Πως να καθαρίσεις τις επιφάνειες της κουζίνας!

Οι επιφάνειες -γυαλιστερές, ultra high gloss, ματ- στην κουζίνα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό τους για να μην καταστραφούν. Η εταιρία Dash μας δίνει κάποια tips για το πως πρέπει να καθαρίζουμε αλλά και να προσέχουμε την κάθε επιφάνεια ξεχωριστά…

Γυαλιστερές επιφάνειες!

Οι επιφάνειες αυτές χαρακτηρίζονται από εξαιρετική λάμψη, η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση γυαλιστερής επιφάνειας από πολυμερές υλικό. Για να μην φθαρεί η επιφάνεια αυτή κατά την κατασκευή και την μεταφορά της, την καλύπτουμε με μια επιφάνεια προστασίας, η οποία αφαιρείται μετά από την ολοκλήρωση της τοποθέτησης.
Για τις πόρτες υπάρχουν πολλές μέθοδοι καθαρισμού αφού οι επιφάνειες αυτές είναι ομοιόμορφες και ομοιογενείς. Τυχόν λεκέδες απομακρύνονται με μεγαλύτερη ευκολία, με λιγότερα χημικά υλικά και κόπο, στις γυαλιστερές επιφάνειες σε σχέση με τις ματ επιφάνειες.
Για την κατασκευή των επιφανειών αυτών δόθηκε ιδιαίτερη βάση στην ποιοτική οπτική, αλλά και στην ευκολία και ανθεκτικότητα των υλικών κατά τη χρήση και τον καθαρισμό. Θα πρέπει όμως να δίνεται μεγάλη προσοχή στα υλικά καθαρισμού. Τα πανιά που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι βαμβακερά (όχι μικροϊνών) και θα πρέπει να είναι πάντοτε πολύ καθαρά. Τυχόν βρωμιές, όπως και κόκκοι σκόνης ή άμμου, μπορούν να προκαλέσουν αμυχές στην επιφάνεια. Σε περίπτωση τέτοιας φθοράς δεν υπάρχει εγγύηση από τον κατασκευαστή.
Πριν χρησιμοποιηθούν τα υλικά καθαρισμού, πρέπει να καθαριστούν και να ξεπλυθούν πολύ καλά, για να αποφευχθούν φθορές στις επιφάνειες. Εάν χρησιμοποιηθούν υλικά που δεν έχουν καθαριστεί καλά και δημιουργήσουν αμυχές, θα φαίνονται ανάλογα με το χρώμα και το φωτισμό του χώρου, χωρίς να ευθύνεται η ποιότητα του υλικού, όπως συμβαίνει και σε αυτοκίνητα, γυάλινες επιφάνειες ή και επιφάνειες επίπλων. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί εύκολα να αποφευχθεί σε μακροχρόνια χρήση. Ενδεχόμενοι λεκέδες που προέρχονται από υλικά ή υγρά ισχυρού χρωματισμού θα πρέπει να ξεπλένονται απευθείας με νερό και ενδεχομένως με απορρυπαντικό οικιακής χρήσης που δεν προκαλεί αμυχές. Οι λεκέδες δεν θα πρέπει να παραμένουν και να ξεραίνονται.
Υπολείμματα λεκέδων, ιδιαίτερα λίπη και ιζήματα λιπών, μπορούν να απομακρυνθούν με ζεστή σαπουνάδα.
Κατά τη χρήση απορρυπαντικών οικιακής χρήσης θα πρέπει να προσέχετε οπωσδήποτε να μη χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή που περιέχουν χρώματα, διότι οι χρωστικές ύλες ενδέχεται επίσης να αφήσουν υπολείμματα.

Ultra High Gloss επιφάνειες!

Οι επιφάνειες ultra high gloss χαρακτηρίζονται από εξαιρετική λάμψη, η οποία κατασκευάζεται με τη βοήθεια γυαλιστερής επιφάνειας από πολυμερές υλικό.
Η επιφάνεια αυτή προκειμένου να μην φθαρεί κατά την κατασκευή και την μεταφορά της, καλύπτεται με μια επιφάνεια προστασίας, η οποία αφαιρείται μετά από την ολοκλήρωση της τοποθέτησης.
Μετά την αφαίρεση της επιφάνειας προστασίας, η ακρυλική επιφάνεια παραμένει ευαίσθητη, αφού οι διαλυτικές ουσίες από την κόλλα της προστατευτικής επιφάνειας βρίσκονται στην επιφάνεια του υλικού και πρέπει να αποχωρήσουν και επιπλέον η επιφάνεια αυτή είναι αρχικά υγροσκοπική. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνεια πρέπει με την δράση της υγρασίας του αέρα να σκληρύνει. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και ένα μήνα. Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί με τη βοήθεια του νερού, χρησιμοποιώντας διάλυμα σαπουνιού περιεκτικότητας 1% και ένα απαλό καθαρό πανί με βαμβακερή σύνθεση (όχι πανί μικροϊνων).
Για να αποφύγετε στατική φόρτιση προτείνουμε τη χρήση αντιστατικού καθαριστικού συνθετικών υλών.
Για την βελτίωση της ανθεκτικότητας, οι επιφάνειες πρέπει να λουστράρονται. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να απομακρυνθούν μικρές και επιφανειακές γρατζουνιές και να αποφευχθούν επόμενες.
Για τις πόρτες υπάρχουν πολλές και καλές μέθοδοι καθαρισμού, διότι οι επιφάνειες αυτές είναι ομοιόμορφες και ομοιογενείς. Τυχόν λεκέδες απομακρύνονται με μεγαλύτερη ευκολία, με λιγότερα χημικά υλικά και κόπο, σε σχέση με τις ματ επιφάνειες.
Θα πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή στα υλικά καθαρισμού. Τα πανιά που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι βαμβακερά (όχι μικροϊνών) και πρέπει πάντα να είναι πολύ καθαρά. Τυχόν βρωμιές, όπως και κόκκοι σκόνης ή άμμου, μπορούν να προκαλέσουν αμυχές στην γυαλιστερή επιφάνεια.
Πριν χρησιμοποιηθούν τα υλικά καθαρισμού, πρέπει να καθαριστούν και να ξεπλυθούν πολύ καλά, για να αποφευχθούν φθορές στις επιφάνειες.
Εάν χρησιμοποιηθούν υλικά που δεν έχουν καθαριστεί και δημιουργήσουν αμυχές, θα φαίνονται ανάλογα με το χρώμα και το φωτισμό του χώρου, χωρίς να ευθύνεται η ποιότητα του υλικού γι’ αυτό, όπως συμβαίνει και σε αυτοκίνητα, σε γυάλινες επιφάνειες ή και επιφάνειες διαφόρων επίπλων. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα να αποφευχθεί μετά από μακροχρόνια χρήση.

Ματ επιφάνειες!

Τα υλικά πολυτελείας είναι σίγουρα ευαίσθητα. Οι ματ επιφάνειες χαρακτηρίζονται από υψηλή σταθερότητα χρωμάτων ακόμα και κάτω από την επίδραση φωτός. Επιπλέον οι τιμές σχετικά με την αντοχή σε γρατζουνιές και τριβή υπερβαίνουν τις απαιτούμενες τιμές.
Τα ανοιχτά χρώματα είναι πιο ευαίσθητα από τα σκούρα χρώματα, αυτό ισχύει φυσικά και για ολόκληρη την επιφάνεια ματ.
Λόγω των ειδικών προσθέτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο συνδυασμό βερνικιού και τα οποία προσφέρουν ουσιαστικά αυτόν τον μοναδικό χαρακτήρα γνήσιου ξύλου ματ, προκύπτει κάποια ευαισθησία απέναντι σε υγρά και υλικά ισχυρού χρωματισμού ιδιαίτερα σε ντεκόρ ανοιχτού χρώματος.
Για να διατηρηθεί η ομορφιά της επιφάνειας ματ, θα πρέπει να τηρηθεί η ακόλουθη σύσταση καθαρισμού:
Ενδεχόμενοι λεκέδες και ιδιαίτερα υλικών και υγρών με ισχυρό χρωματισμό θα πρέπει να ξεπλένονται αμέσως με νερό, και ενδεχομένως με απορρυπαντικό για οικιακή χρήση που δεν προκαλεί αμυχές. Οι λεκέδες δεν επιτρέπεται να παραμένουν και να ξεραίνονται. Υπολείμματα λεκέδων, ιδιαίτερα λίπη και ιζήματα λιπών, μπορούν να απομακρυνθούν με ζεστή σαπουνάδα περιεκτικότητας 30%, με τη βοήθεια βούρτσας για οικιακή χρήση. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί πολλές φορές. Για ιδιαίτερα ισχυρούς λεκέδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και απορρυπαντικά με περιεκτικότητα αλκοόλ το ανώτερο 15‐20% όπως απορρυπαντικά παραθύρων.
Αμέσως μετά τα υπολείμματα σαπουνάδας πρέπει να ξεπλυθούν με χλιαρό νερό και να στεγνωθούν με δέρμα για παράθυρα. Κατά τη χρήση απορρυπαντικών οικιακής χρήσης θα πρέπει να προσέχετε να μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή που περιέχουν χρώματα, διότι οι χρωστικές ύλες ενδέχεται επίσης να αφήσουν επίσης υπολείμματα. Ουσίες που έχουν ξεραθεί ή έχουν εισχωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, απομακρύνονται μόνο με περιορισμούς.

Read More

And More