Σειρές με… άρωμα Ανατολής ! Θυμάστε ποιες έχουμε δει μέχρι τώρα ;

Σχεδόν δέκα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η ελληνικη τηλεοραση ανακάλυψε την τηλεοπτική αγορά της Ανατολής. Αποτέλεσμα, Οι τούρκικες σειρές να ξεφυτρώνουν στους δέκτες μας σαν τα μανιτάρια!

H κορύφωση της τούρκικης κυριαρχίας σημειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, από τη στιγμή δηλαδή και μετά που η κρίση έδειξε τα- δόντια της και στον γυάλινο κόσμο της μικρής οθόνης! Την πρώτη τεράστια επιτυχία τη γεύτηκε το Mega προβάλλοντας το 2004 «Τα σύνορα της αγάπης». Η σειρά αφηγήθηκε έναν ελληνοτουρκικό έρωτα και συνδύαζε το ρομάντζο με το χιούμορ, τρελαίνοντας τα μηχανάκια της AGB. Οι πάντες μιλούσαν για τον έρωτα της Ναζλί, του Νίκου και τους- Μπακλαβατζίογλου! Διήρκεσε δύο σεζόν (έως το 2006), φτάνοντας στο σημείο να σημειώνει σε επιμέρους κοινά έως 35,0%, ενώ ο μέσος όρος της έφτασε το 25,8%.

Από το 2006 και μετά, το Mega αποφασίζει να γυρίσει την πλάτη του στα τούρκικα, καθώς μέχρι το 2010? λεφτά υπήρχαν, και το Μεγάλο Κανάλι επένδυσε στην ελληνική μυθοπλασία. Μετά ήρθε η κρίση και ο σταθμός αρχίζοντας να βιώνει τα δύσκολα, στρέφει και πάλι το βλέμμα του στην αγορά της Τουρκίας. Ετσι, το 2011 βγάζει στον αέρα τη σειρά «Ερωτας και Τιμωρία», όπου και πάλι κερδίζει το στοίχημα της τηλεθέασης, με τους πάντες να παρακολουθούν τον έρωτα του Σαβά και της Γιασεμίν που χαρίζουν στη σειρά πάνω από 30,0% με 32,0%, ποσοστό τηλεθέασης.

Και φτάνουμε μέχρι και τον φετινό «Μοιραίο Ερωτα» του Χαρούν και της Μελντά, αλλά και στον έρωτα της «Σιλά» με τον Αγά Μποράν, ο οποίος πραγματικά «τα σπάει» από πλευράς τηλεθέασης. Και οι δύο σειρές του Μεγάλου Καναλιού κινήθηκαν στους πίνακες της τηλεθέασης στο 30,0%, φτάνοντας στο σημείο να αγγίξουν μέχρι και 35άρια!

Στον ΑΝΤ1, η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2010, με την προβολή της σειράς «Χίλιες και μία νύχτες», η οποία ήρθε και τίναξε την μπάνκα της τηλεθέασης στον αέρα. Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην παρακολουθεί τον έρωτα της Σεχραζάτ και του Ονούρ. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που το κανάλι μαζί με την πρεσβεία της Τουρκίας, φρόντισε να φέρει στην χώρα μας το ζευγάρι και να το φιλοξενήσει για λόγους προβολής και δημοσιότητας για τρεις μέρες. Οι «Χίλιες και μία νύχτες» κινήθηκαν γύρω στο 30,0%.

Βλέποντας, λοιπόν τη μεγάλη επιτυχία του καλοκαιριού, οι υπεύθυνοι του καναλιού αποφασίζουν να ακολουθήσουν την ίδια συνταγή και τον χειμώνα, βγάζοντας στον αέρα τα «Ασημένια Φεγγάρια» και το «Κισμέτ», όπου κι αυτές καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, εξασφαλίζοντας στο κανάλι ποσοστά του 25,0%! Μια μεγάλη επιτυχία, όμως, περιμένει τον ΑΝΤ1 το καλοκαίρι του 2011! Στις οθόνες μας εμφανίζεται ο «Ezel» και προκαλεί πανικό. Η σειρά σημειώνει μια απίστευτη κούρσα τηλεθέασης, την ίδια ώρα που προκαλεί και πολλές αντιδράσεις, καθώς υπάρχουν σκηνές γυρισμένες στα κατεχόμενα της Κύπρου! Παρ’ όλα αυτά, φτάνουν ακόμα και στο σημείο να χτυπήσουν 40άρια στους πίνακες τηλεθέασης.

Τον χειμώνα του 2011, τη σκυτάλη στο πρόγραμμα του ΑΝΤ1 παίρνει ο «Πειρασμός» και ζωντανεύει στους δέκτες μας, ο έρωτας της Μπιχτέρ και του Μπεχλούλ, ο οποίος δεν καταφέρνει να σημειώσει το ίδιο σουξέ με τον «Ezel», με τη σειρά να κινείται στο 20,0%.


Read More

And More