Eurovision 2012: Κέρδισε το φαβορί της Σουηδίας – 17η και 16η θέση για Ελλάδα και Κύπρο!

Η χθεσινή βραδιά ξεκίνησε και… ολοκληρώθηκε σε κλίμα ευφορίας! Όχι τόσο για την ελληνική ή την κυπριακή συμμετοχή, σίγουρα όμως για την Loreen που μπήκε στη μάχη σαν αδιαφιλονίκητο φαβορί και έφυγε από το Chrystal Hall με το τρόπαιο στα χέρια και 372 βαθμούς από όλη την Ευρώπη που την εκτπόξευσε στην κορυφή με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο.

Η Loreen τραγούδησε το “Euphoria” και εμφανίστηκε στη σκηνή με ένα μακρύ φαρδύ φόρεμα τύπου κιμονό, σε γήινες αποχρώσεις με μαύρα κρόσσια. Το highlight στο σκοτεινό σκηνικό της εμφάνισής της είναι το ειδικό εφέ με τα χιόνια που πρωτοείδαμε στο Melodifestivalen.

Το τραγούδι έχουν γράψει οι Peter Boström και Thomas G.
Την αγάπη του κόσμου κέρδισαν όμως και οι 6 γιαγιάδες από την Ρωσία που ερμήνευσαν το τραγούδι “Party for everybody”, αλλά και ο Zeljko Jocksimovic της Σερβίας.

Tην δεκάδα συμπλήρωσαν η οικοδέσποινα χώρα, το Αζερμπαϊτζάν στην 4η θέση – εντυπωσιακή επίδοση – και στην 5η θέση η Αλβανία. Η δυνατή φωνή της εκπροσώπου από την Αλβανία και το πάθος που έβγαλε επί σκηνής έπεισαν τους Ευρωπαίους και έδωσαν την υψηλότερη θέση για την γειτονική χώρα στην ιστορία της Eurovision.

Ακολούθησε η Εσθονία με την υπέροχη μπαλάντα που – δυστυχώς – μας θύμιζε υποκοριστικό του ονόματος Βασιλική. Στην 7η θέση οι πειρατές από την Τουρκία τα κατάφεραν μια χαρά, ενώ πίσω τους βρέθηκε ο Γερμανός νεαρός τραγουδιστής. Την 9η θέση κατέλαβε η Ιταλία, ενώ την δεκάδα συμπλήρωσε η Ισπανία.

Χαμηλές πτήσεις για Ελλάδα και Κύπρο
Τα δικά μας κορίτσια μπορεί να μην κέρδισαν μια θέση στη 10άδα, αλλά κέρδισαν μια θέση στην καρδιά μας με την προσπάθειά τους.

Η Ελευθερία Ελευθερίου με το “Aphrodisiac” δεν συγκίνησε τελικά το κοινό και βρέθηκε στην 17 θέση παίρνοντας δυο 12άρια από Αλβανία και Κύπρο. Η Ελλάδα είχε να βρεθεί σε τόσο χαμηλή θέση από το 2003 όταν η Μαντώ κατέλαβε την ίδια θέση. Η φετινή μας συμμετοχή έσπασε το θετικό σερί της Ελλάδας που πλασαριζόταν μονίμως στη δεκάδα των καλύτερων τραγουδιών της Eurovision. Ενδεικτικό είναι πως μόνο 15 από τις 42 χώρες έδωσαν βαθμούς στην Ελλάδα και αυτές ήταν:

Αλβανία 12
Ρουμανία 8
Ουκρανία 5
Βέλγιο 2
Αζερμπαιτζάν 5
Τουρκία 3
Βοσνία 1
Μολδαβία 4
Βουλγαρία 1
Κύπρος 12
Γεωργία 1
Σερβία 4
Γερμανία 1
Ρωσία 3

Μια θέση πιο πάνω βρέθηκε η Ήβη Αδάμου με το “La la Love” παίρνοντας κι εκείνη δυο δωδεκάρια, ένα από την Ελλάδα και ένα από τη Σουηδία.
ΔΕΣ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ EUROVISION

Επιμέλεια: Μαρία Ρουμελιώτου, Νατάσσα Στρόβιλα

Read More

And More