Το πρόσωπό σου σε “τραβάει”; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να μην αφυδατωθεί το δέρμα σου!

Ακόμη δεν έχουν έρθει τα πολλά κρύα κι όμως νιώθω ότι θα ζήσω ένα ακόμη deja vu: την επιδερμίδα μου να με τραβάει, το πρόσωπό μου να με τσούζει και το δέρμα μου να σκάει! Σου θυμίζει κάτι; Ρίξε μια ματιά στα χέρια σου. Τα νιώθεις σκασμένα; Χρειάζεσαι οπωσδήποτε ενυδατική κρέμα κάθε φορά που τα πλένεις; Και κάτι ακόμη: γιατί να συμβαίνει αυτό κάθε χρόνο; Η δερματολόγος Έλενα Πολυμέρου μας δίνει απαντήσεις και tips που πρέπει να κρατήσουμε. Γιατί φέτος, η επιδερμίδα μας δεν θα περάσει πάλι τα ίδια!

Για ποιο λόγο αφυδατώνεται η επιδερμίδα μας;
Γιατί το δέρμα δέχεται αρνητική επίδραση από το κρύο, τον αέρα και σε συνδυασμό με τις συναλλαγές κρύου – ζέστης αυτό προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, έντονη ξηρότητα, ερυθρότητα και σε ακραίες περιπτώσεις δερματίτιδα.

Ποιο είναι το σημείο που υποφέρει περισσότερο;
Υποφέρουν περισσότερο τα πιο εκτεθειμένα σημεία, δηλαδή το πρόσωπο και τα χέρια.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
Με κατάλληλο χειρισμό, αποφεύγοντας τα κρύα νερά στα χέρια μας, βάζοντας κατάλληλες ενυδατικές κρέμες στο πρόσωπο και στα χέρια αντίστοιχα.

Το ζεστό air condition βοηθάει;
Γενικά βοηθάει, απλά μπαίνοντας από το κρύο στη ζέστη μπορεί να επιβαρύνεις την κατάσταση. Γι’ αυτό δεν πρέπει να βάζουμε και αμέσως τα χέρια μας στο καλοριφέρ γιατί μπορεί να επιδεινώσουμε το πρόβλημα αυτό.
Αν έχω λιπαρή επιδερμίδα, μπορεί να σκάσει το δέρμα μου;
Ναι, όλες οι επιδερμίδες μπορεί να επηρεαστούν από το κρύο και από τον αέρα. Οι ξηρές ακόμα περισσότερο, ενώ οι λιπαρές γενικά αντέχουν πιο πολύ.
Τι κρέμα πρέπει να αγοράσω αν ξεραθεί η επιδερμίδα μου;
Τηρώντας πάντα την συμβουλή του δερματολόγου, βάζεις μια ενυδατική αντίστοιχη στον τύπο δέρματος που έχεις. Η κάθε εταιρία βγάζει ενυδατική κρέμα για ξηρές και άλλη ενυδατική για λιπαρές. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα αναζήτησε μια κρέμα που να αναγράφει την ένδειξη fluid. Είναι πιο λεπτόρευστη και δεν φράζει τους πόρους. Αντίθετα, αν επιλέξεις μια παχύρρευστη και πλούσια κρέμα θα εντείνεις το πρόβλημα και μπορεί να αντιμετωπίσεις την αφυδάτωση αλλά θα έχεις αποκτήσει ένα νέο πρόβλημα: σπυράκια!
Στα χείλη τι πρέπει να βάζω όταν είναι αφυδατωμένα και ξηρά;
Ή lip gloss ή κρέμες για τα χείλη οι οποίες να περιέχουν υαλουρονικό, επειδή το υαλουρονικό κάνει καλή ενυδάτωση.
Liposan μπορώ να βάζω;
Το liposan είναι καλό, αλλά δεν κάνει για παθολογικές καταστάσεις. Όταν κάποιο όμως έχει πρόβλημα με το κρύο πρέπει να βάλει πιο φαρμακευτικά lip gloss.
Τα μαλλιά ξηραίνονται από το κρύο;
Όχι, τα μαλλιά δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από το κρύο.

Ποια είναι τα 3 βασικά πράγματα που πρέπει να έχω στην τσάντα μου για να το αντιμετωπίσω;
1.
Κρέμα προσώπου
2. Κρέμα χεριών
3. Ένα στικ για τα χείλια
Πόσες φορές πρέπει να πλένω το πρόσωπό μου εάν είναι αφυδατωμένο;
Το πρόσωπο πρέπει να πλένεται μια με δύο φορές την ημέρα, ανάλογα και αν έχει κυκλοφορήσει κανείς έξω και μετά πρέπει να το καθαρίσει από την ρύπανση ή αν έχει βαφτεί. Τώρα, εάν είσαι όλη την μέρα μέσα στο σπίτι μπορείς να το πλύνεις μόνο το βράδυ πριν πέσεις για ύπνο.

Η λίστα με τα SOS! (Τυπωσέ την, κράτησέ την!)
1.
Δεν ξεχνάμε κάθε φορά που πλένουμε το πρόσωπό μας να βάζουμε μια ενυδατική κρέμα. Αν δεν έχουμε βρει αυτή που ταιριάζει στον τύπο μας, ζητάμε από τον δερματολόγο μας να μας προτείνει κάποια
2. Μια φορά την εβδομάδα κάνουμε μάσκα ενυδάτωσης
3. Βάζουμε την κρέμα μας στην τσάντα μας. Κάθε φορά που νιώθουμε την επιδερμίδα μας να μας τραβάει απλώνουμε στο σημείο που ενοχλεί
4. Αποφεύγουμε τα σκληρά scrubs (εκείνα με τους χοντρούς απολεπιστικούς κόκκους)
5. Πίνουμε 10 και περισσότερα ποτήρια νερό καθημερινά. Τίποτα καλύτερο από την ενυδάτωση εκ των έσω!
6. Λέμε “όχι” στο ντους ή το μπάνιο με πολύ καυτό νερό. Όσο κι αν μας αρέσει πρέπει να γυρνάμε στο χλιαρό προς ζεστό
7. Στο αυτοκίνητο δεν βάζουμε ποτέ τέρμα το air condition στο ζεστό και φυσικά δεν το γυρνάμε ώστε να πέφτει όλος ο αέρας στο πρόσωπό μας

PS: Τώρα που ξέρουμε ας κάνει όσο κρύο θέλει!

Read More

And More