Παλτό! Ποιο είναι το σωστό για τον σωματότυπό σου; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν βγεις για ψώνια…

Η αγορά παλτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση για την γκαρνταρόμπα σου. Είναι απαραίτητη και όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο εκτιμάς την αξία του! Όπως κάθε σημαντική απόφαση λοιπόν, οφείλεις να δίνεις τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να κάνεις μια σωστή και ολοκληρωμένη έρευνα για να αγοράσεις το καταλληλότερο παλτό για εσένα. Γιατί όπως και να ‘χει είναι μια αγορά που θα σου κοστίσει λίγο παραπάνω από τις άλλες.

Το ξέρω πως ίσως να θέλεις να κάνεις εντύπωση με το παλτό σου. Ίσως το στιλ σου να είναι πιο casual, πιο αθλητικό, πιο νεανικό, πιο vamp, πιο smart ή ακόμα και πιο ροκ. Μπορεί να σου αρέσει να φοράς ζωηρά χρώματα, να είσαι fan της παγιέτας κι άλλων πολλών περίπλοκων trends αλλά όταν φτάνει η στιγμή να σκεφτείς το παλτό όλα αυτά πρέπει να τα βάλεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου και να σκεφτείς προς μία και μοναδική οδό, τη διαχρονικότητα. Στην αγορά του παλτό δεν παίζει ρόλο λοιπόν το στιλ σου αφού είναι ίσως το μοναδικό κομμάτι που το φορούν όλοι οι άνθρωποι σε όλες τις ηλικές ανεξαρτήτως στιλ.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα παλτό να είναι διαχρονικό;
Η κλασική γραμμή του. Το κόψιμο του παλτό σου αλλά και το χρώμα του καλό είναι να επιλέξεις να βρίσκονται στην κλασική χρωματική παλέτα όπως μαύρο, μπεζ, γκρι, καφέ. Τα κλασικά χρώματα και σχέδια στα ρούχα δημιουργούν αυτόματα ένα πιο διαχρονικό στιλ που το κάνει να είναι επένδυση.

Το παλτό είναι επένδυση και είναι κάτι που πρέπει να διαθέσεις ένα καλό χρηματικό ποσό αφού σκέψου πως όσο πιο καλή είναι η ύφανσή του τόσο περισσότερα χρόνια θα σε βγάζει ασπροπρόσωπη και θα ζεσταίνει στις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Και λέγοντας “μέρες και νύχτες” θέλω να προχωρήσω τη σκέψη σου διευκρινίζοντας πως το παλτό σου πρέπει να μπορεί να φορεθεί και το πρωί αλλά και το βράδυ σε μία έξοδό σου.

Όλα αυτά σε περίπτωση που το μπάτζετ σου επιτρέπει την αγορά ενός παλτό. Διαφορετικά, μπορείς να αγοράσεις τα πάντα, ε;

Και σε τι χρώμα πρέπει να βρίσκεται το παλτό μου για να είναι διαχρονικό;

Celine, Gucci, Max Mara

Όταν φτάνουμε σε αυτήν την ερώτηση δεν παίζει ρόλο μόνο η διαχρονικότητα του παλτό που απαιτεί την πολύ καλή ποιότητα. Πρέπει να σκεφτείς ότι χρειάζεται η αγορά του να γίνει σε απόχρωση που να μπορεί να φορεθεί, όχι μόνο όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και με όλα σου τα ρούχα.

Σίγουρα η πρώτη σου επιλογή είναι το μαύρο. Αναμφισβήτητα είναι η πιο σωστή απόχρωση σε παλτό αφού φοριέται με τζιν και λευκό πουκάμισο σε μια βόλτα σου, πάνω από το φόρεμά σου -ό, τι χρώμα κι αν είναι- μέχρι και την πιο grande σου στιγμή -σκέψου πρωτοχρονιά!

Εάν δεν είσαι fan του μαύρου ή ήδη έχεις, μπορείς να επιλέξεις το παλτό σου σε απόχρωση του καφέ ή του γκρι. Είναι κλασικές χρωματικές επιλογές. Παρ΄ όλα αυτά το καφέ είναι πιο δεσμευτική επιλογή σε αντίθεση με το γκρι χρώμα που ταιριάζει με πολύ περισσότερα χρώματα και στιλ σε ρούχα.

Σωστή επιλογή φυσικά αποτελεί και η απόχρωση του μπεζ αν και πρέπει να σε φανταστείς να το φοράς πάνω από μαύρα ρούχα. Συνδυασμός όχι και τόσο ομοιόμορφος στο μάτι.


Paul & Joe, Prada, Dolce&Gabbana

Εάν όμως εσύ επιμένεις στο χρώμα και το θέλεις σαν τρελή δεν θα σου μπει κανείς εμπόδιο στην αγορά σου αυτή -άλλωστε ο καθρέφτης σου λέει πάντα την αλήθεια κι αν αυτό που βλέπεις σου αρέσει τότε όλα τα άλλα είναι περιττά.

Εάν επιλέξεις χρώμα στο παλτό σου φρόντισε να υπάρχει μονοχρωμία στην επιλογή σου. Φέτος είναι στη μόδα τα έντονα χρώματα οπότε επέλεξε παλτό σε πορτοκαλί ή φούξια.

ΤΙP: Θα σου πρότεινα να το επιλέξεις εάν ήδη έχεις ένα παλτό σε κλασική απόχρωση. Ειδάλλως δεν θα πρέπει μια τόσο έντονη απόχρωση να είναι η πρώτη σου επιλογή.

Φυσικά υπάρχουν και τα παλτό με γούνα. Αυτά τα πανωφόρια είναι πολύ chic αλλά είναι αρκετά επιβλητικά. Χαρακτηριστικό που ίσως να μην σου αρέσει πάρα πολύ μέσα στην καθημερινότητά σου.

Η καμπαρντίνα είναι by far από τις πιο κομψές επιλογές αφού δίνει έναν άλλον αέρα στο ντύσιμό σου. Θυμήσου όμως πως δεν είναι αρκετά ζεστή και ίσως να σε δυσκολέψει τις μέρες με πολύ κρύο.

Δερμάτινο πανοφώρι

Ralph Lauren, Loewe, Valentino

Πολύ κομψό, μοδάτο και ίσως το πιο sexy στιλ σε πανοφώρι. Αλλά όταν τα δερμάτινα δεν θα είναι επίκαιρα τι θα κάνεις; Θα πρέπει να αγοράσεις καινούριο! Οπότε πρέπει να σκεφτείς καλά πριν καταφύγεις στην αγορά ενός δερμάτινου παλτό.

Αφού έχεις αποφασίσει το χρώμα ήρθε η ώρα να υπολογίσεις και το κόψιμο (στιλ) του παλτό σου ώστε να κολακεύει και να αναδεικνύει τα δυνατά σου σημεία.


Marc by Marc Jacobs, MaxMara, Marc by MarcJacobs

Να θυμάσαι! Επέλεξε παλτό ανάλογα με τον σωματότυπό σου.

ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟ ΑΧΛΑΔΙ
-Επέλεξε παλτό σε ίσια γραμμή μέχρι το μέσο της γάμπας σου ή μέχρι τον αστράγαλο. Επίσης σωστή επιλογή είναι και τα παλτό με ζώνη στη μέση αφού αναδεικνύουν την φιγούρα σου.

-Τι πρέπει να αποφύγεις για να μην σου προσθέσει πόντους; Τις μεγάλες εξωτερικές τσέπες αλλά και τα παλτό που έρχονται μέχρι το μέσο της περιφέρειάς σου ή τη μέση από το μπούτι σου. Τα μανίκια σου πρέπει να είναι οπωσδήποτε μακριά.

ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟ ΜΗΛΟ
-Πρώτη επιλογή θα πρέπει να είναι τα παλτό σε γραμμή Α αφού κολακεύουν πολύ τη σιλουέτα σου. Εάν θέλεις ένα παλτό σε ίσια γραμμή φρόντισε να είναι αρκετά μακρύ ώστε να σου προσθέτει ύψος.
-Απόφυγε τα μεγάλα κουμπιά αλλά και τις μεγάλες τσέπες κοντά στη περιοχή της κοιλιάς.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΨΗΛΗ
-Απόφυγε τα πολύ μακριά παλτό.
-Προτίμησε εκείνα που το μήκος τους φτάνει λίγο πάνω από το γόνατο ή κοντά jackets. Οτιδήποτε άλλο σε επιλογή θα σε κάνει να χάνεσαι μέσα στο ύφασμα αφαιρώντας αυτόματα πόντους από το ύψος σου.
-Εάν το παλτό σου είναι μέχρι το γόνατο για να δημιουργήσεις την αίσθηση πως είσαι ψηλότερη σου προτείνω να επιλέξεις ένα παλτό με ένα λεπτό ζωνάκι στη μέση.

ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ BOYISH FIGURE
Φρόντισε το παλτό σου να είναι σε γραμμή A και να το φορέσεις με ζώνη ώστε να αναδείξεις τη θηλυκότητά σου.
Απόφυγε αν μπορείς τα πολύ μακρία σε ίσια γραμμή παλτό.

ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΙΛΑ
-Επέλεξε παλτό σε ίσια γραμμή μέχρι τη μέση της γάμπας. Είναι πολύ σημαντικό να αναγράφεται από ό, τι κι αν φοράς η γραμμή του κορμιού σου. Μην το φοβηθείς και κρυφτείς μέσα σε μακριά υφάσματα αφού αυτόματα σου προσθέτεις πόντους.
-Απέφυγε τα παλτό με γούνινο γιακά αφού θα δημιουργήσουν ένα υπερβολικό αποτέλεσμα.

Όλοι οι σωματότυποι πρέπει να δώσουν προσοχή στο μήκος από τα μανίκια του παλτό

YSL, Jean Paul Gaultier, Hermes

Το σωστό μήκος στα μανίκια είναι να έχει δύο δάχτυλα μάκρος από τον καρπό.

Φρόντισε να εφαρμόζει σωστά στους ώμους σου. Για να καταλάβεις ότι εφαρμόζει σωστά δες τη ραφή από το μανίκι που πρέπει να είναι σε ευθεία με το τελείωμα του ώμου σου.


Dior, Salvatore Ferragamo, Sonia Rykiel

Για να είσαι σίγουρη πως το παλτό σου εφαρμόζει σωστά, σήκωσε τα χέρια σου σε ευθεία με τους ώμους (ανοιχτά προς τα έξω, σαν να κάνεις αεροπλανάκι) για να δεις αν νιώθεις άνετα. Αν όταν σηκώνεις τα χέρια σου σηκώνεται αυτόματα μαζί κι όλο το παλτό και σου δημιουργεί μια “δυσκολία” τότε χρειάζεσαι ένα νούμερο μεγαλύτερο.

TIP: Να θυμάσαι πως όταν θα φοράς το παλτό από κάτω υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φοράς χοντρά ρούχα οπότε φρόντισε να σου δίνει αυτό το περιθώριο.

Προφανώς (!) κουμπώνεις όλα τα κουμπιά του παλτό σου (ακόμα κι αν έχεις σκοπό να το φοράς ανοιχτό) για να δεις αν τεντώνουν τα κουμπιά. Εάν το κάνουν χρειάζεσαι ένα νούμερο μεγαλύτερο.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ! Όταν επιλέγουμε παλτό είναι καλό να αποφεύγουμε διλήμματα, ντροπές και προβληματισμούς όσον αφορά στα νούμερα. Δεν υπάρχει λόγος να αισθανθείς άσχημα εάν το νούμερο του παλτό σου είναι large ή ακόμα και extra large. Το σημαντικό είναι να είναι πρακτικό και σε καμία περίπτωση δεν προδίδει την ανάγκη δίαιτας.

Read More

And More