Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Kύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Ο δεύτερος μου γιος γεννήθηκε στις 9/3/2013, ζύγιζε 3075 γρ. και ήταν 52 πόντους. Τώρα που είναι 2,5 ετών ζυγίζει 9800 και είναι 87 πόντους. Σύμφωνα με την παιδίατρο μας είναι κάτω από όλες τις καμπύλες ανάπτυξης και μάλιστα όταν ήταν 1,5 ετών του είχαμε κάνει μια σειρά από εξετάσεις για αλλεργίες, δυσανεξίες κλπ. και βγήκαν όλες αρνητικές. Βέβαια πρέπει να σας πω ότι είναι ολιγόφαγος και ποτέ δεν τρώει όλη την ποσότητα του φαγητού. Θα ήθελα την γνώμη σας μήπως χρειάζεται κάποια άλλη εξέταση ή τι μπορώ να κάνω για να αναπτυχθεί περισσότερο. Σας ευχαριστώ θερμά”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πραγματικά το βάρος του μωρού σου είναι χαμηλό και γι’ αυτό πρέπει να εξαντλήσεις όλον τον εργαστηριακό έλεγχο. Δεν ξέρω ποιες εξετάσεις έχετε κάνει μέχρι τώρα και πόσο αξιόπιστο είναι το εργαστήριο αλλά θα σου πρότεινα να κάνετε εξετάσεις για κοιλιοκάκη, θυρεοειδή, βιταμίνη D και ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία καθώς και υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας και να συμβουλευτείς παιδοενδοκρινολόγο.

Ερώτηση
“Γιατρέ, τα παιδάκια που έχουν αθώο λειτουργικό φύσημα και που έχουν κάνει επέμβαση κρυψορχίας μπορούν να πάρουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου; Σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες απαντήσεις σας”.

Απάντηση
Φυσικά και μπορούν να κάνουν όλες τις σχολικές, αθλητικές δραστηριότητες. Τα αντιμετωπίζουμε σαν εντελώς φυσιολογικά παιδιά.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ και συγχαρητήρια για το έργο σας. Θα ήθελα να αξιολογήσετε την ανάπτυξη του γιου μου ο οποίος γεννήθηκε στις 38,5 εβδομάδες 49,5 εκ. και 3100 γρ. Τώρα είναι 15,5 μηνών 77 εκ. και 10 κιλά. Παρατηρώ ότι είναι αρκετά μικροσκοπικός σε σχέση με αλλά παιδάκια της ηλικίας του. Να αναφέρω ότι εγώ έχω ύψος 1.56 και ο μπαμπάς του 1.90. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σύμφωνα με ένα μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιούμε και βασίζεται στο ύψος των δυο γονιών το δικό σου παιδί αναμένεται να φτάσει τελικό ύψος περίπου 180 cm αλλά και περισσότερο. Επομένως θα έλεγα να μην ανησυχείς αλλά αν δεις ότι υπάρχει κάποια στιγμή στασιμότητα στην ανάπτυξή του θα πρέπει να κάνετε τις απαιτούμενες εξετάσεις για έλεγχο της ανάπτυξης.

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας. Θα θελα τη γνώμη σας για τον 2,5 χρ. γιο μου ο οποίος τον τελευταίο μήνα τραυλίζει ενώ ο λόγος του είναι πολύ ανεπτυγμένος και δεν έχει μεσολαβήσει κάποια αλλαγή ή στρες. Επίσης παίζει τα ματάκια του κυρίως το βράδυ όμως. Γενικά είναι ένα πανέξυπνο, ζωηρό και δραστήριο παιδάκι. Τι να κάνω; Έχω αγχωθεί πολύ!”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα έχεις απόλυτο δίκιο να αγχώνεσαι γι’ αυτό που συμβαίνει στο παιδί σου. Πολλές φορές τα παιδιά αγχώνονται για κάτι που περνάει απαρατήρητο από τους γονείς του και προκαλεί αυτή την αλλαγή στην ομιλία του. Είναι ας πούμε κάποια μορφή σοκ η οποία μπορεί πραγματικά για τους γονείς να είναι άνευ σημασίας αλλά για το μυαλό και την ψυχούλα του μωρού να είναι πολύ σημαντική ώστε να διαταράξει την ομιλία του ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έξυπνο παιδί που όπως λες είναι το δικό σου, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ικανό να πιάνει και τις μικρές λεπτομέρειες που διαδραματίζονται γύρω του. Εκτός από τα χοντρά πράγματα που ξέρουμε ότι μπορεί να επηρεάσουν ένα παιδί υπάρχει και ο φόβος από σκέψεις που του δημιουργήθηκαν από κάτι που είδε στη τηλεόραση, από ένα επεισόδιο καυγά στο σπίτι αλλά και σε φίλους σας, από μια συζήτηση που άκουσε αλλά και από κάποιο όνειρο. Συνήθως αυτή η διαταραχή κρατάει από λίγες βδομάδες ή έστω λίγους μήνες. Μην του δείχνετε ότι σας αγχώνει. Όπως λέμε “ο χρόνος είναι γιατρός” και θα πρέπει σε πρώτη φάση να περιμένετε. Αν περνάει πολύς χρόνος και η κατάσταση δεν βελτιώνεται καθόλου τότε θα πρέπει να κάνετε έναν καλό έλεγχο σε ΩΡΛ για να αποκλεισθεί κάποια διαταραχή της ακοής και ύστερα σε παιδοψυχολόγο.

Ερώτηση
“Γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την 4 ετών κόρη μου. Έχω τη δυνατότητα να την γράψω τόσο στον παιδικό σταθμό όσο και στο προνήπιο. Γενικά είναι κοινωνικό παιδί και θέλει να πάει, είναι όμως η πρώτη χρόνια που θα πάει σχολείο και δε ξέρω πού θα είναι καλύτερα για αυτήν! Επίσης στον παιδικό σταθμό με ενημέρωσαν ότι θα υπάρχουν τμήματα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από ο,τι ξέρω παιδικός σταθμός και προνήπιο είναι το ίδιο πράγμα! Τελοσπάντων, καλό θα ήταν να δει το παιδί σου μια δασκάλα του σταθμού και μετά από μια σύντομη συνέντευξη θα καταλάβει ποιο τμήμα είναι το καλύτερο γι’ αυτήν.

Ερώτηση
“Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το θηλασμό! Η αξία του είναι πλέον γνωστή και αδιαμφισβήτητη! Θήλασα τη μικρή μου κάτι λιγότερο από 3 μήνες, αλλά εξαιτίας έντονης επιλόχειας κατάθλιψης και επειδή δεν με στήριξε το περιβάλλον μου όπως έπρεπε, οδηγήθηκα σε διακοπή του θηλασμού. Μετά από λίγες μέρες άρχισα σταδιακά να συνέρχομαι όμως παράλληλα είχα και έχω πολλές τύψεις! Το ερώτημά μου είναι αν ο θηλασμός επηρεάζει την ψυχολογία της μητέρας και οδηγεί σε κατάθλιψη καθώς και πόσο “κακό” έκανα στο παιδί μου που δεν το θήλασα περισσότερο! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα λέμε ότι το καλύτερο γάλα για το μωρό είναι της μαμάς του αλλά αν αυτό για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό ε…τότε δεν θα πρέπει να τα βάψουμε μαύρα καθώς βλέπουμε ότι εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο μεγαλώνουν πολύ καλά και με το “ξένο” γάλα του εμπορίου καθώς και αυτό είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μωρών. Στην άλλη ερώτησή σου η απάντηση είναι μια: οι μητέρες που έχουν τάση για κατάθλιψη μπορεί να την εμφανίσουν κατά την περίοδο της λοχείας και του θηλασμού όμως αυτός καθεαυτός ο θηλασμός ΔΕΝ προκαλεί κατάθλιψη! Ίσα-ίσα κατά τον θηλασμό εκκρίνονται στο σώμα της μαμάς τόσες πολλές ευεργετικές ορμόνες που ηρεμούν τα νεύρα της και την βοηθούν να ξεπεράσει τυχόν ψυχολογικά προβλήματα! Κοίτα τώρα να μεγαλώσεις με αγάπη το μωρό σου γιατί λέμε ότι και το μπιμπερό θέλει αγάπη καθώς τα μωρά τα καταλαβαίνουν όλα!

Read More

And More