Μωρό: Πώς αναπτύσσεται η όρασή του;

Βλέπει καλά το μωρό μου; Μας αναγνωρίζει; Πώς θα καταλάβω ότι έχει πρόβλημα στην όρασή του;” Αυτές και άλλες είναι μερικές από τις απορίες των νέων γονιών. Και φυσικά, ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί με απλά λόγια τι και πότε βλέπει το μωρό σας!

Η αλήθεια είναι ότι η όραση του μωρού έχει πολλά διαφορετικά στάδια ανάπτυξης μέχρι να βλέπει 100%, δηλαδή 10/10.

Νεογέννητο
Όταν γεννιέται το μωρό έχει περισσότερο ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της όσφρησης, της αφής και της ακοής και έτσι αναγνωρίζει τη μαμά του και το περιβάλλον της. Το αντανακλαστικό του κλεισίματος των βλεφάρων όταν εκτίθεται σε δυνατό φως δεν σημαίνει ότι βλέπει, ότι δηλαδή ο εγκέφαλος κάνει εικόνες. Το βλεφάρισμα γίνεται αυτόματα και η όραση είναι θολή. Δεν μπορεί να διακρίνει σκιές ή φως πάνω από 30 εκατοστά δηλαδή την απόσταση μεταξύ του στήθους της μητέρας και του ματιού του.

Μωρό 1 μηνός
Βλέπει καλύτερα στα 30 εκατοστά, κοιτάζει σε πρόσωπα και προς τα έντονα χρώματα όπως πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε. Δεν ξεχωρίζει τα παλ χρώματα και γι’ αυτό η διακόσμηση του δωματίου του πρέπει να γίνεται με φωτεινά χρώματα.

Μωρό 1-3 μηνών
Αρχίζει να έχει δάκρυα. Εστιάζει με περισσότερη λεπτομέρεια. Μπορεί να ακολουθήσει μία κίνηση φωτός ή προσώπου ή αντικειμένου που βρίσκονται κοντά ή πάνω από την κούνια του. Αρχίζει να χαζεύει τα χεράκια του.

Μωρό 3-5 μηνών
Αρχίζει να βλέπει πιο μακριά, σε απόσταση μέτρων ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τη μαμά και τον μπαμπά, το μπιμπερό ή τον μαστό της μαμάς. Αρχίζει να συνεργάζεται με τα χέρια και το μάτι, δηλαδή φέρνει αντικείμενα με το χέρι στο στόμα του.

Μωρό 6-7 μηνών
Βλέπει πολύ καλύτερα και αναγνωρίζει τα χρώματα και έχει προτιμήσεις σε κάποια από αυτά. Βλέπει και παρατηρεί τον εαυτό του στον καθρέφτη.

Μωρό 8-11 μηνών
Αρχίζει να αντιλαμβάνεται τρισδιάστατα τον χώρο του, έχει αίσθηση της απόστασης και του βάθους. Του αρέσει να παίζει και να τρίβεται.

Μωρό έως 11-14 μηνών
Βλέπει και δείχνει ενδιαφέρον για τις εικόνες στα βιβλία και τις δείχνει με το δάχτυλο. Σιγά-σιγά τα επόμενα χρόνια και μέχρι την ηλικία των 5-6 χρόνων το παιδί συνεχίζει να βελτιώνει την όρασή του μέχρι να φτάσει στην όραση του ενήλικα.

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Read More

And More