Η “Εσμεράλδα” Μ. Κορινθίου μιλάει στο Tlife για όλα! Φωτογραφίες από την παράσταση

Η γοητευτική και ταλαντούχα ηθοποιός, Μαρία Κορινθίου, που εδώ και λίγες ημέρες απολαμβάνει τις διακοπές της στον νομό Κορινθίας, μαζί με την κορούλα της, Ισμήνη και τη συντροφιά εκλεκτών φίλων με τα παιδάκια τους, μίλησε στο Tlife για τη συμμετοχή της στο θεατρικό έργο ”Η Παναγία των Παρισίων”, τη συνεργασία της με τον Κωνσταντίνο Καζάκο και αποκάλυψε τι της συνέβη στις πρόβες…

Επιπλέον, λέει Δόξα τω Θεώ που μέσα σ’ αυτό το χάος της κρίσης, η οποία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν άνθρωπο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, κάποιες εξαιρετικές παραγωγές, όπως ήταν ”Το Νησί”.

Η Μαρία, επίσης, είναι μια ηθοποιός που παραδέχεται, ότι δεν ήταν λίγα τα εμπόδια που συνάντησε μέχρι τώρα στον χώρο του θεάματος και τονίζει ότι δεν είχε κανένα ”κονέ”… Κανένας δεν τη βοήθησε ή της ”χάρισε” κάποια δουλειά, όταν ήρθε από την Αμερική στην Ελλάδα.

Είμαι από τους ανθρώπους που πραγματικά δεν τους χαρίστηκε τίποτα. Ναι μεν ήμουν τυχερή, αλλά την τύχη μου, την έφτιαξα μόνη μου, ακόμα και μέσα από τα πολλά εμπόδια και τις δυσκολίες που συνάντησα”, είπε η ίδια και στη συνέχεια μας απέδειξε με τα λεγόμενά της πόσο δεκτική είναι στην κριτική, καθώς κι ότι ”ρουφάει” σαν σφουγγάρι ακόμα και την αρνητική, αφού κυρίως αυτή είναι που την εξελίσσει και την βελτιώνει σαν ηθοποιό!

Επιπλέον, μας μίλησε για την ταινία που ετοιμάζει ο σύζυγός της, Γιάννης Αϊβάζης, που αυτό το διάστημα βρίσκεται στη Βοσνία, λόγω αγώνων… handball, στους οποίους συμμετέχει με την ΑΕΚ. ”Τα γυρίσματα ξεκινάνε τέλη Οκτώβρη και πρόκειται για μια ταινία της οποίας το σενάριο έχει γράψει ο Γιάννης και λέγεται ‘‘Μέχρι το τέλος”. Είναι δράμα – περιπέτεια κι αφορά ουσιαστικά τη σχέση ανάμεσα σε δύο Bοxer και μια γυναίκα, ενώ θίγονται και διάφορα κοινωνικά, αλλά και σχετικά με τον αθλητισμό στοιχεία, όπως το θέμα των αναβολικών… Ο Γιάννης την ετοιμάζει εδώ και τρία χρόνια κι έχω ζήσει δίπλα του την αγωνία του. Καθόταν ώρες ατελείωτες και έγραφε”, μας είπε η Μαρία χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή απολαμβάνεις τα μπανάκια σου στον Κάτω Άσσο και τα παιχνίδια στην παραλία με την μικρή Ισμήνη, αλλά από την εβδομάδα που έρχεται και μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, δεσμεύεσαι με τις πρόβες για την ”Παναγία των Παρισίων”. Πες μας λίγα λόγια για τον ρόλο σου και τη συνεργασία σου με τον Κωνσταντίνο Καζάκο…

”Στην παράσταση ”Η Παναγία των Παρισίων” θα υποδυθώ την γνωστή σε όλους μας ”Εσμεράλντα”, χαρακτήρα από το έργο του Βίκτορος Ουγκώ. Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι η Εσμεράλντα, δεν ήταν τσιγγάνα. Την έκλεψαν τσιγγάνοι κι έτσι μεγάλωσε δίπλα τους. Οπότε έχει μάθει να ζει με τον δικό τους τρόπο. Είναι μια γυναίκα που ερωτεύεται ο αρχιερέας, Κλωντ Φρολλό, τον οποίο θα υποδύεται ο Κωσμάς Ζαχάρωφ, την ερωτεύεται ο Κουασιμόδος (Κωνσταντίνος Καζάκος), την ερωτεύεται -περίπου- και ο Φοίβος…

Η μουσική επιλογή που έχει γίνει από τον Γιώργο Νιάρχο και τον Χάρη Βορκά, είναι εγγύηση. Τα τραγούδια είναι οπερατικά, με ενορχήστρωση του Γιώργου -πιο ροκ- και η παράσταση είναι σε στυλ… όπως ήταν οι ”Δαίμονες”. Γενικά είμαστε πολύ τυχεροί όλοι που συμμετέχουμε σ’ αυτή την παράσταση, γιατί οι συντελεστές της είναι ένας κι ένας, δεν είναι τυχαίοι. Στίχους έχει γράψει ο Άρης Δαβαράκης, στις χορογραφίες είναι η Όλια Στεφανίδου. Όλοι τους είναι εγγύηση.

Οι πρόβες μας έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες και προς το παρόν τα πάμε πάρα πολύ καλά με τον Κωνσταντίνο. Οι σχέσεις μας είναι άριστες και η χημεία μας θεωρώ ότι είναι καλή, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο σανίδι και θα το κρίνει ο κόσμος.

Η συνεργασία αυτή προέκυψε μέσω του σκηνοθέτη μας, Χάρη Βορκά. Με τον Κωνσταντίνο δεν έχουμε ξανασυνεργαστεί, απλά τον είχα γνωρίσει παλιότερα -εκτός χώρου. Τώρα, στη δουλειά, αναπτύσσεται μια άλλη σχέση. Πάντα οι σχέσεις και οι ισορροπίες διαφοροποιούνται όταν συνεργάζεσαι με κάποιον. Είμαστε μια χαρά πάντως!”

Έχεις εντοπίσει κοινά στοιχεία ανάμεσα στον χαρακτήρα της Εσμεράλντα και τον δικό σου;

”Είναι λίγο κοινότυπο αυτό, αλλά όλοι μας από όλα, έχουμε κάτι… Οπότε, όταν ένας ηθοποιός καλείται να ερμηνεύσει έναν χαρακτήρα, πρέπει να βρει στοιχεία κοινά με τον ίδιο, ώστε να τα βγάλει και πιο εύκολα και πιο έντονα προς τα έξω. Πιστεύω ότι κοινά στοιχεία μου με την Εσμεράλντα, είναι αρχικά η ανεξαρτησία της. Η Εσμεράλντα είναι ένα πολύ ανεξάρτητο άτομο, κι αυτό γιατί μεγάλωσε με τσιγγάνους, που είναι ανεξάρτητα κι ελεύθερα πνεύματα. Άλλο κοινό μας στοιχείο, είναι το γεγονός ότι είναι πολύ συμπονετική. Έχουμε γενικά αρκετά κοινά στοιχεία, αλλά δεν είναι κι ότι είμαι εκείνη… (χαμογελάει)”

Τελικά ποιος θα υποδυθεί τον ”Φοίβο”;

”(γελάει) Αυτός ήταν ένας ρόλος που παίδεψε πολύ τον Χάρη μέχρι να αποφασίσει ποιος θα τον υποδυθεί. Και κατέληξε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή. Τελικά, τον Φοίβο θα υποδυθεί ένα νέο παιδί, που εντωμεταξύ είναι ίδιος με τον Φοίβο της Disney, (γέλια) και λέγεται Μάνος Καρδαράς. Είναι ένα νέο, πολύ ταλαντούχο παιδί. Είναι χορευτής, γνωρίζει από μουσική και πάνω στη σκηνή είναι εκπληκτικός. Οπότε θεωρώ ότι ήταν η πιο κατάλληλη επιλογή. Και το να δίνεις ευκαιρίες σε νέα παιδιά, ειδικά για έναν τέτοιο ρόλο, είναι πολύ όμορφο.”

Τι σου συνέβει στις πρόβες;

”Στην παράσταση τραγουδάμε, χορεύουμε… Είναι πάρα πολύ δύσκολη, πολύ απαιτητική και δεν το λέω για να το πω! Και θα σας πω κάτι που δεν το ξέρεις και κανένας, για να δείτε πόσο δύσκολες είναι οι πρόβες! (χαμογελάει) Εγώ γενικά έχω κάνει χορό, αλλά όχι αυτά που κάνουμε στην παράσταση. Το έργο έχει μέσα ένα ”pot pouri” χορογραφίας από φλαμένκο με μπαλέτο, ούγγρικους χορούς και τσιγγάνικους. Οπότε κι εγώ, …έφαγα τα μούτρα μου! Μου βγήκε το νύχι, έκανα ράμματα γιατί έπεσα κάτω και χτύπησα αρκετά το πηγούνι μου. Άστα να πάνε! Τώρα ευτυχώς είμαι μια χαρά! Προχθές έβγαλα και τα ράμματα…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σου που πρωταγωνιστείς στο έργο;

”Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη με αυτή την παράσταση κι αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή που με επέλεξαν γι’ αυτόν το ρόλο. Πέρα από το ότι είναι πολύ απαιτητικός, είναι και κεντρικός, και τώρα μιλάμε για Βίκτορ Ουγκώ κι ένα βιβλίο του 1830 που είναι ”ύμνος”. Εντωμεταξύ, αισθάνομαι και μεγαλύτερο δέος και ευθύνη, διότι η θεατρική μεταφορά και μετάφραση είναι της Τζένης Καρέζη. Εκείνη ήταν που το 1979 είχε ανεβάσει το ίδιο έργο με τον Κώστα Καζάκο στο ρόλο του Κουασιμόδου. Οπότε σ’ αυτό που έχω κληθεί να κάνω, θέλω να ανταπεξέλθω σωστά 10 φορές περισσότερο!”

Η Ισμήνη έχει δει το παραμύθι; Ξέρει πάνω κάτω ποια κοπέλα θα υποδυθείς;

”Με την Ισμήνη φυσικά κι έχουμε δει εδώ και καιρό το γνωστό παραμύθι της Disney, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο του Ουγκώ. Το βιβλίο είναι δράμα, γι’ αυτό και όταν γράφτηκε έκανε αίσθηση. Είναι ταυτόχρονα μια ρομαντική με πολιτικά στοιχεία ιστορία. Στο τέλος, δηλαδή …υπάρχει ανατροπή και όσοι έρθουν, θα καταλάβουν! Παρόλα αυτά η μικρή είναι πολύ χαρούμενη και θα καταφέρει να τη δει γιατί θα υπάρχει ειδική παράσταση για τα παιδάκια!

Επειδή η κεντρική παράσταση δεν ενδείκνυται για παιδάκια -δεν έχει αίσιο τέλος και περιλαμβάνει κάποιες σκληρές σκηνές- θα ανέβει και μία παιδική. Έτσι, η προβολή που θα είναι για ενηλίκους θα είναι από Τετάρτη έως και Κυριακή, ενώ η παιδική παράσταση θα ανεβαίνει τα πρωινά, Σάββατο και Κυριακή. Εγώ θα συμμετέχω και στην πρωινή -στο ρόλο της Εσμεράλντα πάλι- αλλά όχι σε όλες τις παραστάσεις, γιατί θα πέσω κάτω καμιά ώρα… (γέλια). Στην παιδική, αναγκαστικά, το τέλος θα είναι προσαρμοσμένο για το κοινό… Το παιδικό θέατρο δεν έχει καμία σχέση με το άλλο, αλλά είναι εξίσου απαιτητικό! Αποφάσισα να παίξω όταν μου το πρότεινε ο σκηνοθέτης, αφενός επειδή ήταν το όνειρό μου να το κάνω κι αφετέρου, έχω παιδί, πηγαίνουμε μαζί σε παιδικές παραστάσεις και καταλαβαίνω τι χρειάζεται να φανεί… ”

Το γεγονός ότι κι ο Γιάννης Αϊβάζης είναι στον ίδιο χώρο μ’ εσένα, σ’ έχει βοηθήσει;

”Με βοηθάει πάρα πολύ! Έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις και -πάνω κάτω – τα ίδια ”πιστεύω” όσον αφορά στο χώρο, γιατί είμαστε και διαφορετικές προσωπικότητες όσο να ‘ναι… Έχουμε την ίδια αγωνία, καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Γνωρίζουμε τα όριά μας πάνω στη δουλειά, οπότε δεν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση λόγω αυτής, συμβουλεύει ο ένας τον άλλο, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Είναι ό,τι καλύτερο αυτό!”

Η μικρή Ισμήνη μεγαλώνει… Τι αλλαγές βλέπεις στον χαρακτήρα της κάθε μέρα που περνάει;

”Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Το σίγουρο είναι ότι γενικά με το παιδί πρέπει να υπάρχει μια καθημερινή διαπαιδαγώγηση. Το κάθε παιδί συναναστρέφεται με άλλα παιδάκια, που το καθένα έχει μια διαφορετική προσωπικότητα, οπότε πρέπει να είσαι από πάνω γιατί μπορεί να πάρει κάποια αρνητικά στοιχεία από τα άλλα παιδάκια. Πρέπει λοιπόν, να την προσέχω όσον αφορά αυτό, πρέπει να ενημερώνεται ώστε να μπορεί το παιδί ν’ αναπτυχθεί πνευματικά… Είναι δύσκολο αυτό να γίνει, αλλά καθημερινά βλέπω αλλαγές στη συμπεριφορά της. Κάνει κάτι καινούργιο, σκέφτεται καθημερινά και κάτι άλλο και με άλλον τρόπο… Είναι και η ηλικία της τώρα κατά την οποία αναπτύσσεται και η φαντασία.”

…H συνέχεια από το φθινόπωρο στο Θέατρο ”Ορφέας”!

Δες φωτογραφίες από τις πρόβες:

Read More

And More