Q&A: Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη απαντά στις ερωτήσεις σου!

Όσο ο καιρός καλυτερεύει, τόσο οι ανησυχίες σου, οι προβληματισμοί σου και οι ερωτήσεις σου πληθαίνουν! Πως θα φτάσεις στο ιδανικό βάρος; Πως θα απαλλαγείς από το περιττό λίπος; Τι δίαιτα πρέπει να ακολουθήσεις; Στείλε απλά την ερώτησή σου και ο Δημήτρης Γρηγοράκης με την ομάδα του θα σου απαντήσουν άμεσα. Κάθε διατροφική συμβουλή που θα λάβεις προέρχεται από ειδικούς Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, που θα απαντήσουν και θα τεκμηριώσουν κάθε σου απορία. Τι περιμένεις λοιπόν; Στείλε την ερώτησή σου και λάβε την απάντηση που αναζητάς τόσο καιρό!

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 15 χρονών, έχω ύψος 1,55 και ζυγίζω 78 κιλά. Εδώ και ένα χρόνο έκανα διατροφή με 7 γεύματα την ημέρα και καθημερινά έκανα 2 – 3 ώρες γυμναστική. Τον τελευταίο καιρό άρχισα να τρώω ασταμάτητα και έχω συνέχεια λιγούρες, με αποτέλεσμα να πάρω πολλά κιλά. Τον προηγούμενο μήνα ζύγιζα 74 κιλά και πήρα απότομα 4 κιλά. Τη διατροφή την έχω σταματήσει, αλλά συνεχίζω να γυμνάζομαι αρκετά χωρίς να βλέπω διαφορά στα κιλά μου. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα,
Αρχικά να σε πληροφορήσω ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) σου είναι 32, 5 kg/ m2 , γεγονός που δηλώνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσεις σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ακολουθήσεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή η οποία θα περιέχει ποικιλία τροφίμων σε μια “χρυσή” ισορροπία. Στη συνέχεια, σου αναφέρω μερικές χρήσιμες συμβουλές που καλό θα ήταν να ακολουθήσεις στην προσπάθεια απώλεια βάρους:

  • Κατανάλωνε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
  • Κατανάλωνε καθημερινά 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί).
  • Κατανάλωνε καθημερινά 30γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Προτίμησε προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, κλπ).
  • Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού.
  • Απόφυγε την κατανάλωση έτοιμων – παρασκευασμένων και λιπαρών φαγητών (κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο).
  • Απόφυγε την κατανάλωση τηγανητών φαγητών.
  • Απόφυγε να καταναλώνεις φαγητό αργά το βράδυ.
  • Πίνε καθημερινώς 1, 5 – 2 λίτρα νερό.
Όσον αφορά στη γυμναστική, μην υπερβαίνεις τη 1 ώρα καθημερινά γιατί καταπονούνται οι αρθρώσεις σου, λόγω του ότι βρίσκεσαι στην εφηβεία. Για τον ίδιο λόγο είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, προκειμένου να προσαρμόσει τη διατροφή στις ανάγκες της ηλικίας σου.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Ονομάζομαι Κωνσταντίνα, είμαι 15 χρονών και ζυγίζω 64 κιλά. Πως μπορώ να αδυνατίσω; Έχω κάνει πολλές δίαιτες αλλά δεν μπορώ να μειώσω το βάρος μου με τίποτα. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Κωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δυστυχώς, δεν μας αναφέρεις το ύψος σου, προκειμένου να υπολογίσουμε τον δείκτη μάζας σώματος και να διαπιστωθεί αν ανήκεις στην κατηγορία του υπέρβαρου ή παχύσαρκου, όπου πραγματικά θα χρειαστεί να βελτιώσεις τα κιλά σου. Η απώλεια βάρους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Συνεπώς, σου παραθέτω μερικές χρήσιμες συμβουλές τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσεις για να βελτιώσεις τη διατροφή σου.

  • Κατανάλωσε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Κατανάλωσε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Κατανάλωσε 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών (γάλα, γιαούρτι, τυρί) καθημερινά.
  • Κατανάλωσε καθημερινά 30 γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Κατανάλωσε όσο μπορείς τρόφιμα ολικής άλεσης (ψωμί, μαύρα μακαρόνια, ρύζι, όσπρια).
  • Απόφυγε να καταναλώνεις φαγητό αργά το βράδυ.
  • Απόφυγε τα τηγανητά και πολύ λιπαρά τρόφιμα (κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο).
  • Περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού.
  • Κατανάλωσε επαρκή ποσότητα υγρών (6-8 ποτήρια την ημέρα).
  • Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα (π. χ περπάτημα 30 – 60 λεπτά καθημερινά).
Καλό θα ήταν, κάποια στιγμή να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο ο οποίος θα εκτιμήσει τις ενεργειακές σου ανάγκες και θα σου χορηγήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για τις ιδιαιτερότητες της ηλικία σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Ονομάζομαι Γεωργία, είμαι 17 χρόνων, έχω 1,75 ύψος και ζυγίζω 60 κιλά. Πάω εντατικά στο γυμναστήριο και έχω κάποιες απορίες. Είναι προτιμότερο να κάνω ασκήσεις τύπου bodypump, bodybalance αντί για βάρη; Κάνω 2 φορές τη βδομάδα bodypump, 1 φορά TRX, 1 φορά RPM και τις υπόλοιπες πάω για περπάτημα. Κατά τη γνώμη σας είναι σωστό; Θα δω διαφορά στο σώμα μου; Τρέφομαι πολύ σωστά. Ευχαριστώ πολύ!
Γεωργία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Γεωργία,
Η συνολική άσκηση που αναφέρεις οδηγεί σε αύξηση του μυϊκού σου ιστού, σε απώλεια λίπους και σε γενικότερη προαγωγή της υγείας σου. Έχει σημασία, δεδομένου του ότι έχεις αυξημένες ενεργειακές δαπάνες λόγω των παραπάνω ασκήσεων, θα πρέπει να καταναλώνεις και αντίστοιχες ποσότητες τροφών που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινούς και ισορροπημένης διατροφής. Τέλος, ο αρμόδιος για να σε συμβουλέψει για το είδος των ασκήσεων είναι ο γυμναστής.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 43 χρονών και πριν 2 μήνες έκανα αφαίρεση μήτρας και μίας ωοθήκης, λόγω ινομυωμάτων. Ανησυχώ για το σώμα μου! Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου; Τι γυμναστική να κάνω; Πρέπει να παίρνω κάποιο σκεύασμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ελευθερία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι απαιτείται μια προσεγμένη, υγιεινή και συγχρόνως ισορροπημένη διατροφή για να αποφευχθεί η εκδήλωση πιθανών επόμενων συμπτωμάτων και να επιτευχθεί η βέλτιστη κατάσταση της υγείας σας. Ξεκινώντας λοιπόν από το κομμάτι της διατροφής, αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, προϊόντων ολικής αλέσεως, λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σαρδέλα, πέστροφα, κλπ), “καλά” έλαια (π. χ ελαιόλαδο) και ανάλατους ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορο, κλπ). Επιπλέον, προτείνεται η κατανάλωση προϊόντων σόγιας τα οποία είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα.

Από την άλλη πλευρά, καλό θα ήταν να περιορίσετε τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών (π.χ. κρέας, γαλακτοκομικά υψηλών λιπαρών, βούτυρο, γλυκά, κλπ), καθώς επίσης της ζάχαρης και του αλατιού.

Όσον άφορα στη γυμναστική συστήνεται φυσική δραστηριότητα (π. χ περπάτημα) περίπου 1 ώρα την ημέρα/ 5 – 7 φορές την εβδομάδα. Επίσης, συστήνεται η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, η οποία θα έχει επικουρικό ρόλο στην υγιεινή διατροφή που προαναφέρθηκε. Σε αρχική φάση, συστήνονται πολυβιταμινούχα συμπληρώματα βιταμινών Α, Ε, C και συμπλέγματος Β.

Τέλος, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για πιο εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές και σωστή καθοδήγηση στην προαγωγή της υγείας σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Έχω διαμορφώσει τη διατροφή μου, ώστε να καταφέρω να αποφέρω την κατάλληλη γράμμωση. Ζυγίζω 59 κιλά και έχω ύψος 1,75. Γυμνάζομαι 4 – 5 φορές την εβδομάδα. Η διατροφή μου έχει ως εξής:
9:00 30γρ δημητριακά ολικής αλέσεως με 250ml γάλα ημίπαχο ή 1 αβγό και 1 ασπράδι με 1 φέτα ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως .
11:00 35γρ βρώμη με 1 γιαούρτι 0% και 1 φρούτο.
14:00 όσπρια με τόνο ή κοτόπουλο ή μπιφτέκι ή μπριζόλα, συνοδευμένα με σαλάτα και ρύζι.
17:00 1 φρούτο και 1 γιαούρτι 0%.
19:00 κοτόπουλο ή σολομός ή 2 ασπράδια και ένας κρόκος, συνοδευμένα με λαχανικά βραστά ή σπανάκι ή σαλάτα.
22:00 1 γιαούρτι 2%
Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 95γρ. Είναι σωστή; Ευχαριστώ!
Μαίρη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαίρη,
Σύμφωνα με το βάρος και το ύψος σου, ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι 19kg/m2, που πλησιάζει στα όρια του κατώτερου φυσιολογικού βάρους. Συνεπώς να είσαι πολύ προσεκτική στις ποσότητες που τρως και καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο, προκειμένου να σου προσαρμόσει την ποσότητα φαγητού που τρως, για να μην χάσεις άλλο βάρος. Ποιοτικά η διατροφή σου είναι καλή. Το μόνο που θα σου πρότεινα θα ήταν να εντάξεις καθημερινά 30γρ ανάλατους ξηρούς καρπούς, 5-6 ελιές που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς επίσης και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Έχω 68 κιλά βάρος και 1,68 ύψος. Είμαι μανούλα και θηλάζω ακόμα το 8 μηνών μωράκι μου. Μπορώ να ακολουθήσω κάποια δίαιτα ώστε να χάσω 5 κιλά ακόμη;
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι αυθαίρετα στερητικές και αυστηρώς υποθερμιδικές δίαιτες μειώνουν την ποιότητα και την ποσότητα του μητρικού γάλακτος και οδηγούν σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Άλλωστε, το σωματικό σας βάρος είναι στα φυσιολογικά όρια, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διατήρηση του παρόντος σας βάρους και όχι την απώλεια αυτού. Ο θηλασμός είναι ο ιδανικός τρόπος σίτισης του νεογνού από τη μητέρα τους πρώτους 6 μήνες ζωής, γιατί η σύνθεση του μητρικού γάλακτος καλύπτει τις ιδιαίτερες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του νεογνού. Το διατροφικό πρόγραμμα θηλασμού παρέχει μια ποικιλία τροφών, ώστε να γίνεται πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τις αυξημένες ανάγκες της θηλάζουσας, ενώ παράλληλα συντελεί στη μείωση του επιπλέον βάρους που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ισορροπημένη διατροφή είναι εξίσου σημαντική για τις θηλάζουσες μητέρες όσο και για τις έγκυες γυναίκες.

Διατροφικές συμβουλές:

  1. Αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης κατά περίπου 500 kcal την ημέρα.
  2. Κάλυψη των πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά, αυγά, μοσχάρι, ψάρι και πουλερικά.
  3. Συχνή κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και μαύρου ρυζιού.
  4. Αποφυγή τηγανιτών και επεξεργασμένων τροφών.
  5. Ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων.
  6. Πίνετε πολλά υγρά.
  7. Καταναλώνετε ποικιλία τροφών για να εξασφαλίσετε όλες τις θρεπτικές ουσίες.
  8. Τρώτε λογικές ποσότητες φαγητού.
  9. Η συνιστώμενη απώλεια βάρους είναι 1/2 κιλό ανά εβδομάδα.
  10. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών γιατί η καφεΐνη μπορεί να αφυδατώσει τη μητέρα και να προκαλέσει νευρικότητα ή και αϋπνία.
  11. Περιορίστε το αλκοόλ σε 2-3 ποτά την εβδομάδα. Προτιμήστε κόκκινο κρασί ή μπύρα.
  12. Καλό θα είναι επίσης να περιορίσετε κάποιες τροφές, που μέσω του γάλακτος πιθανότατα να προκαλέσουν κολικούς στο μωρό όπως:
  • μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελών, κουνουπίδι
  • σκόρδο, καρυκεύματα, βαριές σάλτσες, φαγητά με έντονες οσμές, τηγανητά
  • όσπρια

Σε περίπτωση που θέλετε πολύ να χάσετε το βάρος που αναφέρατε, προτείνεται να επισκεφτείτε έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο ο οποίος θα σας χορηγήσει ένα προσεγμένο και ισορροπημένο διαιτολόγιο, για την επίτευξη μιας ποιοτικής και επαρκούς κατάστασης θρέψης αλλά και κατάλληλα διαμορφωμένου για την απώλεια βάρους.

Αστέριος Ματσούκας
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More