Παιδί: 5 λόγοι που πρέπει να κοιμάται πολλές ώρες και καλά!

“Ο ύπνος τρέφει τα παιδιά”! Είναι μια έκφραση που συχνά ακούγεται από γιαγιάδες και παππούδες και βασίζεται στη λαϊκή σοφία καθώς από παλιά ο κόσμος είχε παρατηρήσει ότι τα παιδιά που κοιμόντουσαν πολλές ώρες είχαν καλύτερη ανάπτυξη! Έκτοτε όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι πραγματικά τα παιδιά όλων των ηλικιών πρέπει να κοιμούνται καλά και πολλές ώρες διότι τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά για την σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία τους.

Ας δούμε ποιοι είναι οι 5 πιο σημαντικοί λόγοι που πρέπει να βρίσκουμε τρόπους για να κοιμούνται πολλές ώρες και σε τι ωφελεί ο ύπνος όπως μας τους αναλύει ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης:

1. Το βοηθάει να ψηλώσει
Οι ορμόνες που το βοηθούν για να ψηλώσει εκκρίνονται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου. Και πιο συγκεκριμένα, η έκκριση είναι μεγαλύτερη όταν το παιδί περνάει στο στάδιο του βαθέος ύπνου. Για αυτό πιθανόν και η φύση έχει προβλέψει τα νεογέννητα και τα μωρά να κοιμούνται περισσότερες ώρες και μάλιστα ο βαθύς ύπνος να καλύπτει το 50% της μέρας.

2. Το βοηθάει να μην παχύνει
Την ώρα που το παιδί κοιμάται αναστέλλεται η έκκριση ορμονών που δημιουργούν πείνα και το αναγκάζει να ζητάει φαγητό. Αν το παιδί στερείται του ύπνου η έκκριση αυτών των ορμονών αναστέλλει την αίσθηση του κορεσμού και το αναγκάζει να τρώει με αποτέλεσμα να καταναλώνει περιττές θερμίδες και να παχαίνει.

3. Το βοηθάει στην άμυνα του οργανισμού
Όταν το παιδί κοιμάται παράγονται ουσίες που βοηθούν το παιδί να αναπτύσσει το αμυντικό του σύστημα. Ένας ξεκούραστος οργανισμός είναι ικανότερος να αντιμετωπίσει αρρώστιες, μολύνσεις και άγχος. Ένα άυπνο παιδί είναι πιο κουρασμένο και ευάλωτο. Επίσης ένα παιδί άυπνο και κουρασμένο έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει ατυχήματα και τραυματισμούς. Ειδικότερα όταν το παιδί είναι άρρωστο πρέπει να αναπαύεται διότι έτσι η λέμφος περνάει πιο αργά μέσα από τους αδένες οι οποίοι σαν φίλτρα έχουν περισσότερο χρόνο να “συλλάβουν” τα μικρόβια.

4. Το βοηθάει στην καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος
Αν το παιδί δεν κοιμάται πολλές ώρες και καλά η εγκεφαλική του δραστηριότητα δεν ηρεμεί. Αυτό προκαλεί αυξημένα επίπεδα σακχάρου και κορτιζόνης στο αίμα του κατά την διάρκεια της νύχτας. Με τη σειρά του αυτό μπορεί να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη, αύξηση του βάρους σώματος, προβλήματα στην καρδιά κλπ.

5. Το βοηθάει στο σχολείο
Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται καλά έχουν καλύτερη μαθησιακή ανάπτυξη. Δηλαδή μαθαίνουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Επίσης τα μωρά και τα παιδιά που δεν κοιμούνται καλά έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπερκινητικά και να αποκτήσουν προβλήματα συγκέντρωσης. Αυξάνοντας κατά λίγα λεπτά τον καθημερινό ύπνο μπορούν να βελτιώσουν τον χειρισμό των συναισθημάτων τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο διάβασμα.

Read More

And More