Θέλεις να χάσεις κιλά; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Ό, τι απορία έχεις για το αδυνάτισμα και τη διατροφή σου, ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η επιστημονική του ομάδα στη λύνει! Στείλε την ερώτησή σου και εκείνοι θα σου δώσουν τις πιο έξυπνες και αποτλεσματικές συμβουλές.

Ερώτηση
Γεια σας. Θα ήθελα να με διευκολύνετε σε κάποιο θέμα που με ανησυχεί… Είμαι 17 χρόνων, είμαι 1.68 και 63 κιλά. Πριν 1 χρόνο ζύγιζα 78 κιλά και μέχρι τώρα κατάφερα να χάσω αυτά τα κιλά. Το πρόβλημα όμως τώρα είναι ότι προσπαθώ να χάσω κι αλλά κιλά μειώνοντας κάποια γεύματα. Εδώ και 2 μήνες τρώω 2 κρακεράκια το πρωί, το μεσημεριανό μου σε μικρή ποσότητα και όλη την υπόλοιπη μέρα τίποτα μέχρι ξανά το πρωινό γεύμα λόγω του ότι νιώθω ήδη φουσκωμένη χωρίς να έχω φάει κάτι όμως. Δεν βλέπω όμως κάποιο αποτέλεσμα στα κιλά μου! Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ειρήνη

Απάντηση
Αγαπητή Ειρήνη,
Το γεγονός ότι καταναλώνεις μέσα στην ημέρα μόνο 2 γεύματα είναι πολύ λίγα για να κάνει καύσεις ο οργανισμός και να χάσεις βάρος. Έχεις ρυθμίσει τον οργανισμό σου έτσι ώστε να γνωρίζει ότι από το μεσημέρι θα ξανά προσλάβει τροφή την επόμενη μέρα το πρωί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ό,τι καταναλώνεις να το κρατάει σε λίπος για να έχει απόθεμα ενέργειας. Όλος ο κόπος σου πάει χαμένος. Θα εφαρμόζεις μικρά και συχνά γεύματα, περίπου 4-5, για να αυξήσεις και πάλι τον μεταβολισμό σου και θα καταναλώνεις πολλά υγρά. Θα έχεις βασικά γεύματα πρωινό μεσημεριανό και βραδινό και ενδιάμεσα μπορείς να έχεις σνακ όπως ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτα, χυμούς, κριτσίνια. Έτσι θα αντιληφθείς αποτέλεσμα στο βάρος και το λίπος. Καλή επιτυχία.

Ερώτηση
Είμαι 20 ετών με ύψος 1.63 και 54 κιλά. Παρόλο που το βάρος μου είναι μέσα στα φυσιολογικά, συσσωρεύω πολύ λίπος και κυτταρίτιδα στα πόδια. Τρέφομαι τελείως υγιεινά και επιτρέπω στον εαυτό μου μια παρασπονδία την εβδομάδα. Γυμνάζομαι 5 φορές την εβδομάδα, όμως το λίπος και η κυτταρίτιδα δεν μειώνονται και απογοητεύομαι. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γιώτα

Απάντηση
Αγαπητή Γιώτα,
Εφόσον συσσωρεύεις κυρίως λίπος στους γοφούς, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη δίαιτα. Εφαρμόζοντας βέβαια μια ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να δώσεις έμφαση στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τοξικές ουσίες που συσσωρεύουν το λίπος και προκαλούν κυτταρίτιδα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι ή συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού.

Συγκεκριμένα συστήνεται:

  • Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φάγητα τύπου fast-food μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
  • Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
  • Προσεκτική εώς μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Αντίθετα συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσια μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια).
  • Μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων). Η ζάχαρη είναι μια μορφή απλού υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (καραμέλες, πάστες, γλυκά). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη. Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα γλυκόζης από τον οργανισμό. Όταν λοιπόν η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μύες αρχικά, και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό. Συγκεκριμένα η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους, και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
  • Άφθονη χρήση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι), τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Οι φυτικές ίνες αφενός μεν λόγω της ικανότητά τους να δεσμεύουν τα χολικά άλατα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση λίπους, αφετέρου δε λόγω του ότι διασχίζουν αναλλοίωτες τον γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές με άμεσο αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λιγότερο λίπος. Επιπλέον, η πλούσια περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε νερό αναπληρώνουν τα υγρά του οργανισμού και κατ’ επέκταση και των λιποκυττάρων και έτσι τελικά βελτιώνουν την όψη «φλούδας πορτοκαλιού» της επιδερμίδας.
  • Η αυξημένη κατανάλωση υγρών υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι χωρίς ζάχαρη, ροφήματα κρόκου κοζάνης), συστήνεται επιπλέον στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας μιας και διευκολύνει στο μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια της αποθήκευσης λίπους και να εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).
  • Τέλος, η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών καθώς επίσης συμβάλλει στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.


Ερώτηση
Είμαι υπερθυροειδική που κανονικά θα έπρεπε να χάνω κιλά. Αθλούμαι καθημερινά. Έχω γυρίσει πάρα πολλούς διαιτολόγους με αποτέλεσμα αντί να χάνω βάρος να βάζω. Το πρόβλημά μου είναι περισσότερο στα πόδια και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Νιώθω ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Ό,τι φάω το βάζω σε βάρος άσχετα αν είναι μειωμένο το διαιτολόγιο μου σε θερμίδες. Σας παρακαλώ πείτε μου τι μπορώ να κάνω;
Anthi

Απάντηση
Αγαπητή Ανθή,
Επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο θυρεοειδής σου είναι ρυθμισμένος, γιατί είναι ορμονικό πρόβλημα και αποτελεί παράγοντας μείωσης μεταβολισμού. Παρ’ όλα αυτά εφόσον το πρόβλημα όπως λες είναι στα πόδια, δεν χρειάζεται να ακολουθείς διατροφή απώλειας βάρους αλλά μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο την ενυδάτωση και την αποτοξίνωση. Πιο συγκεκριμένα να πίνεις καθημερινά 2-2,5 λίτρα νερό, 2 φλ. τσάι και 1 φλ. κακάο χωρίς ζάχαρη και γάλα. Επιπλέον να προσθέσεις πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή σου που στοχεύουν την αποβολή τοξικών ουσιών από το έντερο, τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, βρώμη και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης τροφές όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού άρα και στην αποβολή περιττών υγρών. Τέλος αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα με 30 λεπτά αερόβια άσκηση καθημερινά και σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις για γοφούς.

Ερώτηση
Καλησπέρα σας ! Προσπαθώ αρκετό καιρό τώρα να επιλέξω ένα καλό είδος γάλακτος από τα τόσα που υπάρχουν, που θα αντικαθιστά το αγελαδινό. Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για το γάλα κατσίκας και το γάλα kamut. Ευχαριστώ!
Δήμητρα

Απάντηση
Αγαπητή Δήμητρα,
-Το κατσικίσιο γάλα είναι μια πολύ καλή επιλογή για να αντικαταστήσεις το αγελαδινό αφού έχει ίση ή και περισσότερη θρεπτική αξία. Επιπλέον η καζείνη του κατσικίσιου γάλακτος είναι πιο διαλυτή από του αγελαδινού, γι’ αυτό και απορροφάται πιο εύκολα, αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερη η ποιότητα του κατσικίσιου γάλακτος και ότι γενικότερα χωνεύεται πιο εύκολα. Επίσης, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση. Επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης.
-Το γάλα από τα σιτηρά kamut είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, σελήνιο και δεν περιέχει λακτόζη, γεγονός που το καθιστά ιδανικό στην κατανάλωση του από άτομα που έχουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά, από χορτοφάγους και άτομα που νηστεύουν. Επιπλέον, το γάλα από τα σιτηρά kamut έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε κορεσμένα (κακά λιπαρά) και χοληστερόλη.

Ερώτηση
Καλησπέρα… Είμαι 36 χρόνων, 1.58 ύψος και 55 κιλά. Μετά από δύο γέννες, έχω επιδερμική χαλάρωση και κυτταρίτιδα. Σύμφωνα με τη μεζούρα, έχω κάπου 25-26% λίπος. Κινούμαι όλη μέρα. Ξεκίνησα διάδρομο και με το φαγητό προσπαθώ. Άλλες μέρες θα φάω άλλες όχι.. Ανάλογα. Πίνω σίγουρα 3 λίτρα νερό μπορεί και παραπάνω. Θέλω να χάσω λίγα κιλά αλλά κυρίως να χάσω λίπος.
Νάνσυ

Απάντηση
Αγαπητή Νάνσυ,
Για να πετύχεις το στόχο που επιθυμείς, θα πρέπει να εφαρμόσεις πιο συστηματικά έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής στα πλαίσια απώλειας βάρους και λίπους. Αν κάποιες μέρες κάνεις σωστή προσπάθεια κι άλλες όχι, ο οργανισμός δεν μπορεί να κάνει σωστές καύσεις. Έτσι λοιπόν καθημερινά να εφαρμόζεις μικρά και συχνά γεύματα, για να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός, να περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων στη διατροφή σου και να καταναλώνεις 2 φλ τσάι πράσινο με πλούσιες κατεχίνες. Επίσης, να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί) και να δώσεις έμφαση σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (κοτόπουλο, ψάρι, ημίπαχα γαλακτοκομικά, ανάλατοι ξηροί καρποί, μοσχάρι) που θα σε βοηθήσουν στην αύξηση μυϊκής μάζας για να μειωθεί η χαλάρωση που απέκτησες μετά τη γέννα. Τέλος να εντάξεις 30’ άσκηση καθημερινά.

Αθηνά Ρούντου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

And More