Πώς να το κάνετε να αγαπήσει το… μπάνιο!

H διαδικασία του μπάνιου όσο διασκεδαστική μπορεί να είναι για κάποια μωρά, τόσο δύσκολη και τρομαχτική μπορεί να είναι για κάποια άλλα. Το νερό, η μετάβαση από το βρεφικό μπανάκι στη μεγάλη μπανιέρα και το πότε τελικά το παιδί σας είναι έτοιμο να κάνει μόνο του μπάνιο είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες δυσκολίες που συναντούν οι περισσότεροι γονείς! Να θυμάστε ότι εάν εντοπίσετε τί ακριβώς φοβάται το μικρό σας, τότε θα είναι πιο εύκολο να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει και να γίνει τελικά το μπάνιο μια διασκεδαστική διαδικασία!

Χρήσιμες συμβουλές!

Να κρατάτε πάντα το μωράκι σας από το μπράτσο τουλάχιστον μέχρι να μάθει να στέκεται κανονικά μόνο του! Πέρα από το ότι πρέπει να το κάνετε αυτό για λόγους ασφαλείας, κάντε το γιατί η σωματική επαφή θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι είστε εκεί δίπλα του, κοντά του και δεν έχετε φύγει από το χώρο!

Όσον αφορά το λούσιμο των μαλλιών του, προσπαθήστε να το κάνετε να γείρει το κεφαλάκι του λιγάκι προς τα πίσω για να το πλύνετε, τοποθετώντας για παράδειγμα διάφορα αυτοκολλητάκια στο ταβάνι προκειμένου να έχει κάτι να κοιτάζει ή συνεχίστε να του μιλάτε για να ξεχαστεί!

Οι φόβοι των μεγαλύτερων παιδιών

Φόβο για το νερό έχουν όμως και τα μεγαλύτερα παιδιά και αυτό γιατί ακόμα και όταν είναι στην ηλικία των δύο και των τριών ετών, δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν πότε υπάρχει πραγματικά κίνδυνος και πότε όχι, αλλά ούτε είναι σε θέση να… περιορίσουν την φαντασία τους! Έτσι, για παράδειγμα, ένα παιδί δύο ετών μπορεί να φοβάται ότι το σιφόνι θα το… ρουφήξει, όπως άλλωστε ρουφά και το νερό, ενώ ένα παιδί τριών ετών μπορεί να φοβάται ότι μέσα από την τρύπα του σιφονιού και τη δύνη του νερού, θα εμφανιστεί ένα… τέρας!

Αν λοιπόν δείτε ότι το παιδάκι σας κλοτσάει με τα ποδαράκια του το νερό, μην το μαλώσετε ούτε να το εμποδίσετε γιατί μάλλον αυτός είναι ο τρόπος του για να του φύγει ο φόβος για την ποσότητα νερού στη μπανιέρα!

Αυτό που επίσης μπορείτε να κάνετε για να του αποσπάσετε την προσοχή και να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τη φοβία του με το νερό, είναι να το αφήσετε να πειραματιστεί με αυτό! Πώς; Δώστε του βαρκούλες, παπάκια και διάφορα άλλα χαριτωμένα παιχνιδάκια ή ακόμα και αντικείμενα του σπιτιού σας όπως για παράδειγμα ποτιστήρια ή παγοθήκες, ώστε να έχει να πειραματίζεται και ταυτόχρονα να παίζει! Έτσι σιγά σιγά θα σταματήσει να φοβάται το νερό και η ώρα του μπάνιου μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε… ώρα για παιχνίδι!

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, το πιο πιθανό είναι να μη θέλει να κάνει μπάνιο γιατί φοβάται το νερό μην πέσει στα ματάκια του! Γι’ αυτό δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διάφορα καπελάκια ή μάσκες, προκειμένου να προστατευτεί εκείνη η περιοχή! Αυτό είναι μία καλή λύση για όλους!

Η τεράστια μπανιέρα!

Είναι λογικό το μικρό σας να φοβάται ή να μη νιώθει άνετα να πλυθεί μέσα σε μία τεράστια μπανιέρα, από εκεί που είχε συνηθίσει να κάνει μπάνιο σε ένα μικρό βρεφικό μπανάκι ή στον νιπτήρα!

Να θυμάστε ότι όταν πια το μικρό σας φτάσει στο στάδιο του μπάνιου στη μπανιέρα, θα πρέπει να τοποθετείτε κάθε φορά στον πάτο της τα ειδικά πατάκια για να μην γλιστρήσει. Πέρα από την ανασφάλεια που μπορεί να νιώθει το παιδί σας εκεί μέσα, να ξέρετε ότι εάν αποκτήσει κάποια κακή εμπειρία από ολίσθηση στη μπανιέρα, το πιο πιθανό είναι να του πάρει παραπάνω χρονικό διάστημα για να ξεπεράσει το φόβο του!

Πάντως αν έχετε εντοπίσει ότι το μικρό σας γκρινιάζει κάθε φορά που έστω πλησιάζει τη μπανιέρα, μπορείτε απλά να δοκιμάσετε να του δώσετε λίγο χρόνο! Αφήστε το για παράδειγμα μέσα στη μπανιέρα – χωρίς νερό φυσικά – με τα αγαπημένα του παιχνιδάκια για να παίξει, προκειμένου να… εγκλιματιστεί. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν αφήνουμε ένα μωρό μόνο του, γι’ αυτό να είστε κι εσείς για να το προσέχετε αλλά και για να νιώθει εκείνο μεγαλύτερη ασφάλεια!

Αν πάλι παρόλο τις προσπάθειες που έχετε κάνει το μωρό σας συνεχίζει να φοβάται το μέγεθος της μπανιέρας, δοκιμάστε να αγοράσετε μία μεγάλη λεκάνη και κάντε το μπάνιο εκεί για λίγο καιρό ακόμα…Δείτε το απλά σαν ένα επιπλέον μεταβατικό στάδιο, μέχρι το μωρό σας να συνηθίσει και να σταματήσει να φοβάται.

Εάν αυτό που μισεί είναι το λούσιμο, προσπαθήστε να το κάνετε να φαίνεται σαν παιχνίδι ξεβγάζοντας του τα μαλλιά με τα πλαστικά παιχνίδια – κυπελλάκια του!

Read More

And More