Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Καλημέρα Κύριε Μαζάνη. Είμαι η Μπαρδουλη από την Ραφήνα δεν ξέρω αν με θυμάστε. Τώρα είμαστε στην Γερμανία και τον Οκτώβριο γέννησα το τρίτο μου παιδί ένα αγοράκι που τώρα είναι πέντε μηνών. Γεννήθηκε 4450κιλά και 57 πόντους ύψος. Τώρα είναι 9κιλα και περίπου 80 πόντους ύψος. Πήγα εδώ στον γιατρό που έχω και του είπα να του ξεκινήσω σιγά σιγά κρέμα και εκείνος μου είπε να του δώσω έτοιμο καρότο, πατάτα και μπανάνα και βλέπουμε. Σας παρακαλώ συμβούλεψε με πως και τι πρέπει να ξεκινήσω για φαγητό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Αγαπητή κα Μπάρδουλη, καταρχάς να σας ζήσουν τα παιδάκια σας και χαίρομαι που είστε καλά και ευχαριστώ που παρακολουθείτε το TLIFE όπως και τόσες μανούλες που μας γράφουν από όλο τον κόσμο. Από ό,τι ξέρω, στη Γερμανία και γενικά στη βόρεια Ευρώπη συνηθίζουν να ξεκινάνε τις στέρεες τροφές λίγο πιο νωρίς από ότι στη νότιο Ευρώπη. Αυτό που ισχύει πάντως γενικότερα και σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, και οι οποίες ισχύουν και για την Ελλάδα, είναι το μωρό μέχρι τους 6 μήνες της ζωής του να τρώει μόνο γάλα, εκτός βέβαια και αν υπάρχει κάποιος λόγος που ο παιδίατρος προτείνει κάτι άλλο. Στους 6 μήνες ξεκινάμε κρεατοχορτόσουπα και φρούτα. Οι κρέμες σε σκόνη έτσι και αλλιώς δεν θεωρούνται απαραίτητες για την διατροφή των μωρών. Επίσης θεωρούμε ότι το μαγείρεμα των φαγητών στο σπίτι είναι πιο φυσικό από το να δίνουμε έτοιμες κρεατοχορτόσουπες και φρουτόκρεμες. Σημειωτέον ότι το μωράκι σου έχει πολύ καλό βάρος και δεν χρειάζεται να πάρει extra θερμίδες.


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας σχετικά με τη διατροφή του 3 ετών γιου μου, ο οποίος ενώ μέχρι τα 2 του ήταν ένα παιδί που έτρωγε σχεδόν τα πάντα, πλέον έχει περιοριστεί σημαντικά η διατροφή του σε κρέας (όχι κιμά), ψάρι, κοτόπουλο και μακαρόνια. Δεν τρώει καθόλου, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, λαδερά, πατάτες και μάλιστα όχι μόνο δεν τα τρώει αλλά αρνείται πεισματικά και να τα δοκιμάσει ακόμα κι αν έχω χρησιμοποιήσει ευφάνταστους τρόπους. Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε αν είναι κάτι σύνηθες για την ηλικία του και τι μπορώ να κάνω για να τον πείσω να αρχίσει να δοκιμάζει πράγματα. Ωστόσο θέλω να σας πω ότι δεν πάει ακόμα σχολείο κι ότι τα πρωινά είναι με τη γιαγιά του που του κάνει αρκετά χατίρια συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού/γλυκού που του αρέσει. Είναι στην ηλικία που θα μπορούσα να του πω το χαρακτηριστικό “αυτό έχουμε, αν θέλεις, φάε;” Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις χρήσιμες συμβουλές σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σχεδόν μόνη σου έχεις απαντήσει για τις αιτίες της συμπεριφοράς του γιου σου. Παρόλο που πολλά παιδάκια σε κάποια φάση της ανάπτυξής τους “ιδιοτροπεύουν” όσον αφορά το φαγητό στην δική σας περίπτωση φαίνεται ότι ο μικρός σας χειρίζεται και έχει κάνει το φαγητό παιχνίδι διότι κατά βάθος δεν είναι ανόρεκτος αλλά σας δοκιμάζει για να του δείχνετε ενδιαφέρον, μια που η γιαγιά του κάνει όλα τα χατίρια και αυτός έχει αποφασίσει προς το παρόν να μην μεγαλώσει ακόμη για να μην χάσει τα προνόμια που έχει η ηλικία του και νομίζει ότι αν κρατάει αυτή την συμπεριφορά θα το πετύχει. Όπως καταλαβαίνεις είναι μεν κάτι περαστικό αλλά όσο του δίνετε τόση σημασία και τον κυνηγάτε να φάει τόσο αυτός θα σας χειρίζεται. Θέλει τρόπο και όχι εντάσεις. Διακριτικά μειώστε να του δίνετε τις τροφές που του αρέσουν ώστε αν πεινάει να αναγκαστεί να φάει και τις υπόλοιπες τις οποίες θα εμφανίζετε σε πολύ μικρές ποσότητες μέσα σε τεράστιο πιάτο ώστε να μην “μπουκώνει”! Βεβαίως δεν θα πετύχετε τίποτα αν η γιαγιά δεν συνεργαστεί μαζί σας και φυσικά αν δεν κόψετε τα γλυκά τα οποία και χορταίνουν και δίνουν περιττές θερμίδες και κόβουν την όρεξη.

Ερώτηση
“Η κόρη μου 12 ετών κρατάει την αναπνοή της πολύ συχνά για μερικά δευτερόλεπτα και χωρίς να το καταλαβαίνει. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η κόρη σου είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να εκφράσει τι της συμβαίνει και να την βοηθήσετε. Εάν δεν νοιώθει άρρωστη, δεν πονάει, δεν έχει δύσπνοια, δεν είναι χλωμή και βασικά όταν της συμβαίνει αυτό που περιγράφεις δεν έχει απώλεια συνείδησης έστω και στιγμιαία τότε δεν θα πρέπει να ανησυχείς. Μήπως έχει κάποιο άγχος καθώς βρίσκεται και σε προεφηβική ηλικία;

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 6 μηνών η οποία γεννήθηκε 3180gr, 51cm, 34 cm π.κ. Σήμερα είναι 7540gr, 66 cm και 44,5 cm π.κ. Μέχρι πριν από λίγο καιρό τα γεύματά της ήταν 4. Ενδεικτικά το πρώτο της γεύμα ήταν στις 9:00-10:00 και τα υπόλοιπα γεύματα που ακολουθούσαν ήταν στις 2:00-2:30, στις 6:00-6:30 (κρέμα) και το τελευταίο στις 11:00. Τώρα που έχουμε προσθέσει και την φρούτα στη διατροφή της τηρούμε το εξής πρόγραμμα στο διαιτολόγιο: 9:00-10:00 (θηλασμός και ξένο γάλα), 12:30 φρουτόκρεμα, 3:30 γάλα, το οποίο αργότερα θα αντικατασταθεί με κρεατοχορτόσουπα, 7:00 κρέμα, 11:00 γάλα Αρχικά θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με την ανάπτυξή της και επιπλέον θα ήθελα την άποψή σας σχετικά με το ωράριο των γευμάτων και πώς θα πρέπει να το διαχειριστώ. Αν και η μικρή ξυπνάει γύρω στις 9:00-10:00 μήπως θα έπρεπε να επέμβω διακριτικά; π.χ γάλα (7-8:00) – φρούτα (10-11:00)- φαγητό (14-15:00)- κρέμα (18-19:00)- γάλα (21-22:00). Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μάλλον συμφωνώ με το ωράριο που σκέφτεσαι δηλαδή να τρώει το πρώτο γάλα γύρω στις 7πμ και την κρεατοχορτόσουπα γύρω στη 1.30 ώστε να προλαβαίνει να χωνέψει το κρέας για να μπορέσει να φάει και τα υπόλοιπα μέχρι να κοιμηθεί το βράδυ. Όσον αφορά την ανάπτυξη της είναι πολύ καλή και δεν πρέπει να ανησυχείς.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για το πολύτιμο έργο σας. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για την ανάπτυξη του γιου μου. Γεννήθηκε την 36η εβδομάδα, 2340 kgr και 49cm. Αυτή τη στιγμή είμαστε 1 έτους και ζυγίζουμε 8700 kgr και 75cm. Στους 6 μήνες λόγω στασιμότητας βάρους κάναμε γεν.αίματος και ούρων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν πολύ καλά. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, στους 12 μήνες της ζωής τους τα αγοράκια πρέπει να τριπλασιάσουν το βάρος που γεννήθηκαν, να πάρουν 20-22 πόντους ύψος και 12 πόντους την περίμετρο του κεφαλιού. Από ό,τι βλέπεις η ανάπτυξη του γιου σου είναι φυσιολογική παρόλο που γεννήθηκε λίγο πρόωρα κι και με χαμηλό βάρος.

Ερώτηση
“Το αγοράκι μας είναι 2μιση ετών και μετά από μια τυχαία εξέταση στον οφθαλμίατρο μας είπε πως έχει ανισοκορία. Πήγαμε σε παιδοοφθαλμίατρο τον εξέτασε, μας είπε ότι όλα δείχνουν φυσιολογικά αλλά όντως βλέπει και εκείνος ανισοκορία, αν δεν κάνω λάθος διαφορά 1mm η μια κόρη με την άλλη. Μας είπε να δούμε αν έχουμε φωτογραφίες πιο παλιές που να φαίνονται καλά τα ματάκια του να δούμε αν προϋπήρχε. Και όντως τώρα που είδα πιο παλιές φωτογραφίες φαίνεται διαφορά στην κόρη από 3 μηνών. Ανησυχώ. Τι πιστεύετε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η ανισοκορία είναι όταν υπάρχει διαφορά στη διάμετρο της κόρης των ματιών και συνήθως είναι φυσιολογικό εύρημα, δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν προξενεί ελαττωματική αντίδραση στα φωτεινά ερεθίσματα του οφθαλμού. Και σου λέω “συνήθως” διότι υπάρχουν μερικές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ανισοκορία αλλά αν το παιδί εξετασθεί από ειδικό παιδοφθαλμίατρο μπορεί να καταλάβει αν υπάρχει κάτι φυσιολογικό αλλιώς θα προτείνει περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο και παρακολούθηση.

Read More

And More