Αλήθεια πόσο αγαπάς το σώμα σου; 3 σωματότυποι που δείχνουν πως κάτι δεν κάνεις σωστά…

Αισθάνεσαι συνέχεια άσχημα με την εικόνα σου; Δυσκολεύεσαι να βρεις κάτι που να σε ικανοποιεί πάνω σου; Μήπως έχεις την τάση να λύνεις τα προβλήματα που σε απασχολούν τρώγοντας ακατάπαυστα; Ή είσαι αντίθετα άτομο που ξημεροβραδιάζεται στο γυμναστήριο, αγωνιώντας μην εντοπίσει γραμμάριο λίπους στο σώμα του;

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν αγαπούν το σώμα τους! Ανακάλυψε τις τρεις κατηγορίες σωματότυπων για εκείνους που δεν μπορούν να βρουν μια ισορροπία της ψυχολογίας με την εικόνα τους. Ανήκεις σε κάποια από αυτές; Τι μπορείς να κάνεις;

“Κάθε εξωτερικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου οργανισμού, συνθέτει την εικόνα της ψυχολογίας του. Υπέρβαρος, μυώδης ή ελλιποβαρής, κάθε άνωθεν γνώρισμα, αποτελεί την βάση για την εξαγωγή συμπεράσματος του κάθε σωματοτύπου και κατ’ επέκταση της ψυχολογίας του” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ… ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι… αυτές οι τρεις κατηγορίες σωματότυπου δεν ανταποκρίνονται σε όλους μας. Δεν είναι ας πούμε μια προδιάθεση για ψωμάκια ή κοιλίτσα όπως με τους κλασικούς “αχλάδι”, “μήλο”! Είναι ένας τρόπος να διακρίνεις τη σχέση που έχεις με το σώμα σου, που σε οδηγεί σε λάθος επιλογές με άμεσο αντίκτυπο, εκτός από την ψυχολογία σου και στην εικόνα σου.

1. ΕΝΔΟΜΟΡΦΙΚΟΣ
Τα πρώτα πράγματα που τον διακρίνουν είναι τα παραπάνω κιλά και ιδιαίτερα η αυξημένη περίμετρος μέσης, που δίνει την εντύπωση των κοντών άκρων και δη των ποδιών! Τα άτομα αυτά έχουν υπερβολική ποσότητα λίπους σε σημείο που ενδέχεται να εμφανίσουν ενιαία δομή κεφαλής και λαιμού.

Συνήθως τα άτομα αυτά είναι πολύ κοινωνικά, ιδιαίτερα ομιλητικά (εως και φλύαρα), ενώ μοιάζουν πολύ ευαίσθητα στην προσέγγιση άλλων ανθρώπων, αλλά και στην αντιμετώπιση συναισθημάτων και καταστάσεων. Ένας πολύ σημαντικός λόγος να το ρίξουν στο φαγητό. Και όσο τρώνε, τόσο το σώμα τους δεν τους αρέσει… και όσο συμβαίνει αυτό τρώνε περισσότερο για να νιώσουν καλύτερα… και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτή την κατηγορία; Ο διαιτολόγος προτείνει:

Ο ενδομορφικός σωματότυπος, θα χρειασθεί μία σημαντικού βαθμού απώλεια σωματικού βάρους με τήρηση των σωστών αναλογιών στα θρεπτικά συστατικά. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπιστευθεί μαγικές λύσεις (γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες) διότι στην αρχική φάση της διατροφής θα παρουσιάσει μία μεγάλη απώλεια κιλών. Ο οργανισμός του όμως έχει την ικανότητα να αποθηκεύει μεγαλύτερο ποσό λίπους, πράγμα που θα συμβεί πολύ σύντομα θα καταλήξει με περισσότερα κιλά.

Tips
– Φρόντισε να περιορίσεις τις θερμίδες των φαγητών σου.
– Απόφυγε τελείως τα αλκοολούχα και αναψυκτικά ποτά
– Αύξησε τις πρωτεΐνες στην διατροφή (μανιτάρια, άπαχο κρέας, αυγό) οι οποίες έχουν τηνν ιδιότητα να αυξάνουν το μεταβολικό σου ρυθμό.
– Πίεσε τον εαυτό σου να κάνει γυμναστική, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα

2. ΕΚΤΟΜΟΡΦΙΚΟΣ
Είναι άτομα πολύ αδύνατα που η σωματοδομή τους σου δίνει την εντύπωση πως έχουν πολύ λεπτά και μακριά άκρα. Εμφανίζει αδύνατο και ασθενικό δέρμα με ελάχιστη περιεκτικότητα λιπώδους ιστού.

Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί είναι εσωστρεφείς, δεν έχουν διάθεση, ούτε και ενέργεια να κάνουν πολλά πράγματα και είναι επηρεπείς στις ιώσεις, τις ασθένειες και τον πόνο.

Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτή την κατηγορία; Ο διαιτολόγος προτείνει:

Ο εκτομορφικός σωματότυπος, θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του διαιτολόγου – διατροφολόγου, οι οποίες θα στηρίζονται στα 6 γεύματα και στην αυξημένη περιεκτικότητα λιπαρών οξέων και υδατανθράκων για την υγιή αύξηση του σωματικού βάρους και την μυική ενδυνάμωση, μιας και θα έχει εμφανίσει μυική ατροφία.

Tips
– Αύξησε τα γεύματα μέσα στην ημέρα, μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα κάθε ένος από αυτά. Πρόσθεσε τουλάχιστον 2 επιπλέον γεύματα στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.
– Επίλεξε τρόφιμα με βάση τους υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, πατάτα) που θα προσφέρουν την απαραίτητη ενυδάτωση του οργανισμού και βοηθούν στην άυξηση βάρους στα υγιή πλαίσια.
– Το γεγονός πως έχεις ανάγκη να βάλεις κιλά, δεν σημαίνει πως πρέπει να καταβροχθίζεις αλόγιστα λιπαρά. Δεν είναι καθόλου δύσκολο μια εμμονή να πάρεις κιλά για να γίνεις καλύτερα, να σε οδηγήσει στο άλλο άκρο.

3. ΜΕΣΟΜΟΡΦΙΚΟΣ
Διακρίνεται από ένα καλίγραμμο σώμα, γυμνασμένο σε υπέρμετρο βαθμό. Είναι εκείνος ο άνθρωπος που είναι διαθέσιμος σε κάθε νέα πρόκληση και ιδιαιτέρως σε κάθε νέα φυσική δραστηριότητα δίχως να σκέφτεται τις επιπτώσεις στο σώμα.

Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτή την κατηγορία; Ο διαιτολόγος προτείνει:

Ο μεσομορφικός σωματότυπος, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πλήρες εξατομικευμένο διατροφολόγιο, το οποίο θα έχει μελετηθεί με βάση την υπερπροπόνηση την οποία ασκεί στο σώμα του και να ακολουθήσει ευλαβικώς τα προ-προπονητικά και μετα-προπονητικά γεύματα.

Tips
– Εαν κάνεις λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, συνοδευτικά της γυμναστικής σου καλό είναι να τα διακόψεις
– Μην αποφεύγεις τελείως οτιδήποτε λιπαρό. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα σε λογικές ποσότητες και από την σωστή πηγή (ακόρεστα, φυτικά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί).
– Μην μπαίνεις στον πειρασμό να συνδυάσεις τόσο εξαντλητική γυμναστική, όσο και εξαντλητική δίαιτα. Πρέπει να γνωρίζεις πως ακριβώς επειδή είσαι γυμνασμένη, το σώμα σου έχει ανάγκη από μεγαλύτερα ποσά ενέργειας.

Ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου, όπως προαναφέρθηκε δεν σημαίνει ότι αποτελεί την ιδανική λύση και αυτό γιατί έχουν ‘’αναγκασθεί’’ να δημιουργήσουν τον συγκεκριμένο σωματότυπο. Σε κάθε περίπτωση, η συμβολή του εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ, κρίνεται αναγκαία και η αγάπη για το σώμα μας επιβεβλημένη.

Read More

And More