Κολικοί: Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου λύνει όλες τις απορίες!

“Γιατί κλαίει το μωρο; Τι φταίει; Τι κάνω; Πότε θα περάσει;” Επιτακτικές ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά και σας σύμβουλεύει για το πώς θα αναγνωρίσετε τους κολικούς του μωρού σας.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής του μωρού τους είναι οι κολικοί. Τα καλά νέα είναι ότι οι κολικοί δεν διαρκούν για πάντα.

Αν και συχνό φαινόμενο κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Όσα όμως περισσότερα γνωρίζεις για το θέμα τόσο καλύτερα για εσάς αλλά και για το μωρό σας.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό έχει κολικούς; Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημάδια στη συμπεριφορά του μωρού που μας προϊδεάζουν ότι πρόκειται για κολικούς. Το πρώτο σημάδι είναι: το μωρό μπορεί να παρουσιάζει κλάμα, γκρίνια ή εκνευρισμό που συνήθως συμβαίνει συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα, ιδίως το απόγευμα ή το βράδυ. Ενώ όμως γκρινιάζει αυτές τις ώρες το υπόλοιπο της ημέρας είναι καλά. Ένα άλλο σημάδι είναι ότι στη διάρκεια των κολικών το μωρό συνήθως τραβάει τα ποδαράκια προς την κοιλιά, σφίγγει τα χέρια του, γουρλώνει τα μάτια του ή κοκκινίζει το πρόσωπό του. Τέλος, είναι πολύ δύσκολο να το ηρεμήσεις ό,τι κι αν δοκιμάσεις.

Σε ποιο μήνα εκδηλώνονται συνήθως οι κολικοί; Οι κολικοί συνήθως ξεκινούν γύρω στη 2η με 3η εβδομάδα, δηλαδή συμπληρώνοντας το παιδί τον πρώτο μήνα ζωής. Μπορεί όμως να εκδηλωθούν και νωρίτερα από τις πρώτες ημέρες της ζωής του.

Πόση ώρα διαρκούν;
Συνήθως μία έως 3 ώρες περίπου αν και υπάρχουν περιπτώσεις που διαρκούν περισσότερο, π.χ. όλη τη νύχτα. Το ζητούμενο δεν είναι πόση ώρα διαρκούν αλλά αν το παιδί τις υπόλοιπες ώρες είναι καλά δηλαδή τρώει, κοιμάται, είναι ευδιάθετο οπότε σε αυτή την περίπτωση όντως μιλάμε για κολικούς.

Ποια μωρά είναι πιο ευαίσθητα στους κολικούς;
Οι κολικοί είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Κολικούς μπορεί να εκδηλώσει οποιοδήποτε μωρό. Έχει φανεί όμως ότι τα παιδιά που τρέφονται με ξένο γάλα παρουσιάζουν ποιο συχνά κολικούς σε σχέση με εκείνα που θηλάζουν καθώς φαίνεται ότι στο μητρικό γάλα υπάρχουν ουσίες που ηρεμούν το μωρό.

Πότε σταματούν οι κολικοί;
Είναι ένα φαινόμενο παροδικό. Συνήθως υποχωρούν γύρω στον 3ο με 4ο μήνα αν και σε κάποιες περιπτώσεις διαρκούν μέχρι τον 6ο.

Τι φταίει; Η αιτία των κολικών δεν έχει πλήρως διευκρινηστεί κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για το πρόβλημα. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες θεωρίες όμως καμία από αυτές δεν είναι απόλυτα αξιόπιστη.

Οι συνήθειες της θηλάζουσας μητέρας μπορεί να προκαλέσουν κολικούς του μωρού; Παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, αν το μωρό σας έχει κολικούς και το θηλάζετε καλό είναι να αποφεύγετε να καταναλώνετε τροφές ερεθιστικές όπως μπαχαρικά, αεριούχα ποτά, καφεϊνη, γλυκά με σοκολάτα και γενικά τροφές που ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα.

Κινδυνεύει ένα μωρό όταν έχει κολικούς; Το μωρό δεν κινδυνεύει παρόλο που δείχνει να υποφέρει. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι δεν ενοχλείται ή πονάει. Δεν απειλείται όμως η υγεία του ή η ζωή του από τους κολικούς με δεδομένο ότι φυσικά δεν συντρέχει άλλο πρόβλημα υγείας που μπορεί να είναι η αιτία που το μωρό κλαίει.

Γιατί συνήθως εκδηλώνονται το βράδυ; Είναι ένα από τα ανεξήγητα του φαινομένου των κολικών.

Υπάρχει θεραπεία; Δεν υπάρχει συγκριμένη θεραπεία για τους κολικούς. Αν όμως πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι έντονο και το μωρό σας υποφέρει καλό είναι να το συζητήσετε με τον παιδίατρο ο οποίος μπορεί να το διερευνήσει περισσότερο προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις ανάλογα με τα αίτια.

Πειράζει να το αφήσετε να κλαίει στην κούνια του; Φυσικά και πειράζει. Όταν ένα μωρό κλαίει πρέπει να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε ποια είναι η αιτία του κλάματός του προκειμένου να το βοηθήσουμε Πρωτίστως εννοείται ότι έχετε φροντίσει για την ικανοποίηση όλων των βασικών αναγκών τουο, δηλαδή τάισμα, άλλαγμα πάνας, σωστό ρουχισμό, διασφαλίζοντας ότι το μωρό σας δεν κλαίει για άλλο λόγο. Από κει και πέρα είναι σημαντικό να είστε κοντά του τη στιγμή που το μωρό έχει αυτές τις ενοχλήσεις. Παρόλο που δεν κινδυνεύει είναι σημαντικό να νιώθει ότι δεν το περνάει μόνο του ακόμη κι αν δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να το ανακουφίσετε. Έτσι από νωρίς παίρνει το μήνυμα ότι είστε εκεί για εκείνο.

Read More

And More