Oil pulling! Σου λέμε τα πάντα για τη νέα beauty εμμονή που ορκίζεται το Hollywood!

Ένα μικρό intro για να καταλάβεις πόσο huge είναι το θέμα που θα διαβάσεις σήμερα: Καθημερινά έρχομαι στο γραφείο και παραδοσιακά μπαίνω σε 5-6 site του εξωτερικού από τα οποία ενημερώνομαι. Και χθες συνέβη το εξής: τα 5 από τα 6 site είχαν ως κεντρικό θέμα το Oil Pulling! Με λίγα λόγια πρόκειται για μια νέα μανία την οποία ακολουθούν οι stars του Hollywood και για την οποία μίλησε πρόσφατα η Gwyneth Paltrow (υπάρχει και απόσπασμα παρακάτω). Το Oil Pulling βασίζεται στην αγιουβέρδα και απλώς παίρνεις λάδι καρύδας και κάνεις μπουκώματα για 20 λεπτά κάθε πρωί. Αυτό που ισχυρίζονται όσοι το κάνουν είναι ότι το λάδι καρύδας απομακρύνει όλα τα βακτήρια από το στόμα σου αλλά και τις τοξίνες πριν προλάβουν να “ταξιδέψουν” στο υπόλοιπο σώμα σου! Επίσης, ισχυρίζονται ότι με την μέθοδο αυτή τα δόντια σου γίνονται πιο λευκά ενώ μπορείς να θεραπεύσεις τα πάντα από την ακμή μέχρι τις ημικρανίες!

Ακούγεται πιασάρικο; Δες τι έγραψαν μερικά από τα μεγαλύτερα sites για το Oil Pulling trend, όπως η Haffington Post, η Grazia Daily και πολλά, πολλά ακόμη…

1. Το Oil Pulling δεν είναι νέα μέθοδος!
Αν κάνεις search στο google “oil pulling” θα σου βγάλει άπειρες δημοσιεύσεις. Στο wikipedia το Oil Pulling αναφέρεται ως μια παλιά, παραδοσιακή μέθοδος της αγιουβέρδα που μετρά εκατοντάδες χρόνια. Ο όρος είναι γνωστός και ως “kavala” και όσοι είναι πιστοί της… αγιουβερδικής προσέγγισης ισχυρίζονται ότι κάνει λεύκανση δοντιών, έχει αντιοξειδωτική δράση, θεραπεύει πονοκεφάλους μέχρι και ακμή.

2. Η Gwyneth ορκίζεται στην λεύκανση δοντιών με λάδι καρύδας.
Η Gwyneth Paltrow ισχυρίζεται ότι ξυπνά κάθε πρωί και κάνει μπουκώματα με λάδι καρύδας για 20 λεπτά. Όπως λέει και η ίδια, αυτός είναι ο λόγος που τα δόντια της είναι τόσο λευκά!

3. Είναι μια προληπτική και όχι θεραπευτική προσέγγιση!
Η Michelle Hurlbutt, γνωστή οδοντίατρος στην Αμερική μίλησε στην Grazia Daily και είπε τα εξής: “Το oil pulling δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει οδοντιατρικές παθήσεις όπως ουλίτιδα και τερηδόνα. Είναι περισσότερο μια προληπτική μέθοδος που πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με τις πιο κλασικές μεθόδους”.

4. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να το κάνεις το πρωί
Όταν ξυπνάς τα επίπεδα βακτηρίων στο στόμα σου βρίσκονται στο peak τους, οπότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να τα εξοντώσεις προτού προλάβουν να περάσουν σε άλλα σημεία του σώματος.

5. Τι είπε η ειδικός στο TLIFE!

Ωραία όλα αυτά, αν και προσωπικά τα αντιμετωπίζω με μια μικρή καχυποψία (που συνοδεύεται από ένα ελαφρύ σήκωμα του φρυδιού!). Γι’ αυτό και ρωτήσαμε την διαιτολόγο- διατροφολόγο, Γεωργία Καπώλη αν κάτι από όλα αυτά μπορεί να έχει βάση και πώς εξηγείται η τόση μανία γύρω από το λάδι καρύδας. Α! Και πώς είναι δυνατόν μια τροφή που απλώς βάζεις στο στόμα σου χωρίς να καταπίνεις, να δρα; “Στο στόμα μας έχουμε γευστικούς κάλυκες οι οποίοι είναι αυτοί που ουσιαστικά δίνουν τη γεύση στις τροφές. Αυτοί οι κάλυκες μπορεί να λειτουργήσουν ως πόροι από τους οποίους μπορεί να περάσουν στον οργανισμό βιταμίνες, αντιοξειδωτικά κλπ.”. Άρα, φαντάσου πως κάπως έτσι λειτουργούν και τα μπουκώματα με λάδι καρύδας. Γιατί, όμως, να μην το καταπιείς; “Το λάδι καρύδας έχει πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών”, μας λέει η διαιτολόγος. Με απλά λόγια είναι πάρα, πάρα πολύ παχυντικό και αυτός είναι και ο λόγος. Όσον αφορά το ίδιο το λάδι καρύδας, είναι πολύ γνωστό αντιοξειδωτικό έλαιο με ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες, οπότε γι’αυτό το επιλέγουν οι stars!

6. To pulling or not to pulling;
Ζούμε στην εποχή που οι εναλλακτικές θεραπείες μετρούν πάρα πολλούς fan! Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μπεις σε πειρασμό να το κάνεις έτσι αψήφιστα. Και πρέπει προγουμένως ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ρωτήσεις τον γιατρό σου! Αν ρωτάς την γνώμη μου, ναι μπήκα στον πειρασμό! Αλλά τελικά προτίμησα να καταναλώσω το λάδι καρύδας στο σώμα μου για ενυδάτωση, ή στις άκρες των μαλλιών μου για τον ίδιο λόγο, παρά να αφιερώνω κάθε πρωί αυτά τα 20 λεπτά (που δεν έχω!) μέχρι να βαρεθώ!

Read More

And More