Χρωματικές προτάσεις για το χειμώνα 2013!

Ποια χρώματα είναι φέτος της μόδας στη διακόσμηση; Ο διακοσμητής του Tlife Κωνσταντίνος Ράπτης σου παρουσιάζει όλες τις χρωματικές τάσεις που θα ζωντανέψουν το φετινό χειμώνα!

Το 2012 επιτέλους έφυγε! Ήταν δύσκολη χρονιά, με τα καλά της και τα κακά της. Με την μεγάλη του έξοδο, ο παλιός ο χρόνος πήρε μαζί του την ανεμελιά, και μας άφησε -ελπίζω- την υπευθυνότητα. Σίγουρα θα είναι ένας χρόνος που θα θυμόμαστε για πάντα…
Το 2013 είναι επιτέλους γεγονός! Και σαν νεογέννητο παιδί έφερε μαζί του την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο. Γύρω μας βέβαια όλα είναι διαφορετικά, λίγο πιο μαγκωμένα, λίγο πιο στάσιμα…

Στη διακόσμηση τα πράγματα δεν άλλαξαν και πάρα πολύ. Άλλωστε στην εποχή που βιώνουμε είναι δύσκολοι οι πειραματισμοί και οι καινοτομίες. Γι’ αυτό και οι τάσεις για το 2013 είναι στην ουσία μια συνέχεια του 2012, με τις απαραίτητες, φυσικά, αλλαγές που θα κινήσουν την διεθνή αγορά.

Ξεκινώντας λοιπόν το “ταξίδι” μας στις φετινές τάσεις που προτείνουν οι “γκουρού” της διακόσμησης, επέλεξα να μιλήσουμε πρώτα για τα χρώματα που φέτος θα είναι κατά τη γνώμη μου περισσότερο “της μόδας”. Σας παρουσιάζω λοιπόν 2 κυρίαρχες χρωματικές τάσεις που έχουν ενδιαφέρον. Λίγο χρώμα το χρειαζόμαστε στη ζωή μας, δε νομίζετε;

Τάση 1η
Πρόκειται για μια χρωματική επιλογή που ονομάζεται Energy (Ενέργεια) και έχει ένταση, δυναμισμό και glamour διάθεση. Τα χρώματα που την εκπροσωπούν είναι ατόφια, καθαρά, μοιάζουν επιθετικά αλλά, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου. Οι κύριες αποχρώσεις της τάσης είναι:

1. Emerald (σμαραγδί): Χωρίς αμφιβολία φέτος όλα θα μοιάζουν σμαραγδένια ! Έντονα φιλικό και δυναμικά ευαίσθητο, καλύπτει μεγάλες επιφάνειες χωρίς φόβο ότι θα φανεί ψυχρό και υπερβολικό. Είναι ιδανικό για όλα τα δωμάτια και ταιριάζει σε όλα τα κλασικά στυλ διακόσμησης. Σύμφωνα με τον διεθνή κατάλογο χρωμάτων της Pantone, αυτό είναι το επίσημο χρώμα του 2013! (δες αναλυτικά και το πρόσφατο θέμα του Tlife για το σμαραγδί!)
/

2. Indigo (λουλακί): Βαθύ και μυστηριώδες, έρχεται από την εξωτική Ινδία και δίνει έμφαση σε μεγάλους χώρους. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί σε καθιστικά ή μεγάλες κρεβατοκάμαρες ζευγαριών που τους αρέσει η αίσθηση της εξωτικής πολυτέλειας που προσφέρει αυτό το υπέροχο χρώμα. Ταιριάζει κυρίως σε κλασικά στυλ, χωρίς όμως να απορρίπτεται η χρήση του σε πιο μοντέρνες επιλογές.
/

3. Golden ochre (χρυσή ώχρα): Το πιο φωτεινό από όλα τα χρώματα της τάσης, έρχεται να συμπληρώσει τη λίστα. Μοιάζοντας με τον απογευματινό ήλιο, ζεσταίνει τους χώρους ιδανικά και αποτελεί την πιο εύκολη συνδυαστικά επιλογή σε κλασικά σπίτια. Παρόλα αυτά προσέχουμε με την έκταση που θα πάρει μέσα στο χώρο, μιας και το κίτρινο είναι πολλές φορές ένα κουραστικό χρώμα για τα μάτια.
/

Τα χρώματα της τάσης Energy μπορούν σαφέστατα να συνδυαστούν μεταξύ τους και παντρεύονται ιδανικά επίσης με τα βαθιά κόκκινα και αισθησιακά βιολέ. Για να είναι όμως η τάση πιο ξεκάθαρη και αυθεντική, καλό είναι, να περιοριστούμε σε μια από τις κύριες αποχρώσεις και να την διανθίσουμε με αντικείμενα και λεπτομέρειες των υπόλοιπων χρωμάτων. Προσέχουμε όμως να μην υπερβάλουμε και γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούμε παραπάνω από 3 έντονα χρώματα σε συνδυασμό. Εξαιρούνται φυσικά το λευκό και το μαύρο, τα ουδέτερα, μπεζ, γκρι και καφέ και τα μεταλλικά χρυσό και ασημί, που συνδυάζονται με τα πάντα.

Τάση 2η
Είναι η επιλογή που ονομάζεται Botanical και παίζει με την πραότητα, την ηρεμία και την χαλαρή διάθεση που μπορεί να φιλοξενήσει ένας Βρετανικός βοτανολογικός παράδεισος ! Όλα μοιάζουν σαν παιδικό βοτανολόγιο, γεμάτο τρυφερά παστέλ αποχρώσεις με απαλές αντιθέσεις. Το αποτέλεσμα δεν είναι φλύαρο και επιτηδευμένο αλλά ανάλαφρο και σοφιστικέ. Οι κύριες αποχρώσεις είναι :

1. Warm grey (θερμό γκρι ): Σαν ένα απαλό χάδι, το θερμό γκρι, απλώνεται στο χώρο και συνδυάζεται ιδανικά με μαύρο, λευκό και καφέ. Η απλότητα του και η ευκολία του το κάνουν να καλύπτει όλο το σπίτι ιδανικά και να ταιριάζει με όλα τα στιλ διακόσμησης.
/

2. Mocha beige (μπεζ της μόκας): Μια υπέροχη παστέλ απόχρωση του καφέ που χαλαρώνει και δημιουργεί ζεστασιά και θαλπωρή. Ταιριάζει σε όλους τους χώρους και σε όλα τα στυλ, κυρίως όμως με τα πιο ανάλαφρα κλασικά. “Παντρεύεται” ιδανικά με όλα τα καφέ και το λευκό. Αποφύγετε τη χρήση του μαύρου.
/

3. Khaki (χακί): Μια παστέλ απόχρωση του “λερωμένου” πράσινου που θα σας ενθουσιάσει με την ευκολία που έχει να συνδυαστεί με σχεδόν όλα τα χρώματα. Μέσα από την ευκολία αυτή θα αναδείξει ιδανικά όλους τους χώρους και θα τους δώσει μια αίσθηση μοναδικής κομψότητας. Μια συμβουλή που θα το κάνει πραγματικά πρωτότυπο: Συνδυάστε το με “λερωμένα” λιλά και ροδακινί και θα έχετε ένα χώρο που θα ισορροπεί τα 3 συμπληρωματικά χρώματα στις παστέλ αποχρώσεις τους.
/

Χωρίς αμφιβολία η τάση Botanical είναι μια εύκολη επιλογή. Σίγουρα δεν θα γίνουν λάθη, αφού τα ουδέτερα παστέλ είναι πολύ εύκολα στους συνδυασμούς και κάνουν τους χώρους να δείχνουν φωτεινοί και μεγαλύτεροι. Για να πάτε την τάση ακόμα παραπέρα μην ξεχάσετε να ενσωματώσετε μέσα στα ανάλαφρα δωμάτια φυτά και λουλούδια, που θα συμπληρώσουν την εικόνα και θα κάνουν την ονομασία της τάσης αυτής να γίνει πραγματικότητα. Το μόνο που θέλω να προσέξετε είναι να χρησιμοποιήσετε με τις ουδέτερες αυτές αποχρώσεις και κάποια τονικά σκουρότερη για να ισορροπήσει ο χώρος και να μην γίνει το αποτέλεσμα εντελώς “ξεπλυμένο”.

Εύχομαι να βρείτε τις νέες χειμωνιάτικες τάσεις ενδιαφέρουσες και να τις προσαρμόσετε όπως νομίζετε εσείς καλύτερα στους χώρους σας!

Read More

And More