Έξυπνα tip για υγιεινή διατροφή και οικονομία

“Σύμφωνα με έρευνες, η μέση τετραμελής ελληνική οικογένεια για τα εβδομαδιαία της ψώνια ξοδεύει περίπου 90 – 150€” επισημαίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε.

Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το κόστος…
– Αφού ελέγξεις το ψυγείο και τα ντουλάπια σου, σημείωσε ποια προϊόντα χρειάζεσαι. Κάνε κλικ εδώ για να δεις ποια είναι τα απαραίτητα που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει στην κουζίνα της.
Είναι βοηθητικό να τα καταγράψετε χωρισμένα σε κατηγορίες (γαλακτοκομικά, λαχανικά, ζυμαρικά κλπ).

-Σύγκρινε τις τιμές των προϊόντων σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ και επίλεξε τις πιο συμφέρουσες.

-Όταν ψωνίζεις φρόντισε να παραμένεις στη λίστα σου και να μην παρεκτραπείς πολύ.

– Για είδη που καταναλώνετε συχνά, προτιμήστε τις μεγαλύτερες συσκευασίες που είναι συνήθως φθηνότερες. Έτσι πολυ-συσκευασίες χυμών ή γάλακτος μπορεί να είναι πολύ πιο συμφέρουσες, αν βέβαια είσαι σίγουρη ότι θα καταναλωθούν εγκαίρως.
– Τα εποχιακά φρούτα και τα λαχανικά κοστίζουν λιγότερο, γιατί πολύ απλά τα βρίσκεις σε μεγαλύτερη ποσότητα και πιο εύκολα. Μια καλή ιδέα είναι να αγοράσεις αρκετή ποσότητα από τα αγαπημένα σου φρούτα, στην κατάλληλη εποχή και να τα κάνεις φρουτοποτό, μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού για να τα καταναλώσεις όποτε θέλεις. Δες συνταγές με μαρμελάδες ή γλυκών κουταλιού στη σελίδα των συνταγών του TLIFE.

– Έτοιμα ζυμαρικά με σάλτσα; Έτοιμο ριζότο με λαχανικά; Όχι. Μπορεί να μοιάζουν εύκολη λύση, όμως η τιμή τους είναι διπλάσια από εκείνη που θα στοίχιζε κάθε υλικό ξεχωριστά. Δοκίμασε να ετοιμάσεις μόνη σου τα πιάτα και θα δεις πως και πιο νόστιμα θα είναι και πιο υγιεινά. Φυσικά και πιο φθηνά. Το ίδιο φυσικά μπορείς να κάνεις και με τις σάλτσες. Ετοίμασέ τις μόνη σου από φρέσκιες ντομάτες και τοματοχυμούς.

– Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ντόπιων τυριών που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς, ενώ η τιμή τους είναι συνήθως χαμηλότερη από τα εισαγόμενα.

-Βάλε εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Κάνε μια έρευνα στο ψυγείο σου και στα ντουλάπια σου. Όλα τα προϊόντα έχουν πλέον ημερομηνία λήξης κι έτσι θα μπορέσεις να προγραμματίσεις πώς θα τα καταναλώσεις. Φρόντισε λοιπόν, να καταναλώσεις τα ευπαθή τρόφιμα πρώτα και στη συνέχεια, τροφές που μπορούν να διατηρηθούν για μέρες στο ψυγείο.

– Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Πολλές φορές ετοιμάζεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση χρειάζεσαι. Δες μικρά μυστικά για να μην είσαι αναγκασμένη να πετάς τίποτα:

α. Σαλάτα ντομάτα από το μεσημέρι. Λίωσε την σαλάτα που έμεινε σε ένα πολυμίξερ και θα έχεις έτοιμη την βάση για μια λαχταριστή σάλτσα ντομάτας για τα ζυμαρικά σου.
β. Ντοματοχυμός. Συνήθως οι συμπυκνωμένοι χυμοί ντομάτας, πρέπει να καταναλώνονται 3 ημέρες αφού ανοιχθούν. Μπορείς να βάλεις τον χυμό σε παγοθήκες και να τον φυλάξεις στην κατάψυξη.
γ. Λεμόνια. Αν βλέπεις ότι τα λεμόνια σου να αρχίζουν να χαλάνε, στίψε τον χυμό τους και κράτησέ τον σε παγοθήκες στην κατάψυξη

Ο τρόπος διατροφής μας είναι αυτός που έχουμε επιλέξει για να ζήσουμε. Εμείς, ως ο Μεσογειακός λαός με δεδομένη την πληθώρα των τροφών άφθονων σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, για το μόνο που θα πρέπει να φροντίζουμε είναι να ψωνίζουμε σωστά και να μην παρασυρόμαστε από διαφημιστικά τεχνάσματα. Η διατροφή μας μπορεί να είναι οικονομική και ταυτόχρονα ποιοτική για μια καλύτερη και πιο υγιή ζωή.

Read More

And More