Γ. Μπουτάρης: η ενδιαφέρουσα ζωή του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης!


O Γιάννης Μπουτάρης είναι από χθες δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Κέρδισε με ποσοστό 50,2% τον πολιτικό του αντίπαλο Κ. Γκιουλέκα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 49,8%.

Ποιος είναι όμως ο νέος δημοτικός “άρχοντας” της συμπρωτεύουσας;

Διάσημος για τα περίφημα κρασιά του, έκανε την έκπληξη στον πολιτικό στίβο το 1998 που κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητος και κατάφερε να συγκετρώσει υψηλά ποσοστά. Λάτρης της φύσης και της τέχνης, πνεύμα ανήσυχο με ρηξικέλευθες ιδέες και αφοπλιστικά ειλικρινής, δεν δίστασε να δηλώσει σε συνέντευξή του ότι αντιμετώπιζε για δέκα χρόνια το πρόβλημα του αλκοολισμού.

Όταν πρόσφατα τον ρώτησε δημοσιογράφος πως ένας 70αρης θέλει να διεκδικήσει το δήμο της Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης, απάντησε: “Αυτό που έχει σημασία στους ανθρώπους δεν είναι η ηλικία, αλλά οι φρέσκιες ιδέες, η διάθεση για προσφορά, η ετοιμότητα να υποδεχθούν το νέο, να εργασθούν για την αλλαγή χωρίς στείρα προσκόλληση στο παρελθόν”

Οι μεγάλες του αγάπες!


Οι δυο μεγάλες αγάπες της ζωής του ανάμεσα σε πολλές άλλες ήταν το κρασί και η σύζυγός του Αθηνά με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Μετά όμως, ξανάσμιξαν και έζησαν μαζί, χωρίς να ξαναπαντρευτούν. Ο ίδιος, είχε δηλώσει ότι η βάση στη δουλειά του ήταν το κρασί και στη ζωή του η γυναίκα του! Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά τον Στέλιο, τη Φανή και τον Μιχάλη και έξι εγγόνια.

Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 και μένει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Είναι γόνος Βλάχων, του οινοποιού Στέλιου Μπουτάρη και της Φανής Μίσιου. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και διπλωματούχος οινολόγος.

Είναι ο πρώτος οινοποιός που κάνει πραγματικότητα το όνειρο να αποκτήσει η Ελλάδα Κρασιά Ονομασίας Προέλευσης, να γεμίσει η ελληνική ύπαιθρος με μικρούς παραγωγούς, ιδρύοντας διεπαγγελματικούς συνδέσμους παραγωγών.

Ο ίδιος έχει πει για την πρώτη του γνωριμία με το κρασί και την οινοποιία : “Τα τέλη της δεκαετίας του ’50 ήταν τα πρώτα χρόνια που ήρθα σε επαφή με τα σταφύλια και τα κρασιά. Η κυριότερη εικόνα έχει διπλή όψη. Η πρώτη είναι τα σταφύλια από τη Νάουσα που έρχονταν στο οινοποιείο “Ζαφειράκη” και μετά στο Βρυσάκι. Οταν τελείωνε ο τρύγος της Νάουσας άρχιζαν να έρχονται και τα φορτηγά με τα σταφύλια του Αμυνταίου”.



Στον αγώνα με τον αλκοολισμό βγήκε νικητής!

Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε το θάρρος να μιλήσει δημόσια για τον εθισμό του στο αλκοόλ. Σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, είχε πει ότι για δέκα ολόκληρα χρόνια πάλευε με τον αλκοολισμό. ” Είχα χάσει τον εαυτό μου. Δεν ήξερα τι έκανα. Είχα φθάσει στο σημείο να πιω μέχρι και κολώνια! Ο οργανισμός μου είχε ανάγκη το αλκοόλ για να λειτουργήσει. Μακάρι να μην περάσει κανένας αυτό που πέρασα. Είναι η απόλυτη ξεφτίλα. Όταν το 1991 ήπια το τελευταίο μου ουίσκι, ένιωσα ότι ξαναγεννήθηκα”! Από τότε δεν ήπια ποτέ ξανά”!

Η περιπέτεια με το θάνατο της γυναίκας του

Μετά την περιπέτεια που έζησε μετά το θάνατο της γυναίκας του, ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε πρόταση για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στα κοιμητήρια της Θέρμης. Η σύζυγός του Αθηνά είχε εκφράσει την επιθυμία της καύσης. Επιθυμία, που όταν εκείνη πέθανε, ο Γιάννης Μπουτάρης ήθελε να πραγματοποιήσει, μεταφέροντας τη σορό της στη Βουλγαρία.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Γιάννης Μπουτάρης, ήταν με την Εκκλησία, η οποία αρνούνταν να τελέσει την εξόδιο ακολουθία, χωρίς να ακολουθήσει ταφή της. “Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να πάει αδιάβαστη η Αθηνά και ζήτησα τη συνδρομή του παπά-Γιάννη από το Νυμφαίο, ενός ιερωμένου με προχωρημένες αντιλήψεις”, είχε δηλώσει τότε.

Σε συνέντευξή του για το θέμα έχει πει : “Και βέβαια πρέπει να ξεπεραστεί η άρνηση της Εκκλησίας για την επικήδειο ακολουθία, καθώς την αποτέφρωση του νεκρού προτιμούν πάρα πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι”.

Read More

And More