10 τρόποι να αυξήσεις τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σου! Ο Δημήτρης Γρηγοράκης δίνει τα μυστικά…

Αντιοξειδωτικά. Ο Δημήτρης Γρηγοράκης μας έχει μάθει πως όχι μόνο σε βοηθούν να ρυθμίσεις το βάρος σου, αλλά και κάνουν το δέρμα σου να λάμπει, σου δίνουν ενέργεια και ζωντάνια και φυσικά καθυστερούν τα σημάδια του γήρατος τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Αν είσαι κι εσύ fan της αντιοξειδωτικής δίαιτας Orac, τότε θα γνωρίζεις ήδη πόσο σημαντική είναι η αύξησή τους στο καθημερινό σου διαιτολόγιο. Δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός φυσικός για να το καταφέρεις.
Αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές από τον Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόφο Δημήτρη Γρηγοράκη.

1. Προτίμησε ελληνικά παραδοσιακά φαγητά. Έτσι εξασφαλίζεις περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερες ζωικές, προτιμώντας τις ανεπεξέργαστες τροφές αντί για τις βιομηχανοποιημένες

2. Μην ξεχνάς τα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Ίσως έχεις κουραστεί να το διαβάζεις είναι όμως το Α και το Ω μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά.

3. Μην ψάχνεις για καρπούζι μέσα στην Άνοιξη ή μήλο τώρα που δεν είναι η εποχή τους. Ακολούθησε την εποχικότητα. Καλό είναι να αποφύγεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά «ψυγείου» ή θερμοκηπίου και γενικά ότι είναι «εκτός εποχής».

4. Μη διαλέγεις τα πιο μεγάλα, τα πιο φανταχτερά και τα πιο γυαλιστερά φρούτα, αλλά αυτά που έχουν φυσιολογικό μέγεθος και χαρακτηριστικό άρωµα.

5. Μην το παρακάνεις με τα ψώνια. Οι μεγάλες ποσότητες νωπών τροφών, ακόµα και αν τις βάζετε σε καταψύκτη δεν βοηθούν στην αύξηση των αντιοξειδωτικών. Κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν πρέπει να παραμένει για χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο των 3-4 ηµερών.

6. Πλύνε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά µε ζεστό νερό και φρόντισε να τα σκουπίσεις καλά αµέσως. Μην τα αφήνεις να στραγγίξουν μόνα τους. Καλό είναι επίσης να είσαι αρκετά σίγουρη για την προέλευσή τους αν θέλεις να τα φας με τη φλούδα. Αν όχι, απομάκρυνε τη φλούδα των φρούτων και τα εξωτερικά φύλλα των λαχανικών, για να µειώσεις τα χηµικά τους υπολείµµατα.

7. Κάνε μια βόλτα από τον πάγκο των βιολογικών προϊόντων. Ίσως είναι λίγο πιο ακριβά, αλλά τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία και τη σιλουέτα σου.

8. Φτιάξε πολύχρωμες σαλάτες. Όσο περισσότερα λαχανικά και χρώματα υπάρχουν στη σαλάτα σου τόσο το καλύτερο. Φρόντισε επίσης να τα χοντροκόβεις ελάχιστη ώρα πριν τα καταναλώσεις και να τα ραντίζεις στο πιάτο µε ωµό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και λεµόνι.

9. Ετοίμασε τα πάντα με τη δύναμη του ατμού. Προτιµήστε το βράσιµο στον ατµό από το βράσιµο σε νερό. Αν βέβαια δεν είναι αυτό εφικτό δοκίμασε να βράζεις λαχανικά ή χόρτα µόνο με το απολύτως αναγκαίο νερό. Τέλος μην τα αφήνεις ποτέ να παραβράσουν.

10. Πρόσθεσε στα φαγητά και τις σαλάτες αρωµατικά βότανα, λεμόνι, ξύδι, ελαφριά µπαχαρικά και φυσικά νόστιμα καρυκεύµατα.

Read More

And More