ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η επιστημονική ομάδα διαιτολόγων του, λαμβάνουν τις ερωτήσεις που στέλνεις για τη διατροφή και το αδυνάτισμα και φροντίζουν να δώσουν την απάντηση που αναζητάς.


Ερώτηση
Είμαι στην εφηβεία με ύψος 1,68 μ. και βάρος 50 με 51 κιλά. Το πρόβλημα που έχω είναι πως μου αρέσει πολύ το φαγητό και περισσότερο τα γλυκά και οι υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να τρώω τη μία μέρα πολύ και την άλλη λίγο, νιώθοντας συνέχεια τύψεις. Να συμπληρώσω πως ο σωματότυπος μου είναι “αχλάδι”. Ποια διατροφή να ακολουθήσω ώστε να τρέφομαι υγιεινά και παράλληλα να μην αποκλείσω τις τροφές που σας είπα παραπάνω, με στόχο να μειώσω τη συσσώρευση λίπους στο κάτω μέρος; Επίσης αν γίνεται η διατροφή να είναι στα μέτρα ενός ατόμου που δεν αρέσκεται πολύ σε πρόγραμμα.
Ευχαριστώ

Απάντηση
Ο ΔΜΣ σου είναι χαμηλός και συγκεκριμένα 17,7 kg/m2, δηλαδή κατατάσσεσαι στην κατηγορία των ελλιποβαρών. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχεις τύψεις αν κάποια μέρα ξεφύγεις στην ποσότητα φαγητού ή φας κάποιο γλυκό. Κάποιες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να έχεις ισορροπημένη διατροφή είναι οι παρακάτω:

  • Να τρως καθημερινά πρωινό
  • Κάνε μικρά και συχνά γεύματα
  • Να προτιμάς προϊόντα ολικής αλέσεως, έτσι θα κρατάς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά και θα αποφεύγεις τις βουλιμίες
  • Κατανάλωσε υγρά όπως νερό, τσάι, καφές
  • Καθημερινή άσκηση
  • Να τρως καθημερινά 30γρ ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Να τρως 2 φορές/εβδομάδα ψάρι.
  • Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών
  • Κατανάλωση 2-3 φρούτων & 1-2 σαλάτες καθημερινά
  • Να αποφεύγεις αναψυκτικά με ζάχαρη, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα

Ερώτηση
Λοιπόν, είμαι 15 χρόνων και είμαι 1.72 και 55 κιλά. Σε ένα χρόνο έχω χάσει 7 κιλά (ήμουν 62) αλλά φαίνεται ότι ο οργανισμός μου έχει κολλήσει! Ασχολούμαι πολύ με τη γυμναστική, πάω γυμναστήριο καθημερινά, κάνω ζούμπα και όργανα και επίσης έχω πολύ ευλιγισία και κάνω σπαγκάτο, γέφυρες καθημερινά. Βρήκα μια δίαιτα που εγγυάται 5-8 κιλά την μια εβδομάδα και σκέφτομαι να την ακολουθήσω αλλά είναι πολύ περιορισμένη (1η μέρα: μόνο φρούτα, 2η μέρα: μόνο λαχανικά, 3η μέρα:φρούτα,λαχανικά, 4η μέρα: γάλα και μπανάνες (αν θέλω σούπα λαχανικών), 5η μέρα: ντομάτες, τυρί, κοτόπουλο (σούπα λαχανικών), 6η μέρα: τα ίδια με την 5η χωρίς ντομάτες, 7η μέρα: χυμό φρούτων,ό, τι λαχανικό θέλω και ένα μπολ ρύζι). Δεν έχω πρόβλημα να την κάνω αλλά φοβάμαι πως αν την κάνω θα τα ξαναπάρω εύκολα τα κιλά και δεν το θέλω αυτό. Οι φίλοι μου πάντως λένε ότι έχω πολύ ωραίο σώμα και μερικοί με λένε κόκαλο!
Τζοάνα

Απάντηση
Ο ΔΜΣ σου είναι στο κατώτατο φυσιολογικό όριο (18,5 kg/m2) ενώ το ιδανικό σου βάρος ανέρχεται στα 63kg. Θα σου πρότεινα να μην ακολουθήσει αυτή τη δίαιτα που βρήκες απλά να υιοθετήσεις κάποιες συνήθειες για να έχεις μια ισορροπημένη και μέσα στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Δεδομένου ότι βρίσκεσαι στην εφηβεία είναι σημαντικό να αποφύγεις οποιοδήποτε εξαντλητικό διαιτητικό πρόγραμμα και να εφαρμόζεις καθημερινά τις βασικές οδηγίες της ισορροπημένης διατροφής, που θα εξασφαλίσουν την επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή σου. Συγκεκριμένα:

  • Μην παραλείπεις το πρωινό σου
  • Κάνε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Να επιλέγεις καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως
  • Κατανάλωσε 2-3 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών
  • Κατανάλωσε καθημερινά 3-4 μερίδες φρούτων
  • Κατανάλωσε 2 φορές όσπρια την εβδομάδα
  • Κατανάλωσε 1 φορά λαδερό την εβδομάδα
  • Κατανάλωσε 2 φορές ψάρι την εβδομάδα
  • Κατανάλωσε 2 φορές κοτόπουλο την εβδομάδα
  • Συνόδευε το φαγητό σου με σαλάτα εποχής με λίγο λάδι
  • Να πίνεις αρκετά υγρά (8-10 ποτήρια)

Ερώτηση
Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα τεστ δυσανεξίας.
Ευχαριστώ

Απάντηση
Δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα, η οποία να αποδεικνύει ή να καταρρίπτει την αποτελεσματικότητα και εγκυρότητα αυτών των τεστ. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να δείχνουν αν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν και άλλες που αδυνατίζουν. Αν αυξηθεί η ποσότητα οποιουδήποτε τροφίμου/γεύματος, ειδικά τροφίμων με πολλές θερμίδες (ελαιόλαδο, βούτυρο, γλυκά και αλκοόλ, συχνή κατανάλωση junk), τότε πολύ εύκολα το βάρος αυξάνεται.


Ερώτηση
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω τι διατροφή να ακολουθήσω για να εξαφανίσω την κοιλιά. Η λιπομέτρηση έδειξε ότι δεν έχω λίπος περιττό αλλά κάνω κατακράτηση υγρών. Οι εξετάσεις μου είναι καλές. Ο θυρεοειδής μου επίσης και τα νεφρά λειτουργούν μια χαρά. Είμαι 34 ετών, ύψος 1.68 και 62 κιλά.
Ευχαριστώ

Απάντηση
Καλησπέρα! Aυτό που θα σε βοηθήσει με την κατακράτηση είναι η αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, πράσινο τσάι, ροφήματα λουΐζας) και η μειωμένη πρόσληψη αλατιού. Προσπάθησε να μην προσθέτεις επιπλέον επιτραπέζιο αλάτι στα φαγητά σου, απέφυγε τις κονσέρβες, τα αλλαντικά, τη φέτα (προτίμησε τη light εκδοχή της σε λευκό τυρί) και τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Τέλος, μην ξεχνάς ότι η κατακράτηση υγρών οφείλεται και σε ορμονικούς παράγοντες.

Ερώτηση
Γεια σας. Eίμαι 19 χρόνων με ύψος 1.66 και τα κιλά μου είναι 59 kg. Θέλω να χάσω κάπου στα 5 kg και δεν τα έχω καταφέρει μέχρι τώρα από το υπερβολικό άγχος που περνώ από το δικό μου περιβάλλον. Ποια είναι η γνώμη σας;

Απάντηση
Καλησπέρα, ο ΔΜΣ σου βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια (21,9Kg/m2) και το βάρος σου είναι πολύ κοντά στο ιδανικό, γι’ αυτό δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά. Μια απώλεια της τάξεως των 2 κιλών θα είναι ιδανική.

Τίνα Καραΐσκου
Διαιτολόγος-διατροφολόγος

And More