οικονομικότερα.
Ένα άλλο υλικό που μπορεί να μας παρέχει πολύ όμορφο Country αποτέλεσμα είναι τα κεραμικά χειροποίητα πλακίδια (cotto), αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να έχουν υάλωση για να μην είναι απορροφητικά. Στην περίπτωση των πλακιδίων πολύ όμορφη είναι η χρήση της ασπρόμαυρης σκακιέρας. Τέλος πολύ ιδιαίτερη είναι και η χρήση της πέτρας στις αποχρώσεις της άμμου.
3. Οι πόρτες και τα παράθυρα σε αυτό το στιλ επιβάλλεται να είναι λευκές ή υπόλευκες. Άσχετα από το σχέδιο τους, θα δώσουν στο χώρο δροσιά και φως, γιατί δεν θα προσθέσουν βάρος στο κέλυφος. Λευκά είναι επίσης τα γύψινα που χρειάζονται για να διακοσμήσουμε ελαφρά το ταβάνι ή να τονίσουμε ταπετσαρίες τοίχου και έργα τέχνης. Λεπτομέρεια που καίει; Το σοβατεπί είναι πάντα φαρδύ, ξύλινο και βαμμένο λευκό, άσχετα από το υλικό και το χρώμα που διαλέγουμε για το δάπεδο! Έτσι δημιουργεί μαζί με τα πρεβάζια στις πόρτες μια πρόσθετη κορνίζα που τονίζει δυναμικά το χώρο. Φυσικά και τα πάνελ στο 1/3 του τοίχου που συναντήσαμε στο Νεοκλασικισμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εδώ.
4. Τα έργα τέχνης καλό είναι να έχουν επηρεασμούς από το ρομαντισμό και τη φύση. Πίνακες με λουλούδια σε όμορφα παστέλ χρώματα έχουν την τιμητική τους. Θα μπορούσαμε να εντάξουμε και ιμπρεσιονιστικά έργα τέχνης, καθώς και μερικές διαφημιστικές αφίσες της δεκαετίας του ’50 για πιο σύγχρονο ρετρό αποτέλεσμα.
Μη ξεχάσω! Χρησιμοποιούμε πολλά βάζα γεμάτα φρέσκα μυρωδάτα λουλούδια, που είναι ζωντανά έργα τέχνης…
5. Στο Country Chic παντρεύουμε σχεδόν τα πάντα! Πολυτελή και ευτελή υλικά, ασημένια με χρυσαφένια αντικείμενα, μπρούτζο με κασσίτερο, γυαλί, πορσελάνη, σμάλτο με φυσικά υλικά. Όλα αυτά πρέπει όμως να έχουν ρουστίκ χαρακτήρα και να μην αποσκοπούν στην πολυτέλεια αλλά στη χρηστικότητα. Είναι πολύ συνήθης η χρήση του σφυρήλατου σιδήρου, σε μαύρες ή σκουριασμένες αποχρώσεις, ειδικά σε κουρτινόβεργες ή σε διακοσμητικά αντικείμενα.
6. Στα υφάσματα μπορούμε να πούμε πως έχουμε υπέροχες επιλογές. Πολύχρωμα βαμβακερά και λινά υφάσματα με εμπριμέ μοτίβα, μπροκάρ, στόφες, φλοράλ, ρίγες, καρό και πουά συνδυάζονται μεταξύ τους και μπλέκονται σε ένα χορό με σύμμαχο τα χρώματα.
Έτσι ταπετσαρίες κουρτίνες και υφάσματα επιπλώσεων αποκτούν μια αυτόνομη οντότητα που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο στιλ και πολλές φορές μπορεί να το κάνει να φανεί ακαταμάχητα “θηλυκό”. Η γλύκα αυτή όμως μπορεί να μας οδηγήσει στην υπερβολή και ο χώρος να μοιάζει κιτς και βαρύς. Γι’ αυτό πάντα προσέχουμε και λειτουργούμε με μέτρο.
7.Ο φωτισμός σε αυτό το στιλ επιβάλλεται να είναι χαλαρός, έμμεσος και διάχυτος. Επιτραπέζιες λάμπες με καπέλα, μεταλλικοί πολυέλαιοι με παλαιωμένα κρυστάλλινα στολίδια και σκαλιστά ξύλινα φωτιστικά δαπέδου δίνουν στο χώρο θαλπωρή και ζεστό χαλαρωτικό φωτισμό. Υπέροχα είναι επίσης τα μπρούτζινα φανάρια! Αποφεύγουμε τα σποτ, εκτός και αν χρειάζονται για να τονίσουν σημεία του χώρου που επιβάλλεται η έμφαση, όπως μια επένδυση τοίχου από τουβλάκι ή πέτρα.
Τα χρώματα
Θα έχετε ήδη καταλάβει πως τα χρώματα που χρησιμοποιούμε στο Country Chic είναι φωτεινά και χαρούμενα. Συνήθως διαλέγουμε ματ υφές και τεχνοτροπίες για να δείχνουν όσοι τοίχοι δεν καλυφτούν με ταπετσαρίες, ώριμοι από την πατίνα του χρόνου, κάτι που όπως αναφέραμε και παραπάνω ισχύει και για την επίπλωση.
Ουδέτερα: Στο ταβάνι χρησιμοποιούμε συνήθως ιβουάρ (ivory) και στα γύψινα, στα σοβατεπιά, στις πόρτες και στα παράθυρα συνήθως λευκό. Το ιβουάρ είναι και το βασικό χρώμα για τους τοίχους και τα έπιπλα, συνδυασμένο με ανοιχτά μπεζ και γκρι. Το καφέ μπορεί να το δούμε σε έπιπλα και λεπτομέρειες. Το μαύρο είναι επιτρεπτό μόνο σε λεπτομέρειες και αν διαλέξουμε ασπρόμαυρη σκακιέρα στο δάπεδο.
Παστέλ: Ήρεμα βεραμάν, δροσερά γαλάζια, φίνες λεβάντες, χαρούμενα ροζ, παιχνιδιάρικα σωμόν, φωτεινά κρεμ και εκρού, συμβάλουν στην δημιουργία της ανοιξιάτικης διάθεσης του Country Chic!
Έντονα: Πράσινο του νεφρίτη, τιρκουάζ, μπλε κοβαλτίου, βιολέ, κόκκινο της καρμίνας, κεραμιδί, κίτρινο κροκί, είναι απαραίτητα για έμφαση σε κάποιους τοίχους, υφάσματα και αντικείμενα. Προσέχουμε όμως να μην υπερβάλουμε!
Το Country Chic είναι ένα υπέροχο στιλ που θα κάνει το χώρο μας να δείξει υπέροχα φιλικός και να μας χαρίσει αισιοδοξία. Μπορούμε να αλλάξουμε κάποια στοιχεία του χώρου που μας βαραίνουν και να τα αντικαταστήσουμε με κάποια Country κομμάτια, που θα αλλάξουν την διάθεσή μας προς το καλύτερο. Δεν είναι ανάγκη να αλλάξουμε τα πάντα, αν δε μπορούμε… Στην αγορά υπάρχουν καταστήματα που έχουν πολύ καλές τιμές σε αντικείμενα και υφάσματα με αναφορές στο στιλ αυτό, ώστε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας γρήγορα και οικονομικά.
Επειδή λοιπόν η Άνοιξη επιβάλλει αλλαγές και ανανέωση, φροντίστε το σπίτι σας και στολίστε το με Country Chic!

Read More

And More