Καρκίνος του Μαστού: Τα συμπτώματα που πρέπει να σε ανησυχήσουν…

Ο μήνας Οκτώβριος είναι μήνας του καρκίνου του μαστού.

Πολλές φορές γυρίζουμε την πλάτη και μόνο στο άκουσμα της λέξης καρκίνος. Πρόκειται παρόλα αυτά για μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Κάθε γυναίκα μπορεί αντί να κλείνει τα μάτια στον καρκίνο να αντιμετωπίσει την κατάσταση φροντίζοντας να κάνει κλινικές εξετάσεις και αυτοεξέταση.

Σε ολόκληρο τον κόσμο περισσότερες από 700.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι ποσοστό 8% έως 9% των γυναικών θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού. Ο καρκίνος μαστού στους άνδρες υπολογίζεται στο 1% επί του συνόλου των διαγνωσθέντων καρκίνων μαστού.

Υπάρχουν παράγοντες που δείχνουν πως μια γυναίκα κινδυνεύει περισσότερο να νοσήσει;

Οι επιδημιολογικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως έδειξαν ότι τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού, εκδηλώνονται σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Η συχνότητα της ασθένειας αυξάνεται ακόμη περισσότερο σε γυναίκες άνω των 60 ετών. Ο καρκίνος μαστού είναι πολύ σπάνιος σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας και κυρίως κάτω των 35 ετών.

1. Οικογενειακό ιστορικό
Εάν η μητέρα, η αδελφή ή η κόρη μιας γυναίκας, έχει νοσήσει από καρκίνο μαστού, τότε η ίδια έχει αυξημένο κίνδυνο για παρουσιάσει την ασθένεια κατά την διάρκεια της ζωής της.

2. Ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης – Τεκνοποιϊα – Ορμόνες – Οιστρογόνα
Η έναρξη της εμμήνου ρύσεως σε μικρή ηλικία και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

3. Άτεκνες ή γυναίκες με πρώτη εγκυμοσύνη μετά τα 35 έτη

4. Προηγούμενος καρκίνος μαστού ή μήτρας ή ωοθηκών
Γυναίκες που στο παρελθόν έχουν εμφανίσει καρκίνο μαστού και έχουν υποβληθεί επιτυχώς σε θεραπεία γι΄αυτό, εμφανίζουν πιθανότητα περίπου 1% ετησίως να αναπτύξουν όγκο στον ίδιο ή τον άλλο μαστό.

5. Αλλαγές του μαστού
Γυναίκες οι οποίες έχουν διαγνωστεί με ιστολογικές αλλαγές του μαστού, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

6. Γονίδια του καρκίνου του μαστού
Σε οικογένειες που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, μπορούν να γίνουν γενετικά τεστ, ώστε να ερευνηθεί εάν υπάρχουν στη συγκεκριμένη οικογένεια, παθολογικά γονίδια που προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού.

7. Πυκνότητα του μαστού
Οι μαστοί που έχουν μεγάλο ποσοστό λοβών και πόρων εμφανίζονται πυκνότεροι στη μαστογραφία. Ο καρκίνος του μαστού σχεδόν πάντοτε αναπτύσσεται στα λοβίδια ή στους πόρους του μαστού και όχι στο λιπώδη ιστό του αδένα. Για τους λόγους αυτούς, οι μαστοί που είναι πλούσιοι σε λοβούς, έχουν περισσότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο.

8. Προηγηθείσα Ακτινοθεραπεία
Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ραδιοθεραπεία πριν από την ηλικία των 30 ετών, ιδιαίτερα αυτές που υποβλήθηκαν σε ραδιοθεραπεία λόγω λεμφώματος τύπου Hodgkin’s, έχουν πιο ψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

9. Αλκοόλ
Γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά σημαντική ποσότητα αλκοόλ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο μαστού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ;
Ο καρκίνος του μαστού δεν αναγνωρίζεται με κάποιο πόνο στο σημείο του μαστού ή αλλού. Αν κάποια γυναίκα νιώσει κάτι από τα παρακάνω, πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια…

1. Ψηλαφητό ογκίδιο
2. Αλλαγή στο σχήμα των μαστών
3. Αλλαγή στην υφή των μαστών
4. Αλλαγή στο δέρμα των μαστών
5. Αλλαγή στη θηλή των μαστών
6. Έκκριμα (να τρέχει μόνο του αυτόματα ή μετά από πίεση της θηλής)

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να επικρατήσει ο πανικός. Μπορεί αυτές οι ενδείξεις να μην οφείλονται σε ύπαρξη κακοήθους όγκου. Μην ξεχνάς όμως πως το παν είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

Read More

And More