Πώς να διαλέξεις την τέλεια ενυδατική προσώπου! Δερματολόγος μας δίνει όλα τα tips!

Η επιλογή της τέλειας ενυδατικής κρέμας για το πρόσωπο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για την ακρίβεια, θυμίζει κάτι σε αγώνα δρόμου από το ένα stand καλλυντικών στο άλλο. Μέχρι να βρω την δική μου αγαπημένη, περιπλανήθηκα σε κάποιες πολύ λιπαρές υφές, λάθος για την εξίσου λιπαρή μου επιδερμίδα που είχαν σαν αποτέλεσμα κάποια bonus σπυράκια στο πρόσωπό μου.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Πώς μπορείς να βρεις την τέλεια ενυδατική κρέμα, χωρίς να χάνεις πολύτιμο χρόνο και… νερό από το πρόσωπό σου; Η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα έχει όλα τα tips για να οδηγηθούμε στην σωστή αγορά και να μην ξοδέψουμε για μια ακόμη φορά τα χρήματά μας σε μια κρέμα που τελικά δεν μας κάνει. Διάβασε προσεκτικά τις συμβουλές της και βρες! Εγώ τα κατάφερα!

– Λιπαρή, μικτή, κανονική, ξηρή: τι υφή πρέπει να έχει η ενυδατική μας ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας;

Τα λιπαρά δέρματα χρειάζονται λεπτόρρευστες και ανάλαφρες υφές. Θα πρέπει η κρέμα να απορροφάται αμέσως μόλις τη βάλουμε στο δέρμα μας και να μην αφήνει γυαλάδα. Πάντα πρέπει να επιλέγετε μη φαγεσωρογόνα (non comedogenic /oil free) καλλυντικά. Δοκιμάστε υφές που μοιάζουν με gel, αν είναι πολύ λιπαρο το δέρμα σας ή αντί για ενυδατική χρησιμοποιείστε σέρουμ. Οι ξηρές επιδερμίδες χρειάζονται πλουσιότερες υφές, ενώ οι μεικτές και κανονικές ενδιάμεσες. Ζητείστε δείγματα και δοκιμάστε αρκετές ενυδατικές για να καταλήξετε σε αυτή που σας ταιριάζει. Κάθε επιδερμίδα είναι μοναδική και ιδιαίτερη.

– Πώς θα αναγνωρίσω τι τύπο επιδερμίδας έχω;
‘Ισως να χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού αισθητικού ή δερματολόγου για να καταλάβετε ακριβώς τον τύπο της επιδερμίδας σας. Σε γενικές γραμμές το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται από πολλούς πόρους, μαύρα στίγματα , πολύ συχνά σπυράκια και ρυπαρότητα που το κάνει να φαίνεται θαμπό. Το μεικτό δερμα παρουσιάζει λιπαρότητα μονο στο Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι). Γενικά είναι καθαρό, με λίγους πόρους και μαύρα στίγματα. Μπορεί περιοδικά να παρουσιάσει κάποια σπυράκια. Το ξηρό είναι αυτό που είναι λεπτό, δεν έχει πόρους ή στίγματα , αλλά συχνά αφυδατώνεται, κοκκινίζει ή ξεφλουδίζει.Μερικές φορές μπορεί να υποκρύπτεται κάποιο δερματολογικό νόσημα. Το κανονικό δεν εμφανίζει ποτέ λιπαρότητα, έχει ελάχιστους μικρούς πόρους στη μύτη και φαίνεται πολύ καθαρό και ομοιογενές.

– Όταν έχω λιπαρή επιδερμίδα, πρέπει να αποφεύγω τις ενυδατικές κρέμες;

Πρέπει να αποφεύγετε τις ακατάλληλες ενυδατικές κρέμες με παχιά υφή και ελαιώδη σύσταση. Αλλά και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση!

– Μπορεί μια λιπαρή επιδερμίδα να είναι και αφυδατωμένη;
Και βέβαια. Το λιπαρό δέρμα είναι το πιο ανθεκτικό σε σχέση με τα υπόλοιπα στις συνθήκες του περιβάλλοντος όμως η κακή περιποίηση του μπορεί να το αφυδατώσει. Αυτό συμβαίνει αν χρησιμοποιούμε πολύ σκληρά σαπούνια , αν το τρίβουμε με σκληρά σφουγγάρια , αν χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό στο πλύσιμό. Τέλος οι θεραπείες για την ακμή κατά κανόνα ξεραίνουν ένα λιπαρό δέρμα.

– Βάζω συχνά ενυδατική κρέμα και η επιδερμίδα μου με τραβάει. Τι φταίει;

Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν η ενυδατική σας κρέμα δεν καλύπτει τις ανάγκες ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας. Επίσης αν η διατροφή σας είναι κακή και δεν περιέχει φρούτα και λαχανικά ή αν δεν πίνετε νερό. Επιπλέον αυτό μπορεί να συμβεί αν εργάζεστε σε χώρους κλειστούς και συνεχώς κλιματιζόμενους που δεν αερίζονται και δεν έχουν κατάλληλη υγρασία.

– Ποιο είναι το πιο σωστό κριτήριο για να διαλέξω την ενυδατική μου; Η ηλικία ή ο τύπος της επιδερμίδας μου;
Το πιο σημαντικό είναι ο τύπος της επιδερμίδας. Όμως όσο μεγαλώνουμε αλλάζουν οι ανάγκες του δέρματός μας γιατί μειώνεται η παραγωγή του σμήγματος και σταδιακά ανά δεκαετία μειώνεται και το πάχος του και αλλάζουν οι δομές του. Επίσης, μετά την εμμηνόπαυση το δέρμα αλλάζει ραγδαία. Επομένως ενώ στα 20 αρκεί μια ελαφριά ενυδατική κρέμα, μετά τα 40 η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται για τον ίδιο τύπο επιδερμίδας πιο εντατικά χρησιμοποιώντας ουσίες που ενυδατώνουν και παράλληλα βοηθούν στην αντιγήρανση.

And More