Θέλεις να χάσεις κιλά; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Γιατί σου είναι τόσο δύσκολο να κόψεις τις “κακές” διατροφικές συνήθειες; Πώς θα καταφέρεις να περιορίσεις τις λιγούρες σου για να μπορέσεις επιτέλους να χάσεις και εκείνα τα κιλά που σε βασανίζουν; Η ομάδα του κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη, αναλαμβάνει να δώσει απάντηση σε κάθε σου ερώτηση.


Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι η Έλλη και είμαι 13,5 χρόνων, με ύψος 1.60 και 59 κιλά. Πριν 2 μήνες, ήμουν 54.7 κιλά. Τι να κάνω για να χάσω πολλά κιλά; Προσπαθώ να γίνω 49-50 κιλά. Επίσης θέλω να χάσω λίγο στα μπούτια. Τι ασκήσεις να κάνω; Ευχαριστώ

Απάντηση
Αγαπητή Έλλη,
Σύμφωνα με το ύψος σου τα κιλά σου είναι φυσιολογικά, αν θέλεις μπορείς να τα μειώσεις στα 54, όπως ήσουν αλλά όχι πιο κάτω. Λίπος κάτω από το όριο σε μια γυναίκα και κυρίως στην ηλικία τη δική σου, είναι επικίνδυνο να φέρει πολλά προβλήματα με τα πια σημαντικά: η διακοπή περιόδου και η μειωμένη ανάπτυξη του σώματος. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να εφαρμόσεις μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει 2 μερίδες γαλακτοκομικών, 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, 1-2 φορές την εβδομάδα λαδερά και όσπρια και 1-2 φορές ψάρι-κρέας-πουλερικά. Επιπλέον να καταναλώνεις 1,5 λίτρο νερό την ημέρα, να εφαρμόζεις μικρά και συχνά γεύματα και να εντάξεις στην καθημερινότητά σου το περπάτημα. Τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να χάσεις τα κιλά σου με ισορροπημένο τρόπο χωρίς να φέρεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 19 χρονών, έχω ύψος 1.68 και είμαι 71 κιλά από τα οποία τα 10 τα πήρα μέσα σε ένα χρόνο! Έτσι εμφανίστηκαν ραγάδες στα μπούτια και στο στήθος μου. Όταν ξανάρχισα γυμναστήριο, οι ραγάδες στα πόδια μου μεγάλωσαν και τώρα θέλω να αδυνατίσω χωρίς να μεγαλώσουν κι άλλο! Τι να κάνω; Ανθή

Απάντηση
Αγαπητή Ανθή,
Οι αυξομειώσεις του βάρους μας πολλές φορές συμβάλλουν στο να εμφανιστούν ραγάδες στο σώμα μας. Οπότε πρέπει να έχεις αρχικό στόχο τη διατήρηση του φυσιολογικού σου βάρους. Η διατροφή σου πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει κάποιες συγκεκριμένες βιταμίνες που συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους. Όπως είναι η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στις ελιές και στα δημητριακά, η βιταμίνη Β στα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και στο κοτόπουλο, η βιταμίνη C κυρίως στα φρούτα και η βιταμίνη Α στο συκώτι και τα λαχανικά.

Ερώτηση
Με λένε Φωτεινή και είμαι 20 χρόνων. Προσπαθούσα εδώ και καιρό να χάσω κάποια περιττά κιλά με διατροφή αλλά δεν είχα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι αποφάσισα να αδυνατίσω με βελονισμό και ομοιοπαθητική θεραπεία. Ο γιατρός μου χορήγησε βελονισμούς, μια φαρμακευτική θεραπεία και μου είπε να τρώω μόνο πρωτεΐνες (δλδ κρέας, ψάρι, αυγά, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, σαλάτες και φρούτα). Μόνο αυτά. Το κάνω αυτό εδώ και 2 μήνες. Έχασα 5-6 κιλά και πολύ λίπος, αλλά δυσκολεύομαι πολύ να τρώω μόνο αυτά τα συγκεκριμένα φαγητά που επιτρέπονται. Ποια θα ήταν η συμβουλή σας; Πρέπει να συνεχίσω να τρέφομαι έτσι; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
Αγαπητή Φωτεινή,
Τα ακραία διατροφικά σχήματα μπορεί να φέρνουν γρήγορα αποτελέσματα, αλλά είναι παροδικά και υπάρχει πιθανότητα εξίσου πολύ γρήγορα να ξαναμπούν κιλά. Μπορείς να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει 2 μερίδες γαλακτοκομικών, 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, 1-2 φορές την εβδομάδα λαδερά και όσπρια και 1-2 φορές ψάρι-κρέας-πουλερικά. Επιπλέον να τρως απαραιτήτως καλό και πλήρες πρωινό. Τα προϊόντα σου να είναι κυρίως ολικής και να καταναλώνεις 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Τέλος να εντάξεις στην καθημερινότητά σου το περπάτημα.

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 23 χρόνων, έχω ύψος 1.60 περίπου και ζυγίζω 78 κιλά. Δεν μπορώ να αδυνατίσω σχεδόν καθόλου. Ο μεταβολισμός μου έχει κολλήσει για τα καλά. Θέλω να χάσω τα κιλά μου άμεσα για να αισθανθώ όμορφα ψυχολογικά. Τρελαίνομαι για τα γλυκά και αυτή είναι η κρυφή μου αδυναμία. Δεν έχω χρόνο για άθληση παρά μόνο κάποια λεπτά μέσα στην εβδομάδα. Τι να κάνω; Δώστε μου κάποια συμβουλή παρακαλώ.

Απάντηση
Αγαπητή αναγνώστρια,
Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να ενεργοποιήσεις ξανά τον μεταβολισμό σου και να μειώσεις το βάρος που επιθυμείς.
1. Να τρως απαραιτήτως καλό και πλήρες πρωινό.
2. Κάνε μικρά και συχνά γεύματα, για να αποφεύγονται οι βουλιμίες.
3. Τα προϊόντα σου να είναι κυρίως ολικής, έτσι θα κρατάς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά και θα αποφεύγεις τις βουλιμίες.
4. Κατανάλωσε υγρά όπως νερό, τσάι, κακάο που θα σε βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού αλλά και στο να νιώθεις ενέργεια.
5. Καθημερινά να εντάξεις άσκηση που θα συμβάλλει ακόμα και στη καλή ψυχολογία.


Ερώτηση
Στις δίαιτες που διαβάζουμε, βλέπουμε μερίδες. Μπορείτε να μας πείτε αντίστοιχα σε γραμμάρια; Άννα

Απάντηση
Αγαπητή Άννα,
Να γνωρίζεις ότι το μέγεθος της μερίδας εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το ύψος αλλά και από τη φυσική δραστηριότητα του καθενός. Υπάρχουν όμως κάποιοι γενικοί κανόνες που είναι καλό να τους έχουμε ως βάση για την καθημερινότητά μας.

Λαχανικά: Ημερησίως πρέπει να καταναλώνουμε 3-4 μερίδες λαχανικών. Μια μερίδα λαχανικών αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι βρασμένα λαχανικά ή 1 φλιτζάνι ωμά.

Κρέας-ψάρι-πουλερικά:
Στη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων πολύ εύκολα μετράμε τη σωστή μερίδα συγκρίνοντάς τα με μια παλάμη χεριού. Μια μερίδα κοτόπουλο για παράδειγμα ισούται με τη παλάμη του χεριού μας. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα της ομάδας αυτής.

Όσπρια – Λαδερά: Σ’αυτή την ομάδα, η μερίδα μας πρέπει να κυμαίνεται από 300-350γρ.

Γαλακτοκομικά:
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ
Γάλα(1,5% λιπαρά) ή 1 φλιτζάνι 225 γρ
Γιαούρτι (2% λιπαρά) 200γρ ή 1 κεσεδάκι
Τυρί 30 γρ ή 1 σπιρτόκουτο

Φρούτα:
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ
ΑΧΛΑΔΙ 150γρ 1 μέτριο
ΒΕΡΙΚΟΚΑ140γρ 4 μικρά
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ 80γρ ή 2 μέτρια
ΜΗΛΟ 140-170γρ 1 μέτριο
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 170-180 γρ 1 μέτριο
ΜΠΑΝΑΝΑ 75γρ ή ½ μπανάνα
ΣΤΑΦΥΛΙΑ 80γρ 16 ρόγες
ΦΡΑΟΥΛΕΣ 80γρ ή 10 μικρές
ΡΟΔΑΚΙΝΟ 80γρ ή 1 μέτριο
ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΟΣ 200γρ ή 1 φλιτζάνι

Δημητριακά:
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ
Ψωμί 30-35 γρ ή 1 φέτα του τόστ
Δημητριακά πρωϊνού 30 γρ ή ½ φλιτζάνι
Ζυμαρικά 200 γρ 1 ½ φλιτζάνια
Ρύζι 150 γρ 1 φλιτζάνι
Πατάτες 200 γρ 2 μικρές πατάτες

Αθηνά Ρούντου
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc

And More