Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω το παιδί μου (αγόρι), είναι 9 χρονών και αυτό το καλοκαίρι έχει συχνά δέκατα 37,1-37,5 και αφού έχει δέκατα τη μία μέρα την επόμενη έχει υποθερμία. Ανησυχώ, πρέπει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά, Αγγελική”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πολλές φορές η θερμοκρασία των παιδιών βρίσκεται στα επίπεδα που περιγράφεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δηλαδή έτσι είναι το θερμορυθμιστικό σύστημα ενός παιδιού. Στη δική σου περίπτωση υπάρχει ένα ερωτηματικό: γιατί μετράς τη θερμοκρασία του παιδιού σου; Σου φαίνεται ζεστό; Έχει συμπτώματα κάποιας λοίμωξης ή έτσι είδες κάποια θερμοκρασία και μετά έβαλες σκοπό να ανακαλύψεις από μόνη σου τι γίνεται; Να λάβεις υπόψη σου επίσης ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της ζέστης και της έντονης δραστηριότητας ενός παιδιού 9 χρονών είναι λογικό να ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία του. Εάν λοιπόν έχει συμπτώματα λοίμωξης το παιδί τότε φυσικά θα πρέπει να κάνεις κάποιες εξετάσεις ξεκινώντας από γενική αίματος, ταχύτητα καθίζησης, CPR, γενική ούρων ουροκαλλιέργεια και μία αιμοκαλλιέργεια τη στιγμή που το παιδί έχει αυξημένη θερμοκρασία. Από κει θα ξεκινήσεις και αν χρειαστεί φυσικά θα γίνουν και άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις.

Ερώτηση
“Γεια σας και συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Έχω ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών με παλινδρόμηση τρίτου βαθμού. Θηλάζω αποκλειστικά αλλά τελευταία δε παίρνει καλό βάρος. Γεννήθηκε 2900 και είναι τώρα 4400 και 59 εκατοστά. Η παιδίατρος μου συστήνει αν δώσω συμπλήρωμα να είναι υποαλλεργικό από φόβο για αλλεργία. Έχει -διαπιστωμένο- αλλεργία στο καρπούζι. Είναι σωστό αυτό; Δε θα χειροτερέψει η παλινδρόμηση; Να σας πω ότι πίνει και σιροπάκι epadoren εδώ και δύο εβδομάδες. Επίσης να σας πω ότι έκανα αυστηρή δίαιτα από γαλακτοκομικά και όχι μόνο, για υποψία αλλεργίας ενάμιση μήνα την οποία και σταμάτησα με δική μου βούληση μια και δεν πιστεύω ότι έχει και εδώ και τρεις εβδομάδες που τρώω τα πάντα, δε βλέπω κάτι να την ενοχλεί (βλέννη κπ). Τι θα με συμβουλεύατε; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγνώμη για το μεγάλο μου ποστ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη απορία και εντύπωση πώς ένα παιδάκι 4 μηνών ξεκίνησε να τρώει καρπούζι γιατί είναι πάρα πολύ πρόωρη η έναρξη των φρούτων και επίσης πώς είναι διαπιστωμένο ότι έχει αλλεργία στο καρπούζι, δηλαδή ποια είναι τα συμπτώματα που εμφάνισε. Όσον αφορά το βάρος του παιδιού σου θα έλεγα ότι δεν είναι προβληματικό δεδομένο ότι ξέρουμε ότι 5 μηνών θα πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε άρα βρίσκεται περίπου εκεί κοντά. Εάν μιλάς για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τότε θα πρέπει να αυξήσεις ίσως την ποσότητα του epadoren προκειμένου να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στη μείωση των αναγωγών που πιθανόν προκαλούν καούρα και τσουξίματα και γι’ αυτό το παιδί δεν τρώει πάρα πολύ καλά. Φυσικά και μπορεί να συνυπάρχει και κάποια μορφή αλλεργίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα μαζί με παλινδρόμηση αλλά σίγουρα πρέπει πρώτα να ρυθμίσεις σωστά τη θεραπεία της παλινδρόμησης και μετά να αρχίσεις να σκέφτεσαι κάτι άλλο. Επίσης θα μπορούσες με μία εξέταση αίματος να βρεις εάν το παιδί πραγματικά έχει αλλεργία στο γάλα της αγελάδας οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνεις κάποια μικρή ή μεγαλύτερη περικοπή στα γαλακτοκομικά που τρως.

Ερώτηση
“Μια μπέμπα 14 μηνών έπεσε από όρθια που ήταν πάνω στο κρεβάτι, πάνω στην ξύλινη πλάτη του κρεβατιού. Έκλαψε κ μετά ήταν μια χαρά ευδιάθετη κ φυσιολογική. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα στην όραση γιατί χτύπησε ανάμεσα στα φρύδια”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η μικρότερη περίπτωση να πάθει κάτι το παιδί σου είναι αυτό που φοβάσαι. Σε περίπτωση χτυπήματος στο κεφάλι φοβόμαστε μήπως έχει δημιουργηθεί στον εγκέφαλο, δηλαδή εσωτερικά μέσα στο κρανίο του μωρού σε κάποιο σημείο, κάποια μικρή αιμορραγία, η οποία πιέζοντας τα σημεία εκείνα του εγκεφάλου να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ιδίως κινητικό στο παιδί. Εφόσον έχουν περάσει αρκετές μέρες φαίνεται ότι το παιδί σου δεν έχει πάθει κάποιο τέτοιο πρόβλημα οπότε θα πρέπει να ηρεμήσεις και να προσέχεις από δω και πέρα να μην ξαναχτυπήσει δεδομένου ότι στατιστικά ξέρουμε ότι όταν σε μία οικογένεια ένα παιδί έχει κάποιο ατύχημα έχει αυξημένες πιθανότητες τουλάχιστον 80% να παρουσιάσει ένα ατύχημα έστω και διαφορετικής μορφής.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών. Πριν από 2 μέρες κάναμε γενικές εξετάσεις για πρώτη φορά. Η μικρή έχει ολική χοληστερόλη 197. Έχουμε μόνο αυτή την τιμή καθώς ο γιατρός δεν μας έγραψε HDL και LDL. Πρέπει να ανησυχούμε; Το παιδί δεν τρώει καθόλου γλυκά, μπισκότα κ.λ.π. Τώρα κόβουμε τα αλεσμένα. Επίσης τα πολυμορφοπύρηνα είναι 18%, τα λεμφοκύτταρα 71,9%, τα μονοπύρηνα 6,6%, λευκά αιμοσφαίρια 10,73, ηωσινόφιλα 2,8 και βασεοφιλα 0,5%. Λεμφοκύτταρα, μονοπύρηνα και πολυμορφοπύρηνα είναι μαυρισμένα. Πρέπει να ανησυχούμε; 2 μέρες πριν την εξέταση αίματος είχαμε κάνει το εμβόλιο Engerix 10”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η τιμή αυτή της χοληστερίνης πραγματικά είναι πολύ αυξημένη για την ηλικία του παιδιού σου. Θα θέλαμε να είναι κάτω από 170 και αν είναι δυνατόν και κάτω από 140. Δεν πρέπει όμως να την πάρεις, όπως λέμε, τοις μετρητοίς. Πρέπει να επαναληφθεί η εξέταση και φυσικά να κάνεις και τις υπόλοιπες που αναφέρεις για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι γίνεται με τη χοληστερίνη. Πολλές φορές όταν υπάρχει κληρονομικότητα η οποία δεν οφείλεται στη διατροφή μπορεί ένα παιδί και από αυτή την ηλικία να έχει αυξημένη χοληστερίνη. Επομένως θα πρέπει να κάνεις έναν ολοκληρωμένο έλεγχο με συμπληρωματικές εξετάσεις για θυρεοειδή και μετά να μπορεί κάποιος σε συνδυασμό των αποτελεσμάτων να βγάλει ένα σωστό συμπέρασμα για το τι συμβαίνει στο παιδί σου.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 11 μηνών η οποία τον τελευταίο μήνα ξυπνάει το βράδυ κάθε 4 ώρες για γάλα. Πίνει το βράδυ κατά τις 10 240ml γάλα και τις 2 θα ξυπνήσει κλαίγοντας και δεν ηρεμεί εάν δεν πιει γάλα. Έχω προσπαθήσει να την ξεγελάσω με νερό αλλά μάταια. Τι μπορώ να κάνω για να κοιμάται όλο το βράδυ;Υπάρχει περίπτωση το γάλα να μην την ικανοποιεί; Επίσης και την ημέρα δεν κοιμάται πολύ. Και κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω, η μικρή μου έχει πέσει με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο στόμα και να βγάζει αίμα. Τι να της βάζω εκτός πάγου τον οποίο δεν κρατάει και πολύ για να την ανακουφίζει αλλά και να μην μολύνεται καθώς βάζει τα πάντα στο στόμα; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα του παιδιού σου είναι πάρα πολύ σοβαρό για να το κάνεις πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Είναι λογικό εάν τρώει στις 10 να ξυπνήσει μετά από 4 ώρες για να φάει διότι εάν εσύ θα ήθελες να ξυπνάει 6 το πρωί οι ώρες είναι πάρα πολλές. Φυσικά και υπάρχουν παιδιά με πιο καλό πρόγραμμα αλλά παρόλα αυτά δεν είναι λόγος να στεναχωριέσαι γι’ αυτό που κάνει το παιδί σου. Μπορείς να αλλάξεις λίγο το πρόγραμμά της για παράδειγμα ως εξής: αντί να φάει στις 10 το βράδυ καθυστέρησε το γεύμα της και να φάει 11 ή 12 ώστε να ξυπνήσει 4, 5 ή 6 το πρωί. Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι σε αυτό το τελευταίο γεύμα να δίνεις ένα άλλο γάλα που είναι πιο ενισχυμένο και ειδικό για τα παιδάκια που είναι αχόρταγα και κάνουν ανήσυχο ύπνο. Όσον αφορά το χτύπημα στο στόμα, το σημαντικότερο από όλα είναι η πρόληψη δηλαδή να πάρεις μέτρα ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να χτυπάει το παιδί γιατί εκτός από τις μολύνσεις όλα αυτά τα χτυπήματα όσο μικρά και να είναι μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα ακόμα και στο μέλλον όσον αφορά τη νευρολογική κατάσταση του παιδιού. Δε σου συστήνω να βάζεις πάγο αλλά μια αποστειρωμένη γάζα με φυσιολογικό ορό προκειμένου να σταματήσεις το αίμα και μετά εφόσον είναι εφικτό στο σημείο που χτύπησε να βάλεις λίγο betadin για να μη μολυνθεί.

Ερώτηση
“Γιατρέ καταρχήν σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας! Ο μικρός μου γιος που είναι 8 ετών κοιμάται ακριβώς δίπλα σε μπρίζα. Βέβαια έχουμε βάλει ασφάλεια και δεν φοβάμαι να μην βάλει το χέρι του, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι ανησυχητικό το ότι το κεφάλι του κάθε βράδυ ακουμπάει την μπρίζα. Μπορεί να περνάει ακτινοβολία από αυτό ή δεν πρέπει να ανησυχώ;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη από ό,τι ξέρουμε όλες οι ηλεκτρικές συσκευές και οι καλωδιώσεις που βρίσκονται μέσα στους τοίχους αλλά και οι ίδιοι οι τοίχοι των σπιτιών μας εκπέμπουν κάποια ποσότητα ακτινοβολίας και ραδιενέργειας. Φυσικά η μπρίζα δεν έχει πάρα πολλή αλλά βρίσκω υπερβολικό το παιδί σου να κοιμάται ακριβώς δίπλα στην μπρίζα. Είναι τόσο δύσκολο να αλλάξεις τη θέση του κρεβατιού ή του προσκεφάλου του παιδιού;

Read More

And More