Πώς να μακρύνεις τα μαλλιά σου ακόμη και όταν οι άκρες σου είναι καμένες!

Είναι η πιο συχνή ατάκα που ακούω όταν λέω ότι είμαι beauty editor μετά το ποια κρέμα να αγοράσω: τα μαλλιά μου δεν μακραίνουν! Τι να κάνω; Η αντανακλαστική μου απάντηση είναι κοψ’τα για να μακρύνουν! Κι επειδή αυτή η απάντηση συνοδεύεται πάντα και από εκείνη την εξίσου αντανακλαστική γουρλωμένα μάτια αντίδραση, είπα να τα λύσουμε όλα σε αυτό το post με την βοήθεια του hair expert Θοδωρή Οικονομάκη των Ikonomakis hair που έχει πάντα ένα tip που δεν έχουμε ξανακούσει να μας πει! Κράτησε σημειώσεις, λοιπόν!

Βρες την… άκρη σου!

“Ακούμε τις γυναίκες να λένε πάρα πολύ συχνά ότι δεν μακραίνουν τα μαλλιά τους. Αυτό είναι μύθος. Ο λόγος που αισθάνονται οι γυναίκες ότι δεν μακραίνουν τα μαλλιά τους είναι γιατί σπάνε οι άκρες τους. Άρα ο πρώτος μας στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην σπάνε οι άκρες μας”, λέει ο hair expert Θοδωρής Οικονομάκης.
Πώς γίνεται αυτό; Ορίστε! “Η τρίχα έχει κάποια στάδια μέχρι να καταστραφεί τελείως. Το πρώτο στάδιο είναι ότι αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή χρωματική αλλαγή, ότι αρχίζουν και ξανοίγουν λίγο οι άκρες. Αυτό μας καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι τα μαλλιά μας είναι αφυδατωμένα”. Αυτό δηλαδή που βλέπεις το καλοκαίρι στις άκρες των μαλλιών σου δεν πρέπει να σε χαροποιεί και τόσο. Γιατί ναι μεν αποκτάς εκείνο το τέλειο χρώμα αλλά τα μαλλιά σου παράλληλα ξηραίνονται! Κάνε, λοιπόν, focus στην ενυδάτωση τους!
Το δεύτερο στάδιο που δείχνει ότι οι άκρες μας είναι κατεστραμένες αφού ξανοίξουν είναι ότι νιώθουμε τα μαλλιά μας πολύ ξηρά και δεν ξεμπερδεύονται καθόλου. Εκεί σημαίνει ότι έχει προχωρήσει αυτή η αφυδάτωση και ότι έχουμε χάσει την ελαστικότητα της τρίχας γιατί δεν είναι σωστά ενυδατωμένη. Το τρίτο στάδιο είναι το σημείο φθοράς- σπασίματος όπου εκεί πια έρχεται και κόβεται η άκρη”, λέει ο expert και συνεχίζει: “Σε όλα αυτά αν έχουμε προσθέσει χημική επεξεργασία (βαφή ή ντεμαπάζ) ή θερμική τριβή (πρέσα, πιστολάκι) αλλά και μηχανική τριβή που προκαλεί η βούρτσα στο πιστολάκι, τα αποτελέσματα επιδεινώνονται πολύ πιο γρήγορα.
TIP: Καλύτερα να έχεις μια καλή πρέσα που θα κάνει την θερμότητα να γλιστράει από τα μαλλιά σου παρά να έχεις ένα πιστολάκι που με την χτένα θα προκαλέσει μεγάλη φθορά.
Ανάλογα με την φθορά και η ενυδάτωση!
Πάρε, λοιπόν, μια τούφα στα χέρια σου και τσέκαρε τις άκρες των μαλλιών σου. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται; Στο πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο; Ανάλογα με την φθορά που έχεις έρχεται και το η ενυδάτωση!
“Αν, λοιπόν, έχουμε ένα φυσικό μαλλί και απλώς βλέπουμε ότι ξανοίγουν οι άκρες μας μια καλή σειρά περιποίησης και ενυδάτωσης είναι ικανή να διατηρήσει τα μαλλιά μας σε μια καλή κατάσταση. Αν, όμως, βρισκόμαστε στην δεύτερη κατηγορία όπου οι άκρες μας είναι ξηρές και μπερδεύονται εκεί θα επιστήσουμε την προσοχή μας και θα προσθέσουμε κάποια extra προϊόντα όπως leave in ή έλαια για super ενυδάτωση. Τέτοια είναι το Moroccanoil, το SP Luxe Oil της Wella, το Mythic Oil της L’Oreal Professionnel και άλλα”, τονίζει ο ειδικός.

‘Οταν οι άκρες μου σπάνε πώς θα μακρύνουν;
Αν οι άκρες σου βρίσκονται στο στάδιο τρία, δηλαδή σπάνε, είναι εύλογο να αναρωτιέσαι πώς θα μακρύνουν τα μαλλιά σου. Κι όμως, υπάρχει λύση!
“Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε επανασύνδεση των σπασμένων δεσμών της τρίχας και εκεί θα πάμε στην θεραπεία Olaplex. Πάμε, δηλαδή, σε επανασύνδεση των σπασμένων δεσμών της τρίχας από μέσα κάτι που δεν κάνει κανένα άλλο προϊόν ή θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό θα ενυδατώσουμε τα μαλλιά μας για να τους χαρίσουμε ελαστικότητα που σημαίνει ότι εμείς για 1.5 μήνα θα έχουμε άθραυστες άκρες”.
Πώς γίνεται το olaplex
“Η θεραπεία σαν θεραπεία κοστίζει 60 ευρώ, γίνεται σε 40 λεπτά μέσα στο κομμωτήριο και εκεί ακολουθούμε το βήμα νούμερο 1 και νούμερο 2. Για να συντηρήσουμε το αποτέλεσμα αγοράζουμε για το σπίτι το νούμερο 3 που ολοκληρώνει τη θεραπεία και το εφαρμόζουμε εντατικά μέχρι την επόμενη επίσκεψή μας για να καθαρίσουμε τις άκρες. Το τρίτο βήμα μας διατηρεί το αποτέλεσμα που μας έχει δώσει το κομμωτήριο και καθαρίζουμε τα μαλλιά μας στον 1,5 μήνα”, λέει ο Θοδωρής Οικονομάκης. Με λίγα λόγια, έτσι θα έχεις θέσει τις σωστές βάσεις για να μακρύνουν τα μαλλιά σου.
Βοήθεια! Δεν θέλω να τα κόψω!


Αυτό που λέω, το να κάνεις δηλαδή ένα pixie cut (βλ. εισγαγωγή) είναι η πιο εύκολη λύση. Αλλά ως κορίτσι που πάσχει από το Ραπουνζέλ σύνδρομο ξέρω πως δεν σου είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Άρα, σε αυτή την περίπτωση το Olaplex είναι μια τέλεια λύση. Αν, όμως, έχεις κάνει άπειρα ντεκαπάζ, υπερεντατικό styling ή ό,τι κι έχεις φέρει τα μαλλιά σου στο απροχώρητο τότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνεις ένα μικρό βήμα πίσω για να κάνεις ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Δηλαδή, κόβεις- θυσιάζεις τα μαλλιά σου τόσο ώστε να επιταχύνεις το αποτέλεσμα που θες μας λέει ο expert o οποίος μας εγγυάται πως κάνοντας χρήση Olaplex και κούρεμα ψαλίδας μια φορά κάθε ενάμιση μήνα μακραίνουμε τα μαλλιά έως και 12 εκατοστά το χρόνο.
Split ends techinique: το κούρεμα που σου… μακραίνει τα μαλλιά!
“Ένα λάθος το οποίο συμβαίνει είναι πως όταν πηγαίνουν κάποιες γυναίκες να κόψουν τις άκρες τους στο κομμωτήριο τους κόβουν μόνο τις άκρες στο μήκος, δηλαδή την κάτω γραμμή. Ενώ αν κόψουν τα μαλλιά από πάνω προς τα κάτω με την τεχνική ψαλίδας θα έχουν καθαρίσει όλες τις φθαρμένες άκρες κατά μήκος των μαλλιών τους με αποτέλεσμα να έχουν παντού υγιείς άκρες. Έτσι, αν έχουν κοντά σημεία αυτά να μπορούν να μακραίνουν πια”, μας λέει ο ειδικός. Αυτή η ειδική τεχνική κουρέματος λέγεται split ends technique ή αλλιώς τεχνική κουρέματος για ψαλίδα.
Προϊόντα με θεικό άλας: Το μεγάλο don’t!
Το θειικό άλας είναι ένα συστατικό που σου δίνει ναι μεν περισσότερο αφρό οπότε το αισθάνεσαι αυτό πιο ιεροτελεστικό αλλά μπορεί να επιβαρύνει την τρίχα σε ξηρότητα. Όταν έχουμε προϊόντα χωρίς θειικό άλας αυτό που σίγουρα λαμβάνουμε είναι ότι το σαμπουάν αφροποιείται πολύ λιγότερο αλλά είναι πιο φιλικό και για το δέρμα και για τα μαλλιά. Αυτά συγκαταλέγονται στην κατηγορία των προΪόντων που λέγονται paraben free. Για παράδειγμα, τα προϊόντα της Moroccanoil είναι paraben free.
Συμπληρμώματα διατροφής: να τα πάρεις ή όχι;
“Αυτά κάνουν δουλειά μόνο όταν το πρόβλημα έρχεται από την ρίζα και δεν μιλάμε για σπασμένες άκρες. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας ο οποίος θα μας δώσει κάποιο συμπλήρωμα και συνδυαστικά να δουλέψουμε με προϊόντα που δυναμώνουν την ρίζα”, μας λέει ο ειδικός.
Επίσης, μην ξεχνάς να τρέφεσαι σωστά! Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, πολύ Ωμέγα 3, να παίρνουμε σίδηρο, φακές, ωμά λαχανικά, φρούτα, χυμοί όλα αυτά που κάνουν μια καλή αποτοξίνωση είναι σαν ένα restart στον οργανισμό μας και βοηθούν πάντα.
Μην πιάνεις τα μαλλιά σου σφιχτά!
Το σφιχτό πιάσιμο κάνει κακό στα μαλλιά σε βάθος χρόνου και είναι κάτι που παρατηρούμε συχνά σε κορίτσια που κάνουν μπαλέτο ή γυμνάζονται.
Το ένα πρόβλημα είναι ότι κάνουν πιο αδύναμη τη ρίζα γιατί υπερδιεγείρουμε το θήλακα. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος εικοσαετίας μπορεί να προκληθεί τριχόπτωση. Επίσης, στα σημεία που τραβάμε τα μαλλιά μας σπάνε. Ειδικά αν έχει προηγηθεί και ξηρασία, ντεκαπάζ, βαφές κλπ μπορεί τα μαλλιά μας να κόβονται κατά μήκος.
Έτσι, άρα δημιουργείται διπλό πρόβλημα: και δεν μακραίνουν και σπάνε!

Κι αν έχεις κάψει τα μαλλιά σου από την ντεκαπάζ…
Έχεις κάψει τα μαλλιά σου από ντεκαπάζ, αποφάσισες να τα μακρύνεις και σταμάτησες να τα βάφεις. Από κάποιο σημείο και μετά, αν ας πούμε για οκτώ μήνες δεν έχεις βάψει τα μαλλιά σου, θα έχεις ρίζα οκτώ μηνών. “Για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση χρώματος ρίζα- άκρες το trick είναι εμείς οι κομμωτές να περνάμε ένα gloss ή ρεφλέ στις ρίζες ώστε να σβήσουμε κάπως το σκούρο της ρίζας με τις ανοιχτές άκρες. Επίσης, εμείς από πέρυσι δουλεύουμε τεχνική dirty blonde. Για να σου δώσω να καταλάβεις, τα dirty blondes είναι πως ήταν τα ombre το 2008 που έκαναν ένα σβήσιμο κατά μήκος; Αυτό, λοιπόν, το σβήσιμο το κάνουμε τοπικά πάνω στη ρίζα”, λέει ο expert.

Καλή επιτυχία!

Read More

And More