Στο γυμναστήριο με τον Παναγιώτη Πετράκη! Μάθε τα fitness μυστικά του…

Η εμφάνισή του είναι κάτι που σου τραβάει την προσοχή από την πρώτη στιγμή. Ένα όμορφο γυμνασμένο σώμα όμως απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και πειθαρχεία. Έτσι κι εμείς θελήσαμε να μάθουμε πως καταφέρνει ο Παναγιώτης Πετράκης και διατηρείται σε τέτοια φόρμα. Βάλαμε λοιπόν τη δική μας φόρμα και τον ακολουθήσαμε μια ημέρα στο γυμναστήριο.

Στο πλευρό του ο personal trainer Μιχάλης Μυλωνάκης, που δείχνει εδώ και καιρό και σε εσένα τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις γυμναστικής μέσα από το TLIFE. O Παναγιώτης τον εμπιστεύεται για την εξάσκησή του σε κάθε του βήμα.

Έχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς;
Ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή. Προσπαθώ να τρώω περίπου κάθε 3-4 ώρες, από ένα μικρό γεύμα που αποτελείται από μία ποσότητα πρωτεΐνης και μία ποσότητα υδατανθράκων. Το οποίο σημαίνει άπαχο λευκό κρέας, γαλοπούλα, κοτόπουλο ή ψάρι συνοδευόμενο από ρύζι ή από μαύρα μακαρόνια ή από λαχανικά. Και προσπαθώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή από το απόγευμα και μετά να ελαχιστοποιώ τους υδατάνθρακες. Δηλαδώ να τρώω περισσότερη πρωτεΐνη με σαλάτα ή κάτι τέτοιο. Και φυσικά πολλές φορές αναγκάζομαι να συμπληρώσω με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, δηλαδή μια πρωτεΐνη. Γιατί λόγω δουλειάς και τρεξίματος είναι δύσκολο να είναι όλα τα γεύματά μου κανονικό φαγητό.

Έχεις συμβουλευτεί κάποιο διαιτολόγο για το μενού της διατροφής σου;
Έχοντας συζητήσει στο παρελθόν με ειδικούς και έχοντας δει στο σώμα μου τι λειτουργεί έχω καταλήξει τι είναι αυτό που λειτουργεί σε μένα καλύτερα.

Χρειάστηκε ποτέ να κάνεις μεγάλη προσπάθεια να χάσεις κιλά;
Ναι, ναι! Γενικώς από παιδάκι είχα τάση να έχω λίπος στην κοιλιακή χώρα. Που αυτό πάντα με ενοχλούσε και έπρεπε να καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να φύγει. Και τώρα ακόμη αν αφεθώ λίγο, εκεί μαζεύω λίπος. Συστηματικά ξεκίνησα σωστή γυμναστική με ανάλογη διατροφή από τα 22 μου.

Μπορείς να ακολουθήσεις τη διατροφή με τα ωράρια της δουλειάς; Αν χρειαστεί να φας από έξω;
Ακόμη κι όταν χρειαστεί να φάω από έξω ξέρω τι να φάω. Μπορώ να φάω άνετα 4 καλαμάκια κοτόπουλο με σαλάτα. Στη χειρότερη περίπτωση μπορώ να φτιάξω ένα σάντουιτς με μαύρο ψωμί, που να περιέχει γαλοπούλα, κοτόπουλο, αυγό και σαλάτα επίσης. Υπάρχουν τέτοιες μικρές λύσεις ανάγκης.

Δεν αισθάνεσαι όμως κάποιες φορές πως όλα αυτά τα φαγητά είναι άγευστα;
Δεν νομίζω. Το γευστικό μέρος προσαρμόζεται σιγα-σιγά. Όταν δηλαδή αρχίσεις να περιορίζεις το λίπος από τη διατροφή σου αρχίζεις να μην τη ζητάς τη γεύση αυτή. Εγώ πολύ σπάνια έχω πιάσει τον εαυτό μου να λέει “Πο, πο, Θεέ μου να είχα μια πίτσα τώρα!” ή κάτι πολύ παχυντικό.

Υπάρχει παρόλα αυτά κάποιο φαγητό στο οποίο να μην μπορείς να αντισταθείς;

Φαγητό όχι τόσο, η αδυναμία μου η μεγάλη είναι τα γλυκά. Εκεί παλεύω πολύ με τον εαυτό μου. Εκεί έχω το πρόβλημα. Γιατί ομολογώ ότι θα μπορούσα να τρέφομαι αποκλειστικά με σοκολάτα. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα… να μην τρώω τίποτα άλλο. Εκεί χτυπιέμαι πολλές φορές στον εαυτό μου που δεν μπορεί να αντισταθεί. Κάποια στιγμή θα φάω. Βέβαια ευτυχώς περνάω και περιόδους που λέω ότι δεν μπορεί μια σοκολάτα να σε υποδουλώνει. Είσαι πιο δυνατός. Έχεις μεγαλύτερη θέληση. Κι εκεί τα καταφέρνω και περνάω περιόδους χωρίς γλυκό αρκετά μεγάλες. Συνήθως είναι τέτοιες περίοδοι που θέλω να κόψω. Γιατί πλησιάζει καλοκαίρι κι όσο πιο γραμμωμένοι είμαστε, είναι πιο ωραία.

Παίζει ρόλο η δουλειά σου στο να είσαι πιο προσεκτικός;
Όχι, το κάνω καθαρά και μόνο για την προσωπική μου ματαιοδοξία και φιλαρέσκεια. Για το πώς θέλω εγώ να βλέπω την εικόνα μου. Σαφώς και η εμφάνιση έχει να κάνει με το επάγγελμα του ηθοποιού. Μετράει! Όμως αυτό ήταν απλά μια έξτρα δικαιολογία για να κάνω γυμναστική. Για να καθαγιάζεται και με άλλον ένα τρόπο η συνήθειά μου αυτή.

Πόσο συχνά κάνεις γυμναστική;
Αυτό που με ικανοποιεί εμένα είναι να πηγαίνω 5 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο. Αλλά τα τελευταία χρόνια με το σίριαλ και τις παραστάσεις και όλα τα παρελκόμενα το περισσότερο που προλαβαίνω είναι 3 φορές την εβδομάδα. Για αυτό δουλεύω με τον Μιχάλη Μυλωνάκη γιατί γίνονται πολύ πιο εντατικές οι προπονήσεις πρώτον και κατά δεύτερον το ότι έχεις ένα ραντεβού με ένα personal trainer με αναγκάζει ακόμη κι αν δεν έχω τη διάθεση ή αν είμαι πολύ κουρασμένος, να πάω!

Τι είδος εξάσκησης κάνεις συνήθως;
Ως επί το πλείστον είναι βάρη. Την αερόβια άσκηση προσπαθώ να την προσθέτω εγώ. Τώρα για παράδειγμα έχω βάλει 3 προπονήσεις την εβδομάδα τρέξιμο. Άλλωστε ο Μιχάλης Μυλωνάκης είναι εξαιρετικός γυμναστής που αναγνωρίζει τις ανάγκες του κάθε γυμναζόμενου και δρα αποτελεσματικά επάνω σε αυτές.

Πώς μπορεί κάποιος να μπει στη ρουτίνα;
Νομίζω ότι χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής μέχρι να σου γίνει τρόπος ζωής. Εγώ τώρα δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό. Στην αρχή μου ήταν επίπονο και δεν το ευχαριστιόμουν. Αλλά πλέον έχω φτάσει σε ένα σημείο ώστε να μου αρέσει ο χρόνος που περνάω στο γυμναστήριο, να τη βρίσκω. Στην αρχή δυσκολεύτηκα αλλά μετά τους πρώτους 6 μήνες “κόλλησα”! Σε σημείο που όταν έχω μεγάλα διαστήματα να πάω γυμναστήριο, να μην θέλω να περνάω από τον καθρέφτη.

Υπάρχει κάποιο μυστικό που θα βοηθήσει κάποιον να μην παρατήσει τη γυμναστική;
Εγώ νομίζω το μυστικό είναι να βρεις ένα είδος γυμναστικής που να σου αρέσει να το κάνεις. Επειδή η γυμναστική είναι μια πράξη ρουτίνας, επαναλαμβανόμενη δηλαδή, είναι απαραίτητο να είναι πάνω σε κάτι το οποίο να σου αρέσει. Είτε είναι γυμναστική με βάρη, είτε Pilates ή μια πολεμική τέχνη ή στο σπίτι με ένα DVD που να σε παρακινεί. Πρέπει να είναι κάτι το οποίο να μπορεί να σου δώσει χαρά.

Δηλαδή έχεις πειραματιστεί και εσύ στο παρελθόν;

Έκανα καράτε, Ταε Κβο Ντο, κολύμπι, είχα περάσει κι από τένις. Αλλά δεν με κράτησαν τα αθλήματα τόσο πολύ όσο η “hardcore” γυμναστική.

Με τη μαγειρική ασχολείσαι;
Ελάχιστα ασχολούμαι… λόγω χρόνου γενικότερα. Αλλά δεν με εμπνέει και τρελά. Ευτυχώς όμως έχω μια μαμά η οποία είναι εκπαιδευμένη στο να μαγειρεύει υγιεινά και με εφοδιάζει καθημερινά με ταπεράκια. Κι έτσι γίνεται η ζωή μου πιο εύκολη.

Skinny ή καμπύλες; Τι προτιμάς;

Οπτικά προτιμώ να βλέπω καμπύλες γραμμές. Το ανορεξικό σώμα δεν μου φαίνεται ελκυστικό.

Ποια επώνυμη θα έλεγες ότι θαυμάζεις για το σώμα της;
Μου αρέσει πάρα πολύ το σώμα της Ελεονώρας Μελέτη.

Παρά τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την εμφάνισή της στο Dancing;
Δεν το έχω παρακολουθήσει όλο αυτό. Αλλά νομίζω ότι είναι όσο πρέπει στρουμπουλή. “Στρουμπουλή”, έχει καμπύλες δηλαδή. Είναι ένα σώμα ζουμερό, αυτό θέλω να πω. Εγώ νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλή. Από τις πιο αδύνατες καταστάσεις νομίζω ότι η Βίσση έχει ένα πολύ ωραίο σώμα.

Φωτο: Πέτρος Χόντο
Ευχαριστούμε το γυμναστήριο Shapes – Αγ. Παρασκευή – για την ευγενική παραχώρηση του χώρου!

And More