Mήπως είσαι… tan-ορεξική; Μάθε τι είναι και προφυλάξου!

“Διακοπές; Το καλύτερό μου! Αρκεί να έχω πολλά αντηλιακά και μια ξαπλώστρα με ομπρέλα για να κρεμάω τα ρούχα μου. Ναι, ξέχασα να σας πω ότι η ξαπλώστρα είναι συνήθως μακριά από την ομπρέλα! Πώς αλλιώς θα μαυρίσω;”
Δεν το λέω εγώ! Η παραπάνω φράση θα πρέπει να υπάρχει σαν σκέψη μέσα στο μυαλό πολλών celebs και είναι η απάντηση σε αυτό που όλες σκεφτόμαστε όταν βλέπουμε την Donatella Versace να κυκλοφορεί με μαύρη επιδερμίδα Χειμώνα- Καλοκαίρι “Μα καλά, τι έχει στο μυαλό της και θέλει να μαυρίσει τόσο;”.

Υπάρχει μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο sexy μαύρισμα και το “ξέχασα να σταματήσω να μαυρίζω” το οποίο μάλιστα δεν είναι καθόλου ελκυστικό και πολύ, πολύ επικύνδινο. Ήξερες ότι υπάρχει η Tanorexia; Πρόκειται για έναν όρο που περιγράφει την κατάσταση όσων είναι εθισμένοι στο μαύρισμα! Το φαινόμενο δε, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στην Γαλλία και την Ιταλία και έχει σαν αποτέλεσμα οι ηλικίες και πριν τα 40 να έχουν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη καταστροφή του δέρματός τους λόγω προχωρημένης φωτογήρανσης. Εκτός από την Donatella Versace και ο Giorgio Armani, η Victoria Beckham και η Jennifer Aniston έχουν εμφανιστεί κατά το παρελθόν με συμπτώματα tanorexia!

Tanorexia: τι μας λέει η δερματολόγος
Αφού ξεπέρασα το σοκ της είδησης για την ύπαρξη της Tanorexia, έπρεπε να μάθω περισσότερα info! Τα οποία info μου τα είπε όλα η δερματολόγος Έλενα Πολυμέρου. “Η tanorexia είναι ένας εθισμός στο μαύρισμα όλες τους μήνες του χρόνου: το καλοκαίρι στην παραλία, τον χειμώνα στο βουνό αλλά και όλο τον χρόνο με το solarium. Το τελευταίο, μάλιστα, από ιατρικής άποψης ενοχοποιείται για πιθανή καρκινογέννεση”, λέει η ειδικός.

Tanorexia και άλλες βλάβες
Η Tanorexia προκαλεί δύο κατηγοριών βλάβες: α) καρκίνος δέρματος και προκαρκινικές βλάβες και β) φωτογήρανση η οποία αλλάζει την ποιότητα του δέρματος με αποτέλεσμα φαίνεται λιγότερο νεανικό από αυτό που αντιστοιχεί στην ηλικία του δέρματος. Η τελευταία εκδηλώνεται με τραχύτητα, αφυδάτωση, πανάδες και ευρυαγγείες. Και μπορεί οι βλάβες της φωτογήρανσης να είναι αναστρέψιμες με διάφορες δερματολογικές μεθόδους, ωστόσο αυτές οι βλάβες συσσωρεύονται χρόνο με τον χρόνο με αποτέλεσμα από κάποια στιγμή και μετά να οριστικοποιούνται σαν κατάσταση δέρματος.

Tι έγαψε το περιοδικό “Time” για την Tanorexia
“Είναι τόσο επικύνδινος ο εθισμός που προκαλεί το μαύρισμα σε μια μερίδα ανθρώπων όσο και αυτός που μπορεί να έχουν κάποιοι άλλοι στα ναρκωτικά” έγραψε το περιοδικό Time όταν δημοσίευσε μια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί με φοιτητές που είχαν εθιστεί στο solarium. Μάλιστα, όταν οι ίδιοι είχαν ενημερωθεί για το γεγονός ότι το solarium είναι η μεγαλύτερη αιτία εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος, το 98% δεν πτοήθηκε και δήλωσε ότι δεν τους εμποδίζει να το ξανακάνουν!

5 tips από την δερματολόγο για πιο ασφαλές και sexy μαύρισμα!
1.
Το Solarium είναι πιο επικύνδινο σε σχέση με την ηλιοθεραπεία και καταστρέφει την επιδερμίδα! Ο λόγος; Σκέψου απλά: μαυρίζεις πολύ περισσότερο σε λιγότερο χρονικό διάστημα.

2. Η τρύπα του όζοντος φέτος έχει μετατεθεί πάνω από την Ευρώπη. Μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην Αυστραλία όπου και αυξήθηκαν πολύ τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος.
3. Κανείς πρέπει να κάθεται σταδιακά στον ήλιο. Σιγά σιγά να αυξάνει την διάρκεια.
4. Πρέπει να γίνεται σωστή χρήση αντηλιακού για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο δείκτης προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι 50SPF για την Ελλάδα και 15-30SPF για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.
5. Τα νέα αντηλιακά έχουν ισχυρούς ενυδατικούς παράγονες. Άρα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς και ενυδατική και αντηλιακή! Ένα προϊόν από μόνο του κάνει δουλειά!

And More