Παιδί: Πώς θα σταματήσει να τρώει τα νύχια του; Tips!

Πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί τους έχει αποκτήσει μία από τις λεγόμενες “κακές” συνήθειες και “τρώει” τα νύχια του. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτούς τους γονείς, πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τον τρόπο!

Όταν τρώει τα νύχια του πρέπει πρώτα απ’ όλα να μας απασχολήσει η αιτία. Γιατί ξαφνικά άρχισε αυτή τη συνήθεια; Γιατί δείχνει τόσο εξαρτημένο και του έχει γίνει “εθισμός”; Συνήθως αυτή η συνήθεια αρχίζει μετά από ένα ψυχολογικό στρες. Το παιδί αισθάνθηκε ανασφάλεια ή φοβήθηκε ή ξεκίνησε το σχολείο ή ήρθε καινούργιο μέλος στην οικογένεια ή άκουσε έναν καυγά ή είδε κάποιο άλλο παιδί να το κάνει κ.λπ. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, τα παιδιά όσο μικρά κι αν είναι αντιλαμβάνονται με το δικό τους τρόπο αυτά που συμβαίνουν γύρω τους και με τις δικές τους “κεραίες” τα επεξεργάζονται και πολλές φορές καταλήγουν σε ένα τικ όπως να μασάνε τα νύχια τους καθώς με αυτήν την κίνηση εκκρίνονται στον οργανισμό τους ενδορφίνες, δηλαδή κάποιες ουσίες που τους δημιουργούν ηρεμία, ανακούφιση και χαλάρωση.

Γιατί πρέπει να σταματήσει να τρώει τα νύχια του;

1. Μεταφέρει μικρόβια στο στόμα του και μπορεί να προκληθούν διάφορες λοιμώξεις όπως στοματίτιδα, ουλίτιδα, αμυγδαλίτιδα κλπ.
2. Καταστρέφονται τα νύχια και το δέρμα των δακτύλων και μπορεί να δημιουργηθούν τοπικά μυκητιάσεις των νυχιών αλλά και φλεγμονές του δέρματος όπως πυοδερμία.
3. Είναι αντιαισθητικό.
4. Καθώς μεγαλώνει το παιδί δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να ελέγξει αυτή τη συνήθεια και θα έχει ψυχολογικό πρόβλημα καθώς βλέπουμε και ενήλικες να κρύβονται για να “φάνε” τα νύχια τους σε κατάσταση άγχους.

Tips για να απαλλαγεί από την… “κακιά” συνήθεια!

1. Φροντίστε να κόβετε πολύ καλά και κοντά τα νύχια του ώστε να μη βρίσκει νύχι για να ικανοποιήσει τη συνήθειά του.
2. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα λιμάρετε με μία χάρτινη λίμα.
3. Μη βάζετε στα δάχτυλά του πιπέρι ή άλλες άσχημες γεύσεις. Θα πεισματώσει περισσότερο.
4. Απασχολήστε τα χέρια του με παιχνίδια, κατασκευές και ο,τιδήποτε άλλο χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το κάνετε επίτηδες.
5. Μη δείχνετε ότι σας πιάνει πανικός και μην το συζητάτε μπροστά του διότι θα το εκμεταλλεύεται.
6. Φροντίστε να καταλάβετε τι το απασχολεί στο σπίτι ή στο σχολείο ώστε να βοηθήσετε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Read More

And More