Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β;

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β είναι ένα από τα πιο σοβαρά μικρόβια που αν μολύνουν ένα παιδί μπορεί να απειληθεί ακόμη και η ζωή του. Το μικρόβιο αυτό μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικίες του ανθρώπου. Στην Ελλάδα είναι ο νούμερο ένα σοβαρός κίνδυνος για μηνιγγίτιδα, μια αρρώστια που το μικρόβιο πηγαίνει και φλεγμαίνει τις μεμβράνες μήνιγγες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και μπορεί να προκληθεί και σηψαιμία, δηλαδή δηλητηρίαση του αίματος.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας της οροομάδας Β, πράγμα που τελικά επιτεύχθηκε και κυκλοφόρησε και είναι διαθέσιμο για όλες τις ηλικίες από 2 μήνων έως 50 χρονών. Το εμβόλιο δρα στο εμβολιασμένο παιδί προκαλώντας εξειδικευμένη διέγερση του φυσικού μηχανισμού που διαθέτει ο οργανισμός του, με αποτέλεσμα να το προστατεύει από την αρρώστια. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης αναλύει ποια παιδιά και πόσες δόσεις του εμβολίου πρέπει να κάνουν.

Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

1. Βρέφη ηλικίας 2 μηνών έως 5 μηνών θα κάνουν 4 δόσεις. Η πρώτη ένεση πρέπει να γίνει σε ηλικία 2 μηνών. Θα ακολουθήσουν άλλες 3 αλλά μεταξύ των ενέσεων πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Μία 4η δόση θα χορηγηθεί σε ηλικία μεταξύ 12 μηνών και 23 μηνών.

2. Βρέφη ηλικίας 6 μηνών έως 11 μηνών: Μη εμβολιασμένα βρέφη θα πρέπει να κάνουν 2 ενέσεις και στη συνέχεια μία 3η αναμνηστική. Μεταξύ των ενέσεων πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών. Η 3η αναμνηστική δόση θα χορηγηθεί κατά το 2ο χρόνο της ζωής αφού μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών από τη 2η ένεση.

3. Παιδιά ηλικίας 12 μηνών έως 23 μηνών: Θα πρέπει να κάνουν 2 ενέσεις ακολουθούμενες από μία 3η αναμνηστική. Μεταξύ των ενέσεων θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών. Μία τρίτη αναμνηστική δόση θα πρέπει να χορηγηθεί μετά από διάστημα 12 εώς 23 μηνών μετά τη δεύτερη δόση.

4. Παιδιά από 2 χρονών μέχρι 10 χρονών: Θα πρέπει να κάνουν 2 ενέσεις. Μεταξύ των ενέσεων θα πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.

5. Έφηβοι από 11 χρονών και πάνω: Θα πρέπει να κάνουν 2 ενέσεις. Μεταξύ των ενέσεων θα πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες

Όπως και με όλα τα εμβόλια, μπορεί να παρουσιαστεί πυρετός πάνω από 38 βαθμούς, απώλεια της όρεξης, ευαισθησία ή ενόχληση στο σημείο που έγινε η ένεση, δερματικό εξάνθημα, υπνηλία, ευερεθιστότητα, ασυνήθιστο κλάμα, εμετός, διάροοια. Να σημειώσουμε ότι αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε όλα τα παιδιά και συνήθως υποχωρούν σε διάστημα 24-48 ωρών.

Read More

And More