TLife | The female side of life

17.12.2010 | 00:40

Η Κατερίνα Λάσπα στο TLIFE: Πώς έχασε τα κιλά της εγκυμοσύνης; Ποια είναι τα fitness μυστικά της;

Ποιος δεν εντυπωσιάστηκε από την απίστευτα λεπτή σιλουέτα της, όσο ήταν έγκυος; Και ποιος δεν εντυπωσιάζεται γενικώς από το καλοσχηματισμένο σώμα της... Η Κατερίνα Λάσπα μιλάει στο TLIFE, σου δίνει συμβουλές και σου κάνει σαφές ότι χωρίς προσπάθεια δεν γίνεται τίποτα! 

Ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο;
Κοίταξε λόγω πρωταθλητισμού και αθλητισμού γενικότερα έχω μια κεκτημένη ταχύτητα που δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου διαφορετικά από ότι τον έχω συνηθίσει από πιτσιρίκα. Έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση. Αυτό συνεπάγεται ότι πάνω-κάτω ξέρω τι "πρέπει" και τι "δεν πρέπει" διατροφικά! Αλλά ξέρεις, όταν περνάς από τα 25 ή ακόμη και τα 30, κάποια κόλπα που κάνεις δεν πιάνουν. Ενδεχομένως να θέλει και διπλή προσπάθεια συντήρησης. Άρα ένα πρώτο μυστικό είναι η συστηματική επαφή με το σώμα μας ακόμη και το ελάχιστο του μισαώρου, του 20λέπτου γυμναστικής καθημερινά. Το λέω σε απλή μορφή, γιατί εγώ έχω περάσει σε άλλα πράγματα εδώ και χρόνια.
Την πρώτη, δεύτερη χρονιά που δεν δούλευα έκανα κανονική προπόνηση με διατροφή, 6 γεύματα, συμπληρώματα, είχα βάλει και 10 κιλά για αυτόν το λόγο. Αερόβια, προπόνηση με ένα ρεπό την εβδομάδα.

Ποιος έβγαζε το πρόγραμμα γυμναστικής σου;
Με personal trainer το έκανα. Με στόχο: χάνουμε λίπος, χτίζουμε! Χάνουμε λίπος, χτίζουμε! Το οποίο αποτέλεσμα μου έμεινε και μετά το συντηρήσαμε. Δηλαδή τα πάντα ήταν με το ρολόι. Είναι πολύ βασικό να κρατιούνται σταθερές ώρες φαγητού και σταθερές ώρες ύπνου.

Με άλλα λόγια δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνεις δίαιτα;
Επειδή η δίαιτα σαν λέξη δημιουργεί άρνηση, έχω συνηθίσει να το λέω διατροφή. Πότε λίγο πιο στερητική -για "στέγνωμα", για άρτιο αποτέλεσμα προς το καλοκαίρι, και πότε πιο ισορροπημένη διατροφή όλο το υπόλοιπο διάστημα. Γιατί 12 μήνες το χρόνο δεν μπορεί να είσαι εντελώς “κομμάτια”.

Πόσα χρόνια ασχολούσουν με την κολύμβηση;
Μέχρι τα 18 έκανα πρωταθλητισμό. Κι όταν σταμάτησα, χωρίς να τρώω περισσότερο, μέσα σε 2 μήνες έβαλα 10 κιλά... γιατί βέβαια δεν γίνονταν καύσεις. Θα το έχεις παρατηρήσει και σε άλλους κολυμβητές και αθλητές, όταν πια σταματάνε και δεν κάνουν τίποτα, είναι καταδικασμένοι μια ζωή να κάνουν συντήρηση. Να κινείται το σώμα, να κάνουν αυτό που λέμε cardio. Εγώ δεν είμαι από τις ευτυχείς περιπτώσεις που τρώνε ό, τι θέλουν και δεν παθαίνουν τίποτα, θέλω να σου πω.
 
Μπορείς να πεις πως νιώθεις να στερείσαι κάποια φαγητά;
Αν είμαι σε πολύ καλή κατάσταση δυο φορές την εβδομάδα μπορώ να φάω το σύμπαν. Και επιβάλλεται γιατί έτσι κλονίζεται ο μεταβολισμός μου και δουλεύει καλύτερα. Αν τον έχεις στη στέρηση, μετά του δίνεις και ξεμπλοκάρει περισσότερο.

Υπήρξες ίσως η πιο λεπτή έγκυος που είδαμε ποτέ. Πόσα κιλά πήρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Στην εγκυμοσύνη πήρα 8-9 κιλά. Δεν στερήθηκα τίποτα από ό, τι έτρωγα πριν, προτιμώντας περισσότερο πρωτεΐνη, ψάρι, κρέας και σαλάτες. Ούτως ή αλλιώς, το καλοκαίρι υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να ακολουθήσεις χορταστικά γεύματα που να μην είναι και επιβαρυντικά με θερμίδες.
Από την άλλη ήμουν από τις ευτυχείς περιπτώσεις που δεν είχαν πρόβλημα, ούτε καν αδιαθεσίες! Οπότε τη ροή της καθημερινότητάς μου την ακολουθούσα κανονικά. Και γυμναζόμουν και έκανα τις δουλειές μου, τα ραντεβού μου! Το καλοκαιράκι έχει κίνηση, τη θάλασσα, υπάρχει εφίδρωση. Όλα με βοήθησαν νομίζω. Τίποτα δεν έχει γίνει μαγικά. Επειδή υπήρχε καλή υποδομή από πριν, να στο πω πιο απλά δεν πρόλαβα να “πάθω και τίποτα”! Ήμουν σε πολύ καλά κιλά, σε πολύ χαμηλό λίπος, ήμουν fit. Νομίζω και το εννοώ, πως έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο πρώτον το ότι είχα εύκολη εγκυμοσύνη και δεύτερον το ότι ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη για αυτό που μου συνέβαινε. Και περνούσα καταπλητικά σε σημείο που δεν ήθελα να γεννήσω.
 
Δηλαδή συνέχισες τη γυμναστική και στην εγκυμοσύνη;
Βέβαια, ειδικά το περπάτημα δεν το σταμάτησα μέχρι και την τελευταία μέρα. Και αν και οι τελευταίοι μήνες είχαν καύσωνα, δεν ζορίστικα. Ειλικρινά δεν είμαι ενδεικτική περίπτωση εγκύου. Έχουν υπνηλίες, είναι ταλαιπωρημένες. Εγώ δεν άφηνα μπαράκι και εστιατόριο το καλοκαίρι να μην κλείσει, περπάτημα ασταμάτητο. Αν μου έλεγαν ότι και η επόμενη εγκυμοσύνη μου θα ήταν έτσι, έμενα αύριο έγκυος.
 
Τα έχασες τα κιλά της εγκυμοσύνης...
Ναι έχω χάσει. Απλά λόγω αυτής της διαδικασίας, δεν γυμναζόμουν όπως πριν. Έκανα εντελώς διαφορετική γυμναστική με μπάλες, με ισορροπήσεις, με περπάτημα και τρέξιμο όσο γινόταν. Μυικά δεν είμαι όπως πριν. Και υπάρχει κατακράτηση κάποιων υγρών και ίσως και λίπους. Αυτό πάμε να διώξουμε τώρα.

Τι θα ήθελες να συμβουλέψεις μια γυναίκα που διαβάζει τη συνέντευξη;
Να δουλεύει και να φροντίζει τον εαυτό της. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει η αγαπημένη της καθημερινότητα η γυμναστική. Μπορεί να γίνει σταδιακά αυτό. Όταν αρχίσει και βλέπει αποτελέσματα!
Να φροντίζουν τον εαυτό τους. Είναι ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει ο καθένας κι ανάλογα με τα κιλά τους και το σωματότυπό τους. Άλλες γυναίκες είναι σχετικά λεπτές με μια απόκλιση 5 κιλών, όπου ο στόχος πρέπει να είναι η γράμμωση και η απώλεια υγρών και μέρους λίπους. Άλλες γυναίκες που έχουν πολλά περισσότερα κιλά πάνω τους θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει φόρμουλα. Για αυτό και πρέπει να εμπιστευόμαστε κάποιον ειδικό και να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε. Στα γυμναστήρια τόσα χρόνια, βλέπω κόσμο να μπαίνει το Σεπτέμβριο και να βγαίνει ίδιος τον Ιούνιο και άλλοι που δουλεύουν με μέθοδο, με κάποιον άνθρωπο πραγματικά να βγαίνουν εντελώς διαφορετικοί μέσα σε λίγους μήνες.

Θα ήθελες να πεις κάτι σε μια γυναίκα που μόλις έγινε μητέρα όπως εσύ;
Να αγαπήσει και να δώσει προτεραιότητα στον εαυτό της. Βεβαίως και η αγάπη στο παιδί χτίζεται μέρα με την ημέρα και είναι κάτι αναντικατάστατο. Είναι κομμάτι και από το σώμα σου και από την ψυχή σου. Ο εγκέφαλός σου 24 ώρες το εικοσιτετράωρο δουλεύει για το παιδί. Αλλά πρέπει να λέμε πάντα “η ζωή μου και η ζωή του”! Θα είμαι δίπλα του συνεχώς. Άλλα για να είσαι καλά μαζί του πρέπει να είσαι πρώτα καλά με τον εαυτό σου. Γιατί καλή μητέρα θεωρώ ότι είναι η χαρούμενη μητέρα.


Υπάρχει κάτι στο οποίο δεν μπορείς να αντισταθείς;
Έχω εθισμό στα γλυκά, δεν μπορώ να στερηθώ το γλυκό. Γαλακτομπούρεκο. Σοκολατόπιτα, τα ροξάκια που φτιάχνει η μαμά μου. Το τσουρέκι με νουτέλα από πάνω. Μιλάω για κακά πράγματα πολύ. Αυτό συνεπάγεται, πως πρέπει να κάνω περισσότερη αερόβια. Έχω φτάσει σε σημείο να μου αρκεί μια ή δυο κουταλιές. Ίσα-ίσα για να μου περάσει το θέμα από τον εγκέφαλο. Δεν σημαίνει ότι θα κάτσω να φάω ένα ταψί.

Έχω ρυθμίσει τον εγκέφαλό μου να μου αρκεί. Ωστόσο το φαγητό είναι ιεροτελεστία και δεν μου αρέσει καθόλου να είμαι αποστειρωμένη. Θέλεις και το πρώτο και το δεύτερο και το γλυκάκι και το χωμευτικό στο τέλος. Όλα γίνονται και σε κάθε κατάλογο εστιατορίου μπορούμε να βρούμε πράγματα τα οποία να μην έιναι λάθος.
 
Βαθμολόγησε το

Πείτε μας...

Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
λέγεται ΤL!fe...