Παιδιά και τεχνολογία: Γιατί πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να ζουν στον κόσμο της τεχνολογικής ανάπτυξης

Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές που χωρίζει τη γενιά μας από εκείνη των παιδιών μας είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις που συντελούνται αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο. Όπως και για εμάς με τους γονείς μας, ο ίδιος παράγοντας επηρεάζει και τις σημερινές σχέσεις που συνάπτουμε και την κοινωνική επαφή που απολαμβάνουμε -ή και όχι! Αν αναλογιστείς, ότι μεγαλώνοντας εσύ η ίδια βίωσες όλα τα “απαρχαιωμένα” πλέον στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών μέσων, αν σκεφτείς πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα από τότε που είχες ένα σταθερό υπολογιστή στο σπίτι, την εποχή που μόλις άρχισες να συστήνεσαι με το internet, χωρίς τα σημερινά chatrooms και το διαδεδομένο online gaming, τότε θα καταλάβεις ότι έχεις διανύσει τεράστια απόσταση προς την προσωπική τεχνολογική… εξημέρωσή σου! Μόνο που τα σημερινά παιδιά γεννιούνται σε μια εποχή που ο υπολογιστής είναι μια φλοίδα που χωράει στην παλάμη τους, που απαντάει σε τηλέφωνα, βγάζει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και σχεδόν κινηματογραφικά video και συνδέεται στο internet 24/7! Και αυτή είναι η εικόνα του κόσμου τους!

Η χρήση των νέων μέσων από τα παιδιά μπορεί να είναι από μόνη της μία αρκετά δύσκολη υπόθεση και σίγουρα κατέχει ένα τεράστιο κεφάλαιο στους τρόπους διαπαιδαγώγησης και σωστής ανατροφής, για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Το πώς συμπεριφερόμαστε, όμως, εμείς στα παιδιά με βάση την τεχνολογία είναι κάτι που πρέπει καθημερινά να σκεφτόμαστε και να επαναπροσδιορίζουμε. Διότι, η “μάστιγα” της εποχής δεν είναι η εκπαίδευση των παιδιών στη χρήση ή μη των “έξυπνων συσκευών” και νέων μέσων, αλλά ο τρόπος που εμείς καταναλώνουμε το χρόνο μας σε αυτά, αφήνοντας πίσω υποχρεώσεις και στιγμές να περνούν… κενές! Σκέψου πόσες φορές “θυσίασες” έστω και λίγο από το χρόνο που αναλογεί στα παιδιά σου για να διαβάσεις ένα mail, να επεξεργαστείς μία φωτογραφία ή να τσεκάρεις τον λογαριασμό σου στα social media! Διότι, το πώς θα εξελιχθεί η γενιά των παιδιών που μεγαλώνει αυτή τη στιγμή, σε αυτή την εποχή, είναι κάτι που μέλλει να δούμε, αλλά το πώς εμείς μεγαλώνουμε τα παιδιά είναι αυτό που συμβαίνει τώρα και ίσως αξίζει να… αναθεωρήσουμε!

Όπως μαθαίνουμε στα παιδιά μας να τρώνε, να διαβάζουν, να ντύνονται, να πηγαίνουν στην τουαλέτα, να φέρονται, να μιλούν, να κοινωνικοποιούνται, αντίστοιχα χρειάζεται να τους δείξουμε και τον θεμιτό τρόπο χρήσης της τεχνολογίας. Βάσει του μιμητισμού που χαρακτηρίζει τα παιδιά, τα οποία σχηματίζουν και επιδεικνύουν τις συμπεριφορές που βλέπουν να πραγματοποιούνται μπροστά τους, εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και σε αυτή τη διαδικασία εκμάθησης είναι να τους δίνουμε τη σωστή εικόνα για να “διαβάσουν”! Να αντιληφθούν ότι η ενασχόληση με τα μέσα ανήκει σε πολύ συγκεκριμένο μέρος της ημέρας και του χρόνου μας και πως δεν βρισκόμαστε σε κανένα καθεστώς τεχνολογικής “τυραννίας”.

Και αν καμιά φορά χρειάζεσαι μια μικρή ώθηση για να θυμηθείς την αναγκαιότητα της σωστής συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά σε σχέση με την τεχνολογία, θύμισε στον εαυτό σου τρία πράγματα:

  • Το μέλλον είναι αρκετά αβέβαιο από μόνο του, αλλά σίγουρα υπάρχουν κινήσεις στο τώρα που α βοηθούν τις μελλοντικές εξελίξεις.
  • Η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας και πέρα από χρήσιμο εργαλείο είναι ο νέος τρόπος σύνδεσης με τους άλλους. Το πώς χρησιμοποιούμε αυτή τη διασύνδεση είναι στο χέρι μας.
  • Οι άνθρωποι είναι πάντοτε πιο σημαντικοί από το διαδικτυακό “στίγμα” τους.

Read More

And More