Διακοσμητικά tips και trends για τη βεράντα ή το μπαλκόνι σου

Έφτασε -επιτέλους!- αυτή η εποχή που βγαίνουμε από το σπίτι, που η σπιτική χαλάρωση μεταφέρεται στο μπαλκόνι, στον κήπο ή στην αυλή. Εκεί αναζητάς δροσιά και ηρεμία, εκεί θα απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί με τον αγαπημένο σου, εκεί θα υποδεχτείς τους φίλους σου τα βράδια, εκεί θα διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο και θα πιεις τον καφέ σου, εκεί θα σερβρίρεις ακόμη και ένα χαλαρό δείπνο. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να είναι το μπαλκόνι σου (μικρό ή μεγάλο), η βεράντα σου, μια όαση για σένα και τους αγαπημένους σου;

Αναζήτησε αυτά τα υπέροχα μεταλλικά τραπεζάκια και καρέκλες που θυμίζουν καφενεδάκι στην Πλάκα. Ένα σετ δεν θα σου κοστίσει πάνω από 60 ευρώ. Περιστοίχισέ το από ζαρντινιέρες και γλάστρες γεμάτες μυρωδικά. Οι λεβάντες είναι το πιο “trendy” φυτό και εκτός από το υπέροχο άρωμά της, είναι και φτηνό. Χρησιμοποίησε μάλιστα μεγάλες ζαρντινιέρες για να διαχωρίσεις το μπαλκόνι σου σε γωνιές!

Έχεις παλιά εμαγιέ ή μεταλλικά σκεύη; Επαναχρησιμοποίησε τα! Μην τα πετάξεις! Μπορείς να τα γεμίσεις χώμα και να φυτέψεις ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό που ούτως ή άλλως τα χρειάζεσαι για τα αρωματικά σου πιάτα! Βάλε τα σε μια γωνιά στο μπαλκόνι σου ή πάνω σε ένα τραπεζάκι ή σε ράφια και κάνε τη διαφορά!

Οι καθρέφτες είναι μεγάλο κεφάλαιο στη διακόσμηση. Αυτό που ίσως δεν περιμένεις είναι να δεις έναν καθρέφτη στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού. Και όμως! Αντανακλά το φως, μεγαλώνει το χώρο και είναι τόσο elegant. Τόλμησέ το!

Έχω να σου πω ότι φέτος όπου και να κοιτάξεις για ιδέες θα δεις παντού αιώρες και κούνιες. Μην το φοβηθείς αυτό το trend! Η αιώρα χωράει ακόμη και στο πιο στενό μπαλκόνι και θα σε κάνει να “ταξιδέψεις” σε εξωτικούς προορισμούς χωρίς να κουνηθείς βήμα! Αλλά αν έχεις κήπο εκμεταλλεύσου το και βάλε μια κούνια ή μια κρεμαστή σκηνή και οι φίλοι σου δεν θα ξεκολλάνε από εκεί. Εννοείται ότι τα παιδιά θα ξετρελαθούν.

Τα χρώματα των ελληνικών νησιών μας είναι φέτος το ζητούμενο στη διακόσμηση. Παντού στο εξωτερικό θα σου προτείνουν αυτό το υπέροχο σκούρο μπλε που βλέπεις σε κάθε κυκλαδονήσι αλλά και το κόκκινο σε συνδυασμό με το απόλυτο λευκό. Αυτά είναι τα χρώματα που πρέπει να έχει το μπαλκόνι σου. Βάψε τις ξύλινες ή μεταλλικές καρέκλες σου λευκές, βάλε μπλε μαξιλάρια και ντύσε το τραπέζι σου με ένα κόκκινο τραπεζομάντηλο!

Η σκιά είναι πάντα το ζητούμενο στη χώρα μας ειδικά όταν η ζέστη χτυπάει κόκκινο. Εάν το μπαλκόνι σου δεν έχει τέντες, μια ομπρέλα είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει έστω και μια σκιερή γωνιά όπου μπορείς να βάλεις ένα καναπεδάκι. Η ομπρέλα είναι ακόμη πιο απαραίτητη εάν έχεις κήπο ή αυλή. Προτίμησε μια μονόχρωμη με ξύλινο σκελετό ή γίνε πιο εξωτική και πάρε μια ομπρέλα με φύλλα, σαν να είσαι στη Χαβάη!

Ένα τόσο δα χαλάκι με δυο πολύ όμορφες πολυθρόνες από ρατάν ή μπαμπού είναι η πιο κομψή επιλογή ακόμη και για το πιο μικρό μπαλκόνι. Τα ριγέ βαμβακερά χαλάκια δεν κοστίζουν πολύ και θα δεις ότι αμέσως αλλάζει η όψη του χώρου.

Και μιας και μιλάμε για ρατάν ή μπαμπού, εάν έχεις σαλονάκι από αυτά τα υλικά ήρθε η ώρα να τα αναβαθμίσεις σχετικά ανέξοδα. Πώς; Βάψε τα! Άλλαξέ τους χρώμα και προτίμησε τις αποχρώσεις του μπλε – γκρι. Μαζί ανανέωσε και τα μαξιλάρια και είσαι έτοιμη για το καλοκαίρι!

Αυτό που πρέπει να εκμεταλλευτείς οπωσδήποτε είναι οι γωνίες στο μπαλκόνι σου. Μια καλή πρόταση είναι ένας γωνιακός πάγκος που αφήνει από κάτω κενό για να βάζεις πράγματα. Επίσης ένα ριχτάρι στη γωνία που σχηματίζουν τα κάγκελά σου (αν είναι ψηλά) δημιουργεί την αίσθηση ότι έχεις γωνιακό καναπέ!

Για σένα πάλι που ίσως αγαπάς τα πολλά και έντονα χρώματα οι mix & match συνδυασμοί θα κάνουν το μπαλκόνι σου να δείχνει μοντέρνο χωρίς να είναι φορτωμένο.

Για το τέλος σου άφησα μια όμορφη ιδέα ανακύκλωσης αλλά και διακόσμησης μπαλκονιού. Παλιά τενεκεδάκια κονσέρβας αν τα πλύνεις, τα στεγνώσεις και τα βάψεις γίνονται ιδανικά κρεμαστά φαναράκια για ρεσώ (τρύπησέ τα για να φέγγουν περισσότερο) ή μίνι γλαστράκια για να φυτέψεις φυτά που θα κρεμάσεις στον τοίχο σου ή στην πέργκολά σου ή ακόμη και στο τραπέζι σου!

Φιλιά,
Τατιάνα

And More