Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας όπως εσείς τις στέλνετε στο Tlife!

Ερώτηση
“Το μωρό μου στέκεται από 7 μηνών όρθιο μόνο του. Να το αφήνω ή να το κρατάω μην στραβώσουν τα πόδια του; Επίσης, μπουσουλάει μόνη της από 7 μηνών, τώρα είναι 8.”

Απάντηση
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να στραβώσουν τα πόδια του παρά μόνο εάν εσείς αναγκάζετε το παιδί να κάνει πράγματα που δεν θέλει. Επομένως εάν από μόνο του στέκεται όρθιο ή μπουσουλάει είναι πάρα πολύ καλό σημάδι της ενεργητικότητας του παιδιού. Φροντίστε μόνο να μην πέσει και χτυπήσει.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4 ετών και με προβληματίζει το ότι τον τελευταίο καιρό έχει δυσοσμία στην αναπνοή της πολύ πιο έντονη από αυτή που είχε συνήθως το πρωί που ξυπνούσε. Τώρα πια όλη μέρα η αναπνοή της μυρίζει. Τέλος να σας ενημερώσω ότι πίνει φρέσκο αγελαδινό γάλα και όχι συμπυκνωμένο. Τι θα μπορούσα να ελέγξω;”

Απάντηση
Σε αυτήν την ηλικία επειδή τα παιδιά πίνουν αρκετές φορές γάλα είναι μία από τις αιτίες που μπορεί το στόμα τους να έχει κάποια μυρωδιά, ιδιαίτερα το πρωί που ξυπνάνε. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι η ελλιπής καθαριότητα του στόματος και ειδικά της γλώσσας. Για το λόγο αυτό πρέπει όταν πλένει τα δόντια του το παιδί με την ίδια βούρτσα να βουρτσίζει και τη γλώσσα επειδή στην επιφάνειά της κάθονται πάρα πολλές ουσίες με αποτέλεσμα να προκαλούν δυσοσμία. Τέλος μπορεί να είναι μία ίωση που περνάει στο λαιμό του το παιδί που δεν την εμφανίζει με πυρετό ή άλλα συμπτώματα αλλά να είναι αιτία να μυρίζει το στόμα του.

Ερώτηση
“Πότε πρέπει να κόψει την πιπίλα η κόρη μου που είναι 2 χρονών;”

Απάντηση
Συνήθως συμβουλεύουμε μετά τα πρώτα γενέθλια να προσπαθούμε σιγά σιγά να κόψουμε την πιπίλα. Σίγουρα τα δύο χρόνια είναι η καλύτερη ηλικία και από δω και πέρα πρέπει να το προσπαθήσετε για να μην το συνηθίσει το παιδί και φτάσει 4 και 5 χρονών και να θέλει την πιπίλα.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να δώσω κατσικίσιο γάλα, φρέσκο, όχι αγοραστό, στην 18 μηνών κόρη μου”.

Απάντηση
Φυσικά το κατσικίσιο γάλα είναι πάρα πολυ καλό και ειδικότερα όπως λέτε αν είναι φρέσκο. Θα πρέπει βέβαια να σας πω ότι φρέσκο γάλα δεν υπάρχει, διότι ως φρέσκο εννοούμε εκείνο που το πίνουμε κατευθείαν από την κατσίκα ή την αγελάδα χωρίς να μεσολαβήσει παστερίωση. Παρόλα αυτά εάν θέλετε να δώσετε κατσικίσιο γάλα, θα πρέπει να φροντίσετε να το βράσετε πάρα πολύ καλά. Αυτό σημαίνει ότι βάζοντάς το στην κατσαρόλα θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να φουσκώσει και να ξεφουσκώσει το γάλα 10 φορές πριν το δώσετε στο παιδί.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 8 μηνών. Είναι 70 πόντους και 7,100 κιλά. Μπουσουλάει από 6 μηνών και εδώ και δύο εβδομάδες σηκώνεται και πιάνεται στα έπιπλα. Κάνει “κουπεπε” και μαζί μας είναι χαμογελαστό αλλά το θέμα μου είναι ότι δεν του αρέσει να παίζει με τους παππούδες και τις γιαγιάδες παρόλο που τους βλέπει συχνά. Και με τους ξένους είναι πολύ επιφυλακτικό. Τι μπορώ να κάνω για να εξοικειωθεί περισσότερο με τους παππούδες; Με την κουνιάδα μου και τις αδερφές μου είναι χαρούμενο και παιχνιδιάρικο”.

Απάντηση
Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά ένα μωρό να έχει ιδιαίτερη συμπάθεια με κάποιους ανθρώπους και αντίθετα να μην είναι φιλικό με κάποιους άλλους. Είναι αυτό που λέμε η χημεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα κάτι κάνουν ή κάτι δεν κάνουν οι παππούδες με αποτέλεσμα να μην έχουν την συμπάθεια του μωρού. Θα πρέπει οι ίδιοι να βρουν έναν τρόπο να πλησιάσουν το μωρό, διαφορετικό από αυτόν που εφαρμόζουν μέχρι τώρα προκειμένου το παιδί να αρχίσει να τους συμπαθεί.

Read More

And More