Δες τα οικονομικά μέτρα με ανοιξιάτικο μάτι!

Ο καιρός, η εποχή και οι μέρες σου επιτρέπουν να περνάς όμορφα. Το κάνεις; Λίγο ο προβληματισμός, λίγο η κακή διάθεση και πολύ η… οικονομική κρίση, προσπερνάς όλες τις ευκαιρίες που έχεις να περνάς ξένοιαστα και όμορφα.

Πέρα από τα πολλά μέρη που μπορείς να επισκέφτεσαι σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν μένεις και να ξεχνιέσαι, δίχως να χρειάζεσαι ιδιαίτερα υλικά αγαθά, μπορείς να ακολουθήσεις και κάποιες συμβουλές της ψυχολόγου Ειρήνης Τζελεπή που θα σε κάνουν να δεις όσο πιο αισιόδοξα γίνεται την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

-Συνειδητοποίησε άμεσα την κατάσταση και την αλλαγή που επιφέρει στη ζωή σου και ενεργοποιήσου. Η αίσθηση ότι «είμαι εδώ και παλεύω» και «πιστεύω ότι κάτι κάνω για αυτό», σε βγάζουν από τη θέση του θύματος και απαλύνουν το αίσθημα θυμού που δικαιωματικά σε καταβάλλει.

-Σε δύσκολες περιστάσεις στη ζωή καλούμαστε πραγματικά, προκειμένου να βρούμε δύναμη και κουράγιο να τις αντιμετωπίσουμε, να φιλοσοφήσουμε τα πράγματα και να τοποθετήσουμε τα πράγματα σε θέσεις, ιεραρχίες κλπ. που κυριολεκτικά πριν είχαμε ξεχάσει. Η ευημερία στην οποία ζούσες μέχρι τώρα σε είχε κάνει να ξεχάσεις δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις που περνούν άλλοι λαοί σήμερα, κοντά σου, σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά και δύσκολες καταστάσεις, πολέμους, πείνα κλπ. που έχουν ζήσει οι παππούδες σου, οι γιαγιάδες σου, οι πρόγονοί σου… Γιατί πάντα τα ξεχνάς αυτά και αναζητάς μόνο να βρεις ποιοι ζουν καλύτερα από εσένα για να ζηλέψεις αυτούς και να μην εκτιμήσεις αυτά που ήδη έχεις; Ίσως αν θυμηθείς, αν σκεφτείς λίγο τι έχουν περάσει εκείνοι, θα συνειδητοποιήσεις ότι μάλλον δεν ζεις τώρα τα χειρότερα και τελικά ότι πρέπει και τώρα να σηκωθείς και να παλέψεις χωρίς να απογοητεύεσαι. Τους το χρωστάς
Είναι γεγονός ότι δεν εκτιμάς αυτά που έχεις, πάντα εστιάζεις σε αυτά που δεν έχεις, και στα αρνητικά. Αν και τώρα εστιάσεις στα θετικά μάλλον με έκπληξη θα ανακαλύψεις ότι «έχουμε ακόμη πολλά», «ότι υπάρχουν και πολλά θετικά στη ζωή σου» και επομένως η απογοήτευση μπορεί να μετριαστεί.
-Η καταστροφολογία δεν ωφελεί καθόλου, μάλλον επιτείνει το άγχος και μπορεί να φέρει έως και το αίσθημα του πανικού. Σταμάτα να σκέφτεσαι το χειρότερο και να πλάθεις καταστροφολογικά σενάρια με το μυαλό σου.

-Είναι γεγονός ότι ο καταναλωτισμός και η τάση απόκτησης υλικών αγαθών, η τάση να απαλύνεις τη στενοχώρια σου και τη θλίψη σου καταναλώνοντας είχαν γίνει πάγια τακτική και ένα είδος ψυχοθεραπείας, π.χ. για να αποφύγεις το άγχος ή την έλλειψη επικοινωνίας. Η νέα κατάσταση που αντιμετωπίζεις με τα οικονομικά μέτρα σίγουρα υποδεικνύει ότι «θα έχεις λιγότερα υλικά αγαθά». Μπορεί όμως έτσι να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι και τόσο απαραίτητα και θα αναγκαστείς να βρεις τρόπους για να αντιμετωπίζεις τις ψυχολογικές σου ανάγκες και τα προβλήματα άμεσα και πιο συνειδητοποιημένα. Θα καταλάβεις τις
πραγματικές σου ανάγκες.
-Βρες εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας, διασκέδασης κλπ. και μην το βάζεις κάτω. Αν δεν μπορείς πια να βγαίνεις έξω τόσο συχνά, κάλεσε τους φίλους σου στο σπίτι και πέρνα το ίδιο καλά.


Αναζήτησε ζεστασιά, ανακούφιση, αισιοδοξία στις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία. Εκεί θα αντλήσεις δύναμη, κουράγιο και ευχαρίστηση για τις δύσκολες στιγμές.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται ωραία αλλά μοιάζουν να είναι μακριά από σένα, ξεκίνα να σκέφτεσαι πως μπορούν να γίνουν τρόπος ζωής σου, όπως αναγκαστικά θα γίνουν και τα μέτρα. Μόνο που αυτά που θα αλλάξεις, θα είναι κινήσεις που θα κάνεις με την θέλησή σου και όχι κάτι που θα σου επιβάλλουν, όπως είναι η καθημερινότητά σου με λιγότερα χρήματα.

Ρεπορτάζ: Εβίτα Τσιλοχρήστου

Read More

And More