Παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο: ξέρεις τι πρέπει να προσέχεις;

Το αυτοκίνητο είναι μέρος της ζωής μιας οικογένειας. Ποια βασικά λάθη πρέπει όμως να αποφύγετε σχετικά με το καθισματάκι ασφαλείας του παιδιού σας;

1. Διαβάστε το εγχειρίδιο οδηγιών! Βήμα πρώτο: Κάθετι που αγοράζουμε συνοδεύεται από εγγύηση και ένα απαραίτητο βιβλιαράκι με τις οδηγίες χρήσης. Μην τα πετάτε! Είναι απίστευτο πόσα λάθη μπορούν να αποφευχθούν αν είχατε μπει στον κόπο να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή. Και δεν αρκεί μόνο να το διαβάσετε! Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι καταλάβατε και πώς πρέπει να τα εφαρμόσετε. Γι’ αυτό εντοπίστε τις απορίες σας εγκαίρως και ζητήστε τη συμβουλή του πωλητή ή της κατασκευάστριας εταιρείας.

2. Χαλαρή τοποθέτηση. Ένα άλλο λάθος που κάνουν συνήθως οι γονείς είναι να μη δένουν σφιχτά το παιδικό κάθισμα. Ιδανικά το να βάλετε το καθισματάκι είναι δουλειά δύο ατόμων. Ο ένας θα δένει τη ζώνη ενώ ο άλλος θα πιέζει το κάθισμα προς τα κάτω. Αν για οποιοδήποτε λόγο το κάθισμα δείχνει χαλαρό πρέπει να το σφίξετε περισσότερο.

3. Πρόωρη αλλαγή από το καθισματάκι σε booster. Πολλοί γονείς βιάζονται να αλλάξουν από το παιδικό κάθισμα σε ένα booster. Αντισταθείτε στην αλλαγή. Οι οδηγίες για την κατάλληλη ηλικία, το βάρος και το ύψος του παιδιού προκειμένου να περάσετε από το ένα είδος στο άλλο έχουν μελετηθεί εργοστασιακά γι΄αυτό είναι καλό να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του καθίσματος. Για παράδειγμα ένα μωρό που δεν μπορεί να στηρίξει την πλάτη του δεν μπορείτε να το βάλετε σε καθισματάκι που δεν κοιτάει την πλάτη του καθίσματος του αυτοκινήτου.

4. Εφαρμόστε σωστά το καθισματάκι του παιδιού στο αυτοκίνητο. 80% των καθισμάτων ασφαλείας δεν εφαρμόζουν σωστά στο αυτοκίνητο, άρα είναι σαν να μην τα βάλατε! Για το λόγο αυτό είναι καίριας σημασίας να ζητήσετε από τους ειδικούς υπαλλήλους των καταστημάτων που αγοράζετε το κάθισμα να σας εξηγήσουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το τοποθετήσετε.

5. Χρησιμοποιήστε σωστά τη ζώνη ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα στη ζώνη και στο λαιμό του παιδιού πρέπει να είναι μόλις ένα δάχτυλο. Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν ότι η ζώνη είναι πολύ σφιχτή για το παιδί, αν, όμως, δεν νιώθουν την πίεση δεν είναι ασφαλή. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι τα επιθέματα στήθους στα καθίσματα που τοποθετούνται κοιτάζοντας μπροστά δεν εμποδίζουν τη ζώνη ασφαλείας να είναι τεντωμένη.

6. Μη χρησιμοποιείτε μαξιλαράκια. Οι περισσότεροι τεχνικοί αυτοκινήτων συνιστούν να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα προορισμένα να μπαίνουν μέσα στο κάθισμα ασφαλείας, όπως είναι τα μαξιλαράκια.

7. Δέστε σωστά τη ζώνη του παιδικού καθίσματος. Συνήθως το λάθος των γονιών είναι να ότι δεν δένουν σωστά τη ζώνη που κρατάει το κάθισμα του παιδιού κολλημένο στην πλάτη του καθίσματος του αυτοκινήτου στην περιοχή του κεφαλιού. Εφαρμόζουν δηλαδή το κάθισμα και δένουν μόνο τις πλαινές ζώνες πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση ατυχήματος το κάθισμα του παιδιού μπορεί να φύγει μπροστά.

8. Μην τοποθετείτε το καθισματάκι μπροστά από τον αερόσακο. Οι ειδικοί αυτοκινήτων επισημαίνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο αερόσακος που είναι σωτήριος για τους ενήλικες μπορεί να αποβεί μοιραίος για το μωρό αφού έχει τη δύναμη να το συνθλίψει. Αν παρόλα αυτά πρέπει να τοποθετήσετε το μωρό με το κάθισμα στη θέση του συνοδηγού ίσως γιατί δεν έχετε αρκετό χώρο πίσω κάντε το μόνο αν απενεργοποιήσετε τον αερόσακο. Κατόπιν τραβήξτε τη θέση του συνοδηγού όσο το δυνατόν πιο πίσω.

9. Μη βάζετε τα μη πλενόμενα μέρη του καθίσματος για πλύσιμο. Εάν ο κατασκευαστής του καθίσματος δεν αναφέρει ρητά ότι κάποιο από τα υφασμάτινα μέρη του δεν πλένεται δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε. Τα μέρη αυτά είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν το μωρό σας μόνο αν τα διατηρήσετε έτσι όπως τα αγοράσετε. Το να πλύνετε και να σιδερώσετε για παράδειγμα τα ειδικά μαξιλαράκια της ζώνης ασφαλείας μπορεί να σημαίνει την καταστροφή τους. Γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.

Read More

And More